24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

stoiximan

Καναδάς-Κορονοϊός: Ισχυρά αντισώματα στους ηλικιωμένους από το εμβόλιο της Moderna

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Τορόντο σε συνεργασία με το Sinai Health, το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να εξασφαλίζει ισχυρότερη προστασία στους ηλικιωμένους, από αυτό της Pfizer-BioNTech.

Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, δείχνει ότι οι ένοικοι μονάδων μακροχρόνιας φροντίδας στο Οντάριο που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer, είχαν χαμηλότερες αντισωματικές αποκρίσεις στις παραλλαγές Άλφα, Βήτα και Γάμμα του νέου κορονοϊού, από εκείνους που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν την παραλλαγή Δέλτα.

«Η μελέτη μας εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ανταπόκριση στον εμβολιασμό σε ορισμένους ενοίκους μονάδων μακροχρόνιας φροντίδας στο Οντάριο, οι οποίοι συνολικά ανταποκρίθηκαν πιο αδύναμα στον εμβολιασμό», δήλωσε η Άν-Κλοντ Γκίνγκρας, καθηγήτρια μοριακής γενετικής στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημιου του Τορόντο και ανώτερη επιστήμονας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lunenfeld-Tanenbaum (LTI) του Sinai Health.

«Σε αυτόν τον πληθυσμό, το εμβόλιο της Moderna επέτρεψε σε περισσότερους ενοίκους να δημιουργήσουν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν διάφορες παραλλαγές του SARS-CoV-2», πρόσθεσε η Γκίνγκρας, η οποία ηγήθηκε της μελέτης μαζί με την ανώτερη επιστήμονα του LTRI, Άλισον ΜακΓκιρ, καθηγήτρια στο τμήμα εργαστηριακής ιατρικής και παθοβιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Dalla Lana.

Τα ευρήματα της μελέτης- η οποία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Καναδά μέσω της ομάδας εργασίας COVID-19- αναρτήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο medRxiv. Εξέτασε τα ολικά και εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται πριν και μετά τον εμβολιασμό, συγκρίνοντας 198 ενοίκους μακροχρόνιας φροντίδας με 78 φροντιστές και προσωπικό. Όλα τα εμβόλια χορηγήθηκαν με διαφορά τριών έως τεσσάρων εβδομάδων και τα δείγματα ελήφθησαν 14 έως 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η μελέτη εδειξε ότι οι διαφορές μεταξύ των αντιδράσεων των ηλικιωμένων στα δύο εμβόλια ήταν πιο συχνές έναντι των ανησυχητικών παραλλαγών. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της παραλλαγής Βήτα δεν ήταν ανιχνεύσιμα σε σχεδόν 38% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer, σε σύγκριση με το 11,5% εκείνων που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Moderna.

Όσο για την παραλλαγή Γάμμα, το 29% των εμβολιασθέντων με το Pfizer δεν εξουδετέρωσαν την παραλλαγή, ενώ μόνο το 5% των εμβολιασθέντων με το Moderna δεν μπόρεσαν να εξουδετερώσουν την παραλλαγή αυτή.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι φροντιστές και το προσωπικό, με μέση ηλικία 47 ετών, παρήγαγαν περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους, των οποίων η μέση ηλικία ήταν 89 ετών. Αυτό συνάδει με όσα είναι γνωστά σχετικά με τις ανοσολογικές αντιδράσεις και την ηλικία.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι εξέτασαν μόνο μία πτυχή της ανοσολογικής απόκρισης -την παραγωγή αντισωμάτων- και προσθέτουν ότι οι ηλικιωμένοι που δεν αναπτύσσουν ισχυρές αντιδράσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων μπορεί να εξακολουθούν να προστατεύονται από άλλες πτυχές του ανοσοποιητικού τους συστήματος, όπως τα Τ κύτταρα.

Τα επίπεδα αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία από τη μόλυνση με COVID-19, τη σοβαρή νόσο ή τη νοσηλεία, είναι επίσης άγνωστα.

«Τα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας είχαν καταστροφικό αντίκτυπο στους ενοίκους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας αλλά και στις οικογένειές τους», δήλωσε η ΜακΓκιρ. «Καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε και ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους ενοίκους και το προσωπικό. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση του κατά πόσον θα πρέπει να προσφερθεί μια τρίτη δόση εμβολίου στους ηλικιωμένους».

Η ΜακΓκιρ δήλωσε ότι η μελέτη αυτή είναι επίκαιρη, δεδομένων των πρόσφατων αναφορών για αρκετά κρούσματα COVID-19 που οφείλονται σε ανησυχητικές παραλλαγές του κορονοϊού, σε οίκους μακροχρόνιας φροντίδας του Οντάριο.

Η Κάθριν Χάνκινς, συμπρόεδρος της επιστημονικής ομάδας εργασίας για την COVID-19, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά είναι πολύτιμα.

«Το ζήτημα των στρατηγικών αναμνηστικής δόσης για ευάλωτα άτομα που μπορεί να μην έχουν τόσο ισχυρή ανοσολογική απόκριση και που είχαν μη βέλτιστη αντίδραση σε δύο δόσεις εμβολίων mRNA προσελκύει μεγάλη προσοχή και συζήτηση», δήλωσε η Χάνκινς.

Η συμπρόεδρος πρόσθεσε ότι η ειδική ομάδα οργανώνει μια μετα-ανάλυση των δεδομένων από επτά μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε περιβάλλοντα μακροχρόνιας φροντίδας και αναμένουν να έχουν πρόσθετες πληροφορίες στο εγγύς μέλλον.

ΠΗΓΗ: MedicalXpress

www.ertnews.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ένα βήμα πιο κοντά στην εξατομικευμένη αντιβιοτική θεραπεία

Next Article

ΗΠΑ-Κορονοϊός: Γιατί τα ανεμβολίαστα άτομα είναι ένας βασικός λόγος που αναδύονται νέες παραλλαγές

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: