Ως Ημέρα «Τυχαίων Πράξεων Καλοσύνης» (Random Acts of Kindness Day) έχει οριστεί η 17η Φεβρουαρίου. Ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από αυτήν θέλει να μας υπενθυμίσει ότι το να είμαστε καλοί και ευγενικοί είναι μια καθημερινή προσπάθεια.
Φυσικά, το να είμαστε ευγενικοί με τους ανθρώπους σε τακτική βάση είναι έτσι κι αλλιώς σπουδαίο. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι βοηθούν τους άλλους αποκομίζουν πολλά οφέλη και για τους ίδιους!
Τα οφέλη πίσω από το να δείχνουμε καλοσύνη
Η «ευφορία του βοηθού»
Σύμφωνα με έρευνες, το να βάζουμε την ευημερία των άλλων πάνω από τη δική μας, χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα, ή να είμαστε αλτρουιστές, διεγείρει τις περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αυτά τα μόρια ευεξίας κατακλύζουν το σώμα μας, προκαλώντας μια «ευφορία του βοηθού». Ο εθελοντισμός, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και ενισχύει τη διάθεση.
Όχι μόνο αυτό, αλλά η ίδια η δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα γνωστικής φθοράς και ενδεχομένως να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι η συμπόνια βοηθά την αίσθηση της κοινότητας και του ανήκειν. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για μια πιο υγιή και μακροβιότερη ζωή.
Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
Η προσφορά προς τους άλλους, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Σε μια μελέτη, άτομα με υπέρταση έλαβαν οδηγίες να ξοδέψουν 40 δολάρια για τον εαυτό τους, ενώ μια άλλη ομάδα ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση έλαβαν οδηγίες να ξοδέψουν τα χρήματα για άλλους.
Στο τέλος της έρευνας διάρκειας έξι εβδομάδων, τα άτομα που ξόδευαν τα χρήματα για άλλους είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα, τα πλεονεκτήματα ήταν συγκρίσιμα με εκείνα της καλής διατροφής και της άσκησης!
Μείωση του πόνου
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η προσφορά φαίνεται ότι έχει τη δύναμη να μειώνει την εμπειρία του πόνου που βιώνουμε. Η μελέτη ανακάλυψε ότι όσοι προσφέρθηκαν να δωρίσουν χρήματα για να βοηθήσουν ορφανά ήταν λιγότερο ευάλωτοι σε ηλεκτροσόκ από εκείνους που επέλεξαν να μην το κάνουν. Επιπλέον, όσο λιγότερο πόνο ένιωθαν οι άνθρωποι, τόσο πιο χρήσιμη πίστευαν ότι θα ήταν η δωρεά τους.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Η μελέτη ανακάλυψε ότι τμήματα του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται σε επώδυνα ερεθίσματα φαίνεται να απενεργοποιούνται γρήγορα από την εμπειρία της προσφοράς.
Ευτυχία
Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ότι η καλοσύνη μπορεί να ενισχύσει την ευτυχία σε μόλις τρεις ημέρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη κλήθηκε να εκτελεί μια πράξη καλοσύνης κάθε μέρα, η δεύτερη επιχείρησε μια νέα δραστηριότητα και η τρίτη δεν έκανε τίποτα. Η ευτυχία αυξήθηκε σημαντικά και στις δύο πρώτες ομάδες.
Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα νιώσουμε πολύ περισσότερη χαρά αν είμαστε εφευρετικοί στις πράξεις καλοσύνης μας. Οι ερευνητές της ευτυχίας Sonja Lyubomirsky και Kennon Sheldon διαπίστωσαν ότι όσοι διέπρατταν μια σειρά από πράξεις καλοσύνης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είδαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ευτυχία από εκείνους που επαναλάμβαναν την ίδια καλή πράξη.
Θέλετε κι άλλα καλά νέα; Φαίνεται ότι οι πράξεις καλοσύνης μπορεί να είναι ανώνυμες ή εμφανείς, αυθόρμητες ή προγραμματισμένες και τόσο εύκολες όσο το να κάνετε σε κάποιον ένα κομπλιμέντο ή να του ανοίξετε μια πόρτα.
Πηγή: The Optimist Daily
www.ertnews.gr