Σε μάστιγα εξελίσσονται οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το 2022 η αύξηση των ανήλικων θυμάτων βιασμού άγγιξε το 60% ενώ το 95% των δραστών προέρχεται από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον. Ο Αλέξανδρος Καλαφάτης βρέθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων που αποτελούν το καταφύγιο των κακοποιημένων παιδιών και συνομίλησε με την παιδοψυχολόγο που βοήθησε τα θύματα να μιλήσουν: Τη 12χρονη από τον Κολωνό που έπεσε θύμα βιασμού και μαστροπείας αλλά και τον 19χρονο, που κατήγγειλε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου για σεξουαλική κακοποίηση.
«Κάνουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε λίγο πιο εύκολο, όλο αυτό το βασανιστικό πράγμα που συμβαίνει εδώ», δηλώνει η Κωνσταντίνα Κωστάκου Αστυνόμος Α’ – Ψυχολόγος Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων και συμπληρώνει «Εμείς είμαστε άγνωστοι άνθρωποι αυτούς οποίους πρέπει το παιδί να ακουμπήσει όταν σε αυτούς που έχει ήδη ακουμπήσει εθελοντικά είναι άνθρωποι που το έχουν προδώσει».
Είναι ο άνθρωπος που επί 13 χρόνια ξεκλειδώνει πληγωμένες παιδικές ψυχές. Η δουλειά της είναι να αποσπά όλες τις ευαίσθητες -και ταυτόχρονα τραυματικές για τα θύματα- πληροφορίες για να καταλήξουν οι παιδοβιαστές στη φυλακή.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 8ου ορόφου της ΓΑΔΑ βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες για ώρες δίπλα της η 12χρονη που έπεσε θύμα βιασμού και μαστροπείας στα Σεπόλια, ο 19χρονος που κατήγγειλε τη σεξουαλική του κακοποίηση από υψηλόβαθμο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και ο 15χρονος που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στο Ίλιον.
Όπως τόνισε η Κωνσταντίνα Κωστάκου Αστυνόμος Α’ – Ψυχολόγος Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων: «Δυστυχώς κάθε χρόνο είναι όλο και περισσότερα τα περιστατικά Η αλήθεια είναι πως Αξιολογούμε τα περιστατικά και λέμε αυτό ήταν το πιο δύσκολο που έχω αντιμετωπίζει ποτέ, όμως, πάντα έρχεται μετά ένα άλλο που μας εκπλήξει ή να μας βρει απροετοίμαστους. Εμείς οι ίδιοι βάζουμε έναν άνθρωπο πολύ κοντά στο παιδί μας δίνοντάς του ένα κομμάτι της ανατροφής του πολύτιμου αυτού πλάσματος και τελικά αυτοί οι άνθρωποι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των παιδιών και τότε το παιδί είναι πολύ μπερδεμένο για να τους αντισταθεί. Οι άνθρωποι βρίσκουν όλο και καινούργιους τρόπους για να μπαίνουν στις ζωές των παιδιών και να παραβιάζουν και τη ψυχή τους και το κορμί τους».
Οι παιδόφιλοι, όπως λέει, χρειάζονται δύο πράγματα για να πετύχουν τον σκοπό τους. Θέλουν χρόνο και χώρο με τα παιδιά.
«Μιλούν» οι ζωγραφιές
Κάποιες φορές όσα δε μπορεί να πει ένα παιδί με τα λόγια τα λέει με τους μαρκαδόρους και τα χρώματα. Οι ζωγραφιές και η ερμηνεία τους περιλαμβάνονται όταν χρειαστεί στις δικογραφίες. Συγκλονιστική είναι η ζωγραφιά κακοποιημένου παιδιού που χώρισε τη σελίδα στη μέση για να περιγράψει τις δύο όψεις της ζωής του. Στα αριστερά ζωγράφισε πως δείχνει ότι είναι και δεξιά πως στα αλήθεια αισθάνεται, ενώ σε άλλη ζωγραφιά παιδιού αποτυπώνεται με κόκκινο χρώμα ο πόλεμος και το αίμα.
Η Κωνσταντίνα Κωστάκου, αναφέρει πως: «Μπορεί αν έχεις ένα παιδί που να κάνει έναν γονέα και να βάλει ένα τεράστιο Χ, ή ένα παιδί που να φτιάξει μία οικογένεια μέσα σε ένα σπίτι και αυτό να είναι απ’ έξω ή ένα παιδί που σηκώνει τα χέρια του και ζητάει βοήθεια».
Το φορτίο που σηκώνει η αστυνόμος Α’ είναι βαρύ, ωστόσο, το ευχαριστώ ζωγραφισμένο πάνω στο χαρτί πριν το τελευταίο αντίο την ανταμείβει -όπως λέει- για όλα.
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr