Νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το ποσό θα ανακοινωθεί μέσα στο Μάρτιο. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα δήλωσε πως: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα εισαγόμενο. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά η προεξόφληση της κρίσης στην Ουκρανία προκάλεσε ουσιαστικά το πρόβλημα των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι συνδεδεμένα λοιπόν αυτά…Θα υπάρχουν εξαγγελίες, όπως σας είπα, εντός του Μαρτίου όταν θα ξέρουμε πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε. Που θα αφορούν τους πιο αδύναμους. Μία έκτακτη ενίσχυση, μία, να το πούμε, επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι ηθικά σωστή η απόφαση για αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία: «Στείλαμε σήμα ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Λογικές αναθεωρητισμού δεν έχουν καμία απολύτως θέση. Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις πρωθυπουργού. Δε διαβουλεύομαι, ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Η απόφαση αυτή ήταν δική μου και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποφάσεις λαμβάνονται έτσι. Υπήρξε απόλυτη ενημέρωση των κομμάτων στη Βουλή και δεν πιστεύω στα συμβούλια των πολιτικών αρχηγών. Προσωπικά δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Δεν πιστεύω ότι προσφέρουν κάτι. Αυτό που έχουμε να πούμε να το πούμε δημόσια στη βουλή και ενώπιον του ελληνικού λαού. Δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων, νατοϊκών στρατευμάτων σε αυτό τον πόλεμο».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε, εκ νέου, ανοιχτός για μία συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι σήμερα εκτός διεθνούς κλίματος, επισημαίνοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας να την εγκαταλείψει το συντομότερο δυνατό…
Όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης: «Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν μπορεί εύκολα να συνεχιστεί αυτή η ρητορική, δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για κανέναν αναθεωρητισμό, για καμία αποστρατιωτικοποίηση. Θα το αντιληφθεί πολύ σύντομα αυτό η Τουρκία. Δε μας βάζει κανένα μαχαίρι στο λαιμό. Η Ελλάδα είναι μία χώρα κυρίαρχη, με ισχυρές συμμαχίες, που έχει αποδείξει ότι θα υπερασπιστεί κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς να δεχτεί μύγα στο σπαθί της. Το κάναμε εξάλλου. Το κάναμε στον Έβρο. Θέλω να θυμίσω σε αυτούς οι οποίοι δικαιολογημένα μπορεί να έρχονται και να μας λένε “μα, θα σας στηρίξει η Ευρώπη αν συμβεί κάτι με την Τουρκία;”. Μα δεν μας στήριξε στον Έβρο; Ο Έβρος ήταν η μεγαλύτερη εθνική κρίση που αντιμετωπίσαμε. Ήταν ένα ζήτημα παραβίασης συνόρων ο Έβρος. Κι όμως, σήκωσα τρία τηλέφωνα, κ. Σρόιτερ, και την επόμενη ημέρα ήρθε εδώ η Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε και πάλι τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, θέτοντας, παράλληλα, το διακύβευμα της επόμενης κάλπης, λέγοντας: «Εγώ κράτησα την φράση του κ. Τσίπρα, ότι “εμείς είμαστε και με την Ανατολή και με τη Δύση και με το Βορρά και με το Νότο”. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή…Και δεν πρέπει να ξεχνάνε οι πολίτες ότι αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν από τέσσερα χρόνια, θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος, ο οποίος σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας. Κατά συνέπεια, το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, ναι, θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών, όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, θα είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών.
Αντιδράσεις
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την συνέντευξη του πρωθυπουργού, εστίασαν στο θέμα της ακρίβειας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζει την κατάσταση με ημίμετρα. Μιλάει όπως έλεγαν, συνεχώς για εισαγομένη ακρίβεια, όμως, το πρόβλημα ήταν εδώ μήνες πριν από την πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ήρθε να επιδεινώσει τα πράγματα.
