24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

stoiximan

Ισπανία: «Πράσινο φως» για τον νόμο αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου από τα 14 έτη

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Ισπανία: «Πράσινο φως» για τον νόμο αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου από τα 14 έτη

Στην Ισπανία η κυβέρνηση ενέκρινε νόμο αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου από τα 14 έτη. «Εργαλείο» που θα επιτρέψει τη μάχη για την επίτευξη πραγματικής και αποτελεσματικής ισότητας των διεμφυλικών ατόμων και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΚΤΙ ατόμων. 

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε, τελικά, αυτήν την Τρίτη (29/06), στο Συμβούλιο Υπουργών, το σχέδιο του «Ley Trans y de Igualdad LGTBI», (Νόμος Τρανς και Ισότητας ΛΟΑΤΚΙ+), ένα «εργαλείο» που θα επιτρέψει τη μάχη για την επίτευξη πραγματικής και αποτελεσματικής ισότητας των διεμφυλικών ατόμων και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΚΤΙ ατόμων.

Με αυτόν τον νόμο, και μετά από συμφωνία μεταξύ των μελών της εκτελεστικής εξουσίας, το όνομα και το φύλο των τρανς ατόμων θα διορθωθεί στο αστικό μητρώο από την ηλικία των 14 ετών.

Η Υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, υπερασπίστηκε την έγκριση αυτού του νόμου, ο οποίος θέτει τη χώρα «στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης σε ένα πλαίσιο στο οποίο από ορισμένες χώρες υπάρχει μια βαθιά αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων ΛΟΑΤΚΙ».

«Με αυτόν τον νόμο, σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι φοβούνται για τη σωματική σου ακεραιότητα λόγω της αύξησης των ομοφοβικών επιθέσεων, περνάμε ένα μήνυμα», δήλωσε η υπουργός.

«Είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε η Μοντέρο μετά την έγκριση του νόμου που δείχνει «τη δύναμη της κυβέρνησης συνασπισμού, την ικανότητά της να προωθεί φεμινιστικές πολιτικές, να καταλήγει σε συμφωνίες για να έχουν βαθιές και ουσιαστικές συζητήσεις και να κάνει πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων».

{https://twitter.com/CristinaCabezon/status/1409876182477295631?s=20}

«Ή είμαστε όλοι ικανοί να σπάσουμε κάθε διάκριση ή κανείς δεν θα το κάνει», δήλωσε η υπουργός σχετικά με τον νόμο που επιτρέπει «τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας του φύλου. Οι τρανς άνθρωποι δεν πρόκειται να θεωρηθούν άρρωστοι», είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χουάν Κάρλος Κάμπο, ο νόμος καλύπτει ευρείες πτυχές για την προστασία των ομάδων LGTBI και Trans (ΛΟΑΤΚΙ και Τρανς), καθώς εγγυάται και προωθεί την αποτελεσματική ισότητα για την εν λόγω ομάδα, ενώ προβλέπονται διαδικασίες, ώστε αυτοί οι στόχοι να εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα.

Ο κανόνας, μεταξύ άλλων δικαιωμάτων, θα επιτρέψει την ελεύθερη αυτοδιάθεση του φύλου και θα επιτρέψει στα άτομα αυτής της ομάδας να μην υποχρεωθούν να χρησιμοποιούν ορμόνες για να αλλάξουν το φύλο τους.

«Το κλειδί για τον νόμο είναι ότι οι τρανς άνθρωποι αποφασίζουν και λένε ποιοι είναι ενώπιον των διοικητικών υπηρεσιών και δεν τους αναγκάζουμε να πάρουν ορμόνες ή να μας δείξουν ότι είναι άρρωστοι για να αλλάξουν την ταυτότητα του φύλου τους», δήλωσε ο υπουργός. Έχει δηλώσει ότι ο νόμος θα εγγυάται επίσης εξειδικευμένη ιατρική υποστήριξη σε άτομα που θέλουν να περάσουν από ορμονική διαδικασία.

{https://twitter.com/PSOE/status/1409873531433885704?s=20}

Απεργία πείνας για την ταυτότητα φύλου

Υπενθυμίζεται ότι ακτιβιστές των διεμφυλικών δικαιωμάτων στην Ισπανία τουλάχιστον για μια εβδομάδα έκαναν απεργία πείνας έως ότου ο αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός ξεμπλοκάρει το νομοσχέδιο που θα προωθήσει τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου από την ηλικία των 16 ετών χωρίς να απαιτείται διάγνωση γιατρού.

Όπως δήλωσε τότε ο Μαρ Καμπρόλε, πρόεδρος της Ένωσης διεμφυλικών ατόμων Ισπανίας: «Αυτός ο νόμος θα απέτρεπε τον εκφοβισμό στα σχολεία, αυτός ο νόμος θα έθετε εμπόδια στην αντιμετώπισ’η μας ως ψυχικά ασθενείς στην υγειονομική περίθαλψη και θα μας επέτρεπε να συμμορφωθούμε με τα ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά στη νομική ταυτότητα».

Αυτός ο νόμος θα κάνει ορατούς ανθρώπους όπως ο Ντάρκο Ντεσιμαβίλα. Είναι ένα μη δυαδικό διεμφυλικό άτομο, που δεν ταυτίζεται ως αποκλειστικά αρσενικό ή θηλυκό. Ο νέος νόμος θα επιταχύνει τις τρέχουσες διαδικασίες: «Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να μπορέσει κάποιος να αλλάξει τα στοιχεία του στην ταυτότητα, υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ. Ακόμα, δεν υπάρχει ένα τρίτο πεδίο, οπότε πρέπει να υποθέσω ότι λέει κάτι που δεν είμαι εγώ σε αυτήν την ταυτότητα».

{https://www.youtube.com/watch?v=LtNjfcvJQPM}

Αντιδράσεις από οργανώσεις και νομικούς κύκλους

Εκείνη την περίοδο υπήρχαν «φωνές» ακόμη και εντός της κυβέρνησης που εξακολουθούσαν να έχουν κάποιες ενστάσεις. Ορισμένες φεμινιστικές οργανώσεις και νομικοί τάσσονταν υπέρ της διατήρησης των διεπιστημονικών διαγνώσεων. Όπως είχε πει ο Χεσούς Ενκάμπο νομικός, ιδρυτής της Ένωσης «Arcoíris Abogados»: «Δεν πιστεύω ότι η διαδικασία πρέπει να ελαχιστοποιηθεί έως το σημείο να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ίδιου του ατόμου. Όπως είπα, από τη φιλοσοφία του νόμου, οι νόμοι υπάρχουν για την επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων».

Τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η κυβέρνηση της Ισπανίας υπογράμμισε τον Μάρτιο ότι εξεταζόταν τη νομοθεσία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μόνο οι Κάτω Χώρες επιτρέπουν τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου στην ηλικία των 16 χωρίς τη γονική συναίνεση. Η Δανία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία το επιτρέπουν από την ηλικία των 18 . Η Γαλλία και η Ελλάδα το επιτρέπουν, αλλά απαιτούν νομική διαδικασία. Μόνο μία χώρα, η Ουγγαρία δεν το δέχεται ακόμη και με διάγνωση.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, euronews. El País, La Vanguardia)Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΝΒΑ, Χοκς-Μπακς: Τραυματίστηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τέθηκε εκτός αγώνα – Δείτε βίντεο

Next Article

Συνεχίζει ο καύσωνας και στην Ιταλία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: