24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Μείωση του ελλείμματος και τουριστικές εισπράξεις πάνω από το ρεκόρ

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Τουρισμός - Ακρόπολη

Οι ενισχυμένες εισπράξεις από τον τουρισμό σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη μείωση της αξίας των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές, περιόρισαν κατά 3,7 δισ. ευρώ (στα 7,9 δισ. ευρώ) το έλλειμμα στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2023, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 23,9% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφθασαν στο α΄ εξάμηνο τα 6,174 δισ. ευρώ, έναντι 4,983 το α΄ εξάμηνο του 2022 και 5,41 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το 2019. 

Ειδικότερα τον περασμένο Ιούνιο, τα έσοδα ήταν 2,93 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και 2,55 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας: 

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, κυρίως λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων 

*Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,7 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 7,9 δισεκ. ευρώ. 

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε, παρά τη μικρή πτώση των εξαγωγών, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των εισαγωγών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7% σε τρέχουσες τιμές (αύξηση 2,5% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 7,2% (-1,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 5,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μείωση κατά 1,5% (-1,0% και -4,0% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα). 

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 23,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. 

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς η αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,9 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων έναντι καθαρών πληρωμών στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας και, σε μικρότερο βαθμό, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης. 

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 6,0 δισεκ. ευρώ. 

Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 691,1 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,0 δισεκ. ευρώ. 

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 5,8 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 3,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. 

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 3,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, στη μείωση κατά 214,6 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,7 δισεκ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά την άνοδο κατά 3,9 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), αλλά και τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,7 δισεκ. ευρώ), οι οποίες ως ένα βαθμό αντισταθμίστηκαν από τη μείωση κατά 295,8 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Κλείνει στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Next Article

SZ: Η μυρωδιά καπνού έφυγε, οι τουρίστες επέστρεψαν στη Ρόδο

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: