24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Κ. Χατζηδάκης στο ΕΡΤNews: «Σίγουρα με το “8” μπροστά η αύξηση του κατώτατου μισθού»

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
XATZHDAKHS 2

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε καλεσμένος στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΕΡΤNews με τον Γιώργο Κουβαρά, τονίζοντας πως η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα είναι «σίγουρα με το “8” μπροστά». Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε επίσης για τις προμήθειες των τραπεζών από τις συναλλαγές μέσω POS, τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη και την πιθανή πώληση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

«Δεν σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε τους στόχους της ελληνικής οικονομίας για το 2024», υπογράμμισε ο αρμόδιος Υπουργός. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης πως μέχρι τον Ιούνιο δεν μπορεί να πωληθεί το 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Για την ολοκλήρωση της διάθεσης μέρους των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ο Υπουργός εξήγησε πως «κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά».

«Λόγω της επενδυτικής βαθμίδας οι τράπεζες μας μπορούν να δανείζονται χαμηλότερα και αυτό έχει αντανάκλαση και στα επιτόκιά τους. Έχουμε μία σύγκλιση σε σχέση με το μέσο όρο των επιτοκίων της ευρωζώνης. Βεβαίως τα επιτόκια είναι υψηλά και στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη λόγω του πληθωρισμού αλλά αν συγκρίνετε τα επιτόκια μας, την διαφορά τους σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών επιτοκίων θα δείτε ότι υπάρχει μία σμίκρυνση της ψαλίδας ότι έχουμε πλησιάσει τους υπόλοιπους κι αυτό είναι μία θετική εξέλιξη», είπε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε πως «έχουμε τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την ευρωζώνη».

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Υπουργός:

– Σήμερα πουλήθηκαν οι μετοχές της Πειραιώς και μιλάτε για επιτυχία χωρίς προηγούμενο. Θα ήθελα πρώτα από όλα να μας εξηγήσετε γιατί τώρα η κυβέρνηση ρευστοποιεί τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου;

«Ούτως ή άλλως έπρεπε αυτό να γίνει με βάση τον νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι το τέλος του 2025, αλλά θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κινηθούμε γρήγορα αντί να καθόμαστε με… σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουμε τις εξελίξεις, διότι θεωρούμε ότι αυτή η αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και η μετάβαση των τραπεζών μας σε μια νέα εποχή χωρίς υποστυλώματα, αλλά με μια άλλη δυναμική και ταχύτητα, δεν προσδίδει μόνο προστιθέμενη αξία στις ίδιες τις τράπεζες, αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις μας σε σχέση με τις τράπεζες, μαζί με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει τους προηγούμενους οκτώ μήνες, γενικότερα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, μας βοηθούν να πλησιάσουμε και να πετύχουμε τους στόχους της ανάπτυξης που έχουμε θέσει για το 2024».

– Εκκρεμεί ένα 18% της Εθνικής Τράπεζας, θα το ρευστοποιήσετε και αυτό ή θα διατηρήσει το δημόσιο μια συμμετοχή;

«Ούτως ή άλλως μέχρι τον Ιούνιο δεν μπορεί να ληφθεί, με βάση πάλι τον νόμο του Υπερταμείου, κάποια σχετική απόφαση, οπότε πρέπει να περιμένουμε κάποιους μήνες.

Εκείνο που είναι σημαντικό να ξέρουμε είναι ότι πια μιλάμε, με την εξαίρεση της Εθνικής που το Δημόσιο κρατάει το 18% μέχρι στιγμής, για τρεις πλήρως από κακοποιημένες τράπεζες, οι οποίες τράπεζες και η Εθνική βεβαίως μαζί τους, έχουν βρει μια μεγάλη ανταπόκριση σε επενδύσεις με τη διαδικασία της αποεπένδυσης που έκανε το Δημόσιο τους τελευταίους μήνες.

Αυτό μοιάζει θετική εξέλιξη όχι μόνο διότι εισπράττει το Δημόσιο από την πώληση των μετοχών, αλλά και γιατί αν έχουμε δυναμικές τράπεζες, εύρωστες τράπεζες, αυτό τους επιτρέπει και να δανείζονται φθηνότερα αλλά και να δίνουν περισσότερες επιλογές στους πελάτες τους».

Ο Πρωθυπουργός πριν 20 μέρες είχε πει στη Βουλή ότι περιμένει περισσότερα από τις τράπεζες στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων. Προς το παρόν δεν έχουμε δει κάτι, πρόκειται να δούμε κάτι θετικό; Περισσότερες χορηγήσεις ή και πιο ελκυστικά επιτόκια δανεισμού; 

«Πρώτα απ όλα θέλω να σας πω ότι λόγω της επενδυτικής βαθμίδας, οι τράπεζές μας μπορούν ήδη και δανείζονται χαμηλότερα και αυτό έχει αντανάκλαση και στα επιτόκια τους.

Εχουμε μια σύγκλιση σε σχέση με το μέσο όρο των επιτοκίων της ευρωζώνης. Βεβαίως τα επιτόκια είναι ψηλά, και στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, λόγω του πληθωρισμού και λόγω των πολιτικών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αλλά αν συγκρίνετε τα επιτόκια μας, τη διαφορά τους, σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών επιτοκίων, θα δείτε ότι υπάρχει μια σμίκρυνση της ψαλίδας, ότι έχουμε πλησιάσει τους υπόλοιπους και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θέματα και πολύ ευλόγως μου θέτετε το ζήτημα των στεγαστικών δανείων, όπου εκεί ναι, η απόφαση σε όλη την Ευρώπη είναι απόφαση των τραπεζών με βάση την εμπορική τους πολιτική. Αλλά εμάς θα μας έκανε ως κυβέρνηση πολύ μεγάλη έκπληξη αν με τις συνθήκες όπως είναι αυτή την ώρα στην αγορά, οι τράπεζες μας δεν έκαναν ακόμα ένα βήμα να παρατείνουν αυτό το πάγωμα…».

Κύριε Χατζηδάκη, δρομολογείται με ταχύτατες διαδικασίες και την επέκταση των POS, αλλά από εκεί και πέρα έχουμε και πολλές διαμαρτυρίες από τους επαγγελματίες για το γεγονός ότι παραμένουν υψηλά οι προμήθειες κυρίως στις μικρές συναλλαγές και από την άλλη φυσικά και από τον κόσμο, ο οποίος βλέπει να του επιβάλλουν υψηλές χρεώσεις ακόμα κι αν δεν κάνει συναλλαγή στα ΑΤΜ. Εκεί θα έχουμε σύντομα κάποια νέα;

«Εκεί έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση τόσο με τις τράπεζες όσο και με τους , όσο και με τις δύο βασικά εταιρείες που είναι στον χώρο των πιστωτικών καρτών και περιμένουμε και από εκείνους και από τις τρεις πλευρές μια ανταπόκριση σε αυτό το οποίο τους έχουμε θέσει.

Θα συνεχίσουμε τις αμέσως επόμενες μέρες τις συζητήσεις και πιστεύω ότι πριν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις».

-Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν σήμερα δείχνουν χαμηλότερη ανάπτυξη κατά 0,4% από αυτή που είχατε προβλέψει και σημαντική απόκλιση στις επενδύσεις. Είναι αυτό ένα καμπανάκι για την ελληνική οικονομία και πως επηρεάζει τις δυνατότητές σας για πρόσθετα μέτρα στήριξης; Διότι υπήρχε η αίσθηση ότι μπορεί να δούμε πρόσθετα μέτρα στήριξης.

«Πρώτα απ όλα, τα στοιχεία είναι προσωρινά και άλλες φορές η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί τα στοιχεία είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω. Επομένως, ας περιμένουμε να βγουν τα οριστικά στοιχεία. Δεν θέλω να πω τίποτα.

Από εκεί και πέρα, το βέβαιο είναι ότι αυτή την ώρα η Ελλάδα έχει τετραπλάσιος ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Γιατί γενικότερα στην Ευρώπη οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και από την πλευρά μας έχουμε μια σειρά από “όπλα”.

Ήδη σας μίλησα για το όπλο των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο το αξιοποιούμε. Κάναμε δέκα αποκρατικοποιήσεις μέσα σε οκτώ μήνες, εισπράττοντας 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Με μεγάλη αποφασιστικότητα κινηθήκαμε και για λόγους αναπτυξιακούς μπροστά. Εχουμε όμως και το όπλο του ΕΣΠΑ και του Ταμείου ανάκαμψης. Είναι βέβαιον ότι το 2024 θα είναι πολύ καλύτερη χρονιά για το ταμείο ανάκαμψης απ ότι είναι απ ό, τι ήταν το 2023.

Είμαστε αισιόδοξοι για τον τουρισμό, είμαστε αισιόδοξοι γενικότερα για την κινητικότητα που υπάρχει και για ιδιωτικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Διότι τώρα, μετά τις εκλογές συνδυάζουμε δύο πράγματα που δεν υπήρχαν πριν. Έχουμε σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής – αυτό υπήρχε και πριν από τις τελευταίες εκλογές – αλλά έχουμε και πολιτική βεβαιότητα. Πολιτική σταθερότητα. Πριν από τις τελευταίες εκλογές υπήρχαν ερωτηματικά ως προς την προοπτική της χώρας».

Για το 2024 έχετε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά. Έχουμε έναν στόχο για 2,9%. Αυτό θα αναθεωρηθεί διότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέχρι την άνοιξη;

«Δεν έχουμε να αναθεωρήσουμε κάτι. Προχωρούμε όπως έχουμε πει. Είναι αρκετά τα θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία και είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση να λειτουργήσουμε ως καταλύτης».

Έχουν ανέβει τα ακίνητα κατά 40%. Η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι μεγάλο πρόβλημα. Η βενζίνη… φλερτάρει πάλι με τα 2 ευρώ ανά λίτρο και οι αυξήσεις στους μισθούς υπερκαλύπτονται από όλα αυτά που μόλις σας περιέγραψα. Θα κάνετε κάτι παραπάνω γι αυτή την κατάσταση;

«Δεν υπερκαλύπτονται οι αυξήσεις στους μισθούς. Οι αυξήσεις στους μισθούς είναι για τον κατώτατο μισθό από το 19 ίσα με το 23, 20% και για το μέσο μισθό 19%, ενώ πληθωρισμός με βάση τα επίσημα στοιχεία ήταν γύρω στο 14%.

Μιλάμε με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μιλάμε τόση ώρα για την αναθεώρηση 0,4% που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ προς τα κάτω και επικαλούμαι κι εγώ τώρα για τα δικά μου επιχειρήματα, τα ίδια στοιχεία από τον ίδιο οργανισμό. Λοιπόν, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ αυτά είναι τα στοιχεία. Επομένως πρέπει να έχουμε κοινούς κανόνες στον τρόπο με τον οποίο συζητάμε. Αυτά είναι τα στοιχεία για τους μισθούς. Παρόλα αυτά, πρέπει ο κατώτατος μισθός φυσικά να ανέβει περισσότερο. Θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο η αύξηση από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά από εισήγηση της υπουργού Εργασίας. Θα λέει σίγουρα θα λέει σίγουρα 8 μπροστά.

Επίσης, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ακριβώς επειδή είχαμε μια θετική πορεία και έχουμε μια θετική πορεία στα έσοδα, είχαμε δηλαδή υπερέσοδα, τους δύο πρώτους μήνες του 2024, δώσαμε παραπάνω κονδύλια για τις εφημερίες των γιατρών, για το επίδομα γέννησης και για τους αγρότες σε σχέση με το αγροτικό πετρέλαιο. Όμως, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν κάποια όρια. Εμείς πρέπει να κρατάμε έναν καλό λογαριασμό, από τη μια πλευρά να έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα – να δίνουμε δηλαδή μόνο όσα αντέχουμε – και από την άλλη πλευρά πρέπει να έχουμε μια φιλο-επενδυτική πολιτική που θα κρατάει αναμμένες τις μηχανές της οικονομίας και θα ωθεί την οικονομία προς τα πάνω.

Ο στόχος μας είναι πια η πραγματική σύγκλιση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί προχωρούμε με σταθερότητα, με αποφασιστικότητα».

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Κ. Σκρέκας: “Να ανακτήσει η Ευρώπη τον ηγετικό της ρόλο στη βιομηχανία”

Next Article

Συνάντηση Χατζηδάκη-Μάνη για κίνητρα σε συγχωνεύσεις

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: