Το Ισραήλ έχει δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, το Ιράν απειλεί όποια χώρα το βοηθήσει.
Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε νωρίτερα έξω από τον Λευκό Oίκο ένα σαφές νεύμα πως ίσως το Ισραήλ σκέφτεται μία επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τρίτης. Τι θα μπορούσε να σημαίνει μία τέτοια κίνηση και ποιες οι επιπτώσεις;
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του Ιράν και τεράστια πηγή εσόδων για τους Φρουρούς της Επανάστασης, αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του. Άρα αυτό είναι ένας ορατός στόχος του Ισραήλ για αντίποινα.
Ο κύριος σταθμός εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν είναι σε ένα νησί που ονομάζεται Kharg. Βρίσκεται στα βόρεια του Κόλπου κοντά στο λιμάνι Bushehr. Κατά τη διάρκεια του 8ετούς πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν τη δεκαετία του 1980 αποτέλεσε συχνό στόχο αεροπορικών επιδρομών από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις μετά τον βομβαρδισμό δύο φορές του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης από απόσταση 2.000 χλμ αλλά και την επίθεση σε ραντάρ του Ιράν κοντά στο Ισφαχάν.
Ωστόσο, μία επίθεση στο Kharg θα ήταν περίπλοκη καθώς τα ισραηλινά μαχητικά είτε θα πρέπει να πετάξουν πάνω από τον εναέριο χώρο αραβικών κρατών ή εναλλακτικά να πετάξουν γύρω από όλη της αραβική χερσόνησο, κάτι που απαιτεί εκτεταμένο ανεφοδιασμό. Οι συνέπειες αυτού, μιας επίθεσης δηλαδή του Ισραήλ στο νησί Kharg ή οποιαδήποτε άλλη πετρελαϊκή εγκατάσταση του Ιράν, θα είχε διπλές συνέπειες.
Οι τιμές του πετρελαίου κατά πάσα πιθανότητα θα εκτοξευόταν τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, και το Ιράν θα αναγκαζόταν να απαντήσει με σκληρά αντίποινα. Και αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί την ανησυχία και την προσεκτική προσέγγιση των ΗΠΑ.
Η στάση των χωρών του αραβικού κόσμου και οι απειλές του Ιράν
Την ίδια ώρα τα αραβικά κράτη του Κόλπου προσπάθησαν να καθησυχάσουν το Ιράν για την ουδετερότητά τους εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι μια ευρύτερη κλιμάκωση της βίας μεταξύ Τεχεράνης και Ισραήλ θα μπορούσε να απειλήσει τις πετρελαϊκές τους εγκαταστάσεις, σύμφωνα με έκθεση. Το Ιράν από την πλευρά του διαμηνύει ότι όποιο κράτος βοηθήσει το Ισραήλ θα γίνει αυτόματα «νόμιμος στόχος» του.
Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη απείλησε ξεκάθαρα: «Εάν οποιαδήποτε χώρα παράσχει βοήθεια στον επιτιθέμενο, θα θεωρείται επίσης συνεργός και νόμιμος στόχος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιρανική αποστολή. «Συμβουλεύουμε τις χώρες να απέχουν να εμπλακούν στη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού καθεστώτος και του Ιράν και να αποστασιοποιηθούν από τη μάχη».
Η αποστολή πρόσθεσε ότι ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ιράν ήταν η ελβετική Πρεσβεία στην Τεχεράνη.
Η στάση Μπάιντεν
Την Τετάρτη το Axios μετέδωσε ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι σκέφτονται να χτυπήσουν ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Λίγο αργότερα ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ισραηλινή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ωστόσο το απόγευμα της Πέμπτης δήλωσε σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ότι «συζητάμε» την πιθανή ισραηλινή επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, «αλλά τελοσπάντων» πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί σε διευκρινίσεις.
Επίθεση στη Βηρυτό
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός κάλεσε νωρίτερα την Πέμπτη τους κατοίκους 20 και πλέον πόλεων του Λιβάνου να εκκενώσουν τα σπίτια τους, μία προειδοποίηση για νέο κύμα επιθέσεων στη χώρα. Νωρίτερα είχε προειδοποιήσει και τους κατοίκους 52 χωριών του Λιβάνου να κάνουν το ίδιο, την ώρα που το απόγευμα με πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές το Ισραήλ χτύπησε το κέντρο ελέγχου και επικοινωνίας με τα Μέσα της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.
Το Ισραήλ «χτύπησε» ωστόσο και ιατρικό κέντρο στη Βηρυτό όπου και σκοτώθηκαν εννέα άτομα νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Αυτή ήταν η δεύτερη αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Βηρυτό την τελευταία εβδομάδα.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ περιέγραψε την επίθεση ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και το Ισραήλ έσπευσε να τον χαρακτηρίσει persona non grata και να του απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα.
Συνολικά στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τον περασμένο Οκτώβριο σχεδόν 2.000 άτομα, τα 127 παιδιά ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 9,384, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Πάνω από 1,2 εκατ κάτοικοι του Λιβάνου έχουν εκπατριστεί.
Η απάντηση της Χεζμπολάχ ήταν να στοχεύσει ισραηλινή βάση στη Χάιφα. Κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων τουλάχιστον 8 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ενώ την Πέμπτη ο Λίβανος απάντησε για πρώτη φορά σε ισραηλινά πυρά.