«Μεθυσμένη πολιτεία» θυμίζουν τα Γρεβενά, ιδιαίτερη πατρίδα του Μίλτου Τεντόγλου, μετά το χρυσό μετάλλιο του Έλληνα αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπερήφανοι οι δικοί του άνθρωποι και η μητέρα του. Η έκπληξη των φίλων του.
Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έγινε ο πρώτος άνδρας στην ιστορία του ελληνικού στίβου μετά τον Κώστα Τσικλητήρα που ανεβαίνει στο βάθρο στα οριζόντια άλματα, γράφοντας ιστορία στο Τόκιο. Με την Ελλάδα να κατακτά το 8ο χρυσό μετάλλιο της στον στίβο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. «Χαμός» έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στα Γρεβενά, με την πόλη να «ξενυχτάει» και να θυμίζει «μεθυσμένη πολιτεία» για τον «χρυσό» αθλητής.
Οι Ιάπωνες διοργανωτές έβαλαν συρτάκι στο στάδιο για τον «χρυσό» Μίλτο Τεντόγλου, ενώ υπερήφανοι είναι οι δικοί του άνθρωποι και ιδιαίτερα η μητέρα του.
Ο 23χρονος αθλητής κατέκτησε, λοιπόν, την κορυφή του κόσμου και μας έστειλε στον έβδομο ουρανό. Στα Γρεβενά, ειδικότερα, τα οποία είναι ο τόπος καταγωγής του Έλληνα πρωταθλητή, έζησαν έντονα το ιστορικό χρυσό μετάλλιο του Μίλτου Τεντόγλου, με τους φίλους του να δημιουργούν μία εκρηκτική ατμόσφαιρα, ενώ έγραψαν στο δρόμο την επίδοση (8.41μ.) που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο.
Από την πλευρά της, η μητέρα του Μίλτου Τεντόγλου, Ιωάννα Παπαδημητρίου, τόνισε ότι από την ένταση είναι έτοιμη να καταρρεύσει και να βάλει τα κλάματα από τη χαρά και τη συγκίνηση.
«Είμαι ευτυχισμένη. Μετά από όλη την ένταση είμαι έτοιμη να καταρρεύσω και να βάλω τα κλάματα από τη χαρά και τη συγκίνηση. Περίμενα αυτό το άλμα, αλλά και κάτι παραπάνω. Περίμενα και το χρυσό. Δεν το λέγαμε, βέβαια. Πίστευα όμως πως θα τα καταφέρει. Ο Μίλτος κάνει συχνά τα καλά του άλματα προς το τέλος. Όταν πέρασε και το πέμπτο το πιστεύαμε ακόμη, αλλά φοβόμασταν. Όταν έκανε το έκτο ξεσηκώσαμε τα Γρεβενά από τους πανηγυρισμούς. Ήταν ένας δύσκολος και περίεργος αγώνας, όπως είπε και ο ίδιος ήταν τυχερός. Καρδιοχτυπήσαμε πάρα πολύ και στο τέλος ουρλιάζαμε από τη χαρά μας. Υποφέρουμε κάθε φορά, σε κάθε αγώνα.
Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή του, τους ανθρώπους που είναι γύρω του, τον Βαγγέλη Παπανίκο και τον κύριο Πομάσκι που του βγάζω το καπέλο. Ο Μίλτος είναι ικανός και δουλεύει. Ακόμη δεν έχω καταφέρει να μιλήσω μαζί του, αλλά του έχω στείλει φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς στο καφενείο που συχνάζει. Θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά της ελληνικής αποστολής για τον αγώνα που έκαναν. Επίσης ευχαριστούμε όλα τα Γρεβενά που είναι δίπλα στον Μίλτο.
Πριν τον αγώνα του έστειλα μήνυμα. Του είπα «πάμε γερά, όπως μόνο εσύ ξέρεις». Του είπα ότι τον αγαπώ όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά του», δήλωσε μεταξύ άλλων η μητέρα του Μίλτου Τεντόγλου.
Το ίδιο συγκινημένη και η αδερφή του Μίλτου, η όποια ξενύχτησε όπως και πάρα πολλοί Γρεβενιώτες.
Φωταγωγημένο για τρεις ημέρες το δημαρχείο των Γρεβενών
Στο μεταξύ, το δημαρχείο των Γρεβενών φωταγωγήθηκε και θα παραμείνει φωταγωγημένο για τρεις ημέρες όπως δήλωσε και ο δήμαρχος της πόλης.
«Το δημαρχείο Γρεβενών θα παραμείνει φωταγωγημένο για τις επόμενες τρεις ημέρες προς τιμήν του Ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Δασταμάνης. Ο κ. Δασταμάνης ανέφερε, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα ο Δήμος Γρεβενών, σε συνεννόηση με τον Ολυμπιονίκη και την οικογένειά του, «θα διοργανώσει τιμητική εκδήλωση που θα ανταποκρίνεται στο ύψος της Ολυμπιακής διάκρισης του αθλητή αλλά και της τιμής που προσέφερε στην πόλη, αφού σήκωσε ψηλά τον γενέθλιο τόπο του κάνοντάς τον γνωστό στα πέρατα της γης».
Στο πεζόδρομο γράφτηκε με χρυσά γράμματα το 8,41
Μία ιδιαίτερη στιγμή περίμενε τη μητέρα και την αδερφή του Μίλτου Τεντόγλου, από γνωστούς και φίλους στο στέκι όπου συνηθίζει να πηγαίνει όταν βρίσκεται στα Γρεβενά, καθώς στο πεζόδρομο γράφτηκε με χρυσά γράμματα το 8.41 που πέτυχε ο Μίλτος Τεντόγλου στο Τόκιο αλλά και η απόσταση που τον έφτασε στο ψηλότερο σκαλί μαζί του να του βάθρου.
Από την πλευρά του ο πρώτος προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου, ο Βαγγέλης Παπανίκος, στο μήνυμα που του έστειλε αναφέρω ότι άξιζε πραγματικά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες και δεν ήταν τυχαίο.