Σε ότι αφορά τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι δεν πιστεύει στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπενθύμιζαν πρόσφατη ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή, ότι στην Ελλάδα και σε κάθε κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν υπάρχει ενός ανδρός αρχή.
Αυτές οι συμπεριφορές έλεγαν, συνηθίζονται σε άλλα καθεστώτα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τόσο σημαντικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε μια κλειστή σύσκεψη τριών-τεσσάρων ατόμων , χωρίς καν να παραβρίσκονται τα μέλη του ΚΥΣΕΑ.
Ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, σε ανάρτηση του στο twitter, που συνοδεύει σχετικό βίντεο, σημειώνει, ότι ως αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης το 2016 τα ζητούσε ως απαραίτητα. Και προσθέτει «Κάποιος κοντινός του κ. Μητσοτάκη να τον προστατεύσει μαθαίνοντάς του το ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού του ψεύτη βοσκού».
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού: «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου του κ. Τσίπρα και δεν πιστεύει στην εθνική συνεννόηση. Η εθνική συνεννόηση δεν είναι αλά καρτ και κυρίως δεν προσαρμόζεται στα κατά καιρούς συμφέροντα της ΝΔ.
Ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ότι υπάρχει πρόβλημα κόστους στέγης στην Ελλάδα. Μάλλον θα διάβασε το άρθρο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων δεν είναι καινούργιο για εμάς. Είναι καινούργιο μόνο για την κυβέρνηση.
Έχουμε αναδείξει την ανάγκη αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για την κατασκευή κατοικιών, που θα μπορούσαν να δοθούν για ενοικίαση σε χαμηλότερη τιμή με κοινωνικά κριτήρια, όπως έκανε η Πορτογαλία με πρόβλεψη κατασκευής 26.000 κατοικιών, η Ισπανία με 20.000 κατοικίες και η Ιταλία με 10.000 κατοικίες. Αντίθετα, είναι τέτοια η υποκρισία της κυβέρνησης στο εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που συμπεριέλαβε την ανακαίνιση 70 κατοικιών στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τις ευθύνες του καθώς ενώ οι άλλες χώρες μείωναν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που εν μέσω ενεργειακής κρίσης αύξησε κατά 25% την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο».
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25 για την συνέντευξη του Πρωθυπουργού: «Η μεγάλη είδηση που πρέπει να κρατήσουμε από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό Alpha και τον κ. Σρόιτερ, είναι η ομολογία του κ. Μητσοτάκη ότι ακόμα και τώρα, δεν αισθάνεται καμία ανάγκη να συνομιλήσει με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, με τη Βουλή, ή έστω με το δικό του υπουργικό συμβούλιο για την απόφαση η χώρα μας να διαλέξει πλευρά σε έναν μαινόμενο πόλεμο, αλλά καταφανώς αισθάνθηκε μια επείγουσα ανάγκη να προστρέξει στο μόνο θεσμό που αναγνωρίζει: τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.
Η Εθνική συνεννόηση; Η Δημοκρατία; Περιττές ενοχλήσεις. Πρωθυπουργός αποφασίζει, Πρωθυπουργός ανακοινώνει, από τα ασφυκτικά ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ, ότι η Ελλάδα μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια μόνο και μόνο για να δείξει ο κ. Μητσοτάκης στα υπερατλαντικά αφεντικά του ότι “παίρνει πρωτοβουλίες” πριν καν του το ζητήσουν, και προειδοποιώντας θρασύτατα τους πολίτες ότι “θα υπάρξουν συνέπειες”, αμελώντας να προσθέσει ότι δεν είναι αυτός που θα τις πληρώσει.
Σε έναν επικίνδυνο κόσμο, η χώρα έχει την ατυχία να έχει έναν επικίνδυνο Πρωθυπουργό. Είναι πλέον θέμα στοιχειώδους αυτοάμυνας της χώρας να απαλλαγεί από το θανάσιμο εναγκαλισμό της “Μητσοτάκης Α.Ε.” με ό, τι έχει απομείνει ακόμα από τους θεσμούς».
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιάννης Φασουλάς
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr