24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Καρκίνος: Το εμβόλιο της Ρωσίας και η μάχη της Δύσης – Μόσιαλος: Ανακοινώσεις μόνο με ερευνητικά δεδομένα

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Καρκίνος: Το εμβόλιο της Ρωσίας και η μάχη της Δύσης - Μόσιαλος: Ανακοινώσεις μόνο με ερευνητικά δεδομένα

Για τη χορήγηση του εμβολίου mRNA αρχικά θα επιλεγούν ασθενείς με τις πιο κοινές μορφές: του πνεύμονα, του μαστού και του γαστρεντερικού συστήματος λένε οι Ρώσοι. Η απάντηση Μόσιαλου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως έχει αναπτύξει το δικό της εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου και ότι θα το διανείμει δωρεάν μέσα στο 2025. Την είδηση ανακοίνωσε στο Radio Rossiya, ο Γενικός Διευθυντής του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου Ακτινολογίας του ρωσικού υπουργείου Υγείας Andrey Kaprin, ωστόσο, οι πληροφορίες είναι από ανύπαρκτες ως ελάχιστες και σίγουρα αμφιλεγόμενες.

O Andrey Kaprin σύμφωνα με το pharmmedprom.ru δήλωσε πως κατ’ αρχήν, το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει κάθε τύπο όγκου, αλλά για τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους σχεδιάζεται να επιλεγούν ασθενείς με τις πιο κοινές μορφές: καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του γαστρεντερικού.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με αρκετά ερευνητικά κέντρα, μεταδίδει το Tass από την πλευρά του, και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2025.

Ο διευθυντής του εθνικού ερευνητικού κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, Gamaleya, Alexander Gintsburg, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Tass πως οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου έδειξαν πως το εμβόλιο καταστέλλει την ανάπτυξη όγκου και πιθανές μεταστάσεις.

Το εμβόλιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται πως θα χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία ασθενών, παρά για την πρόληψη του γενικού πληθυσμού και θα χορηγείται προσωπικά σε κάθε ασθενή.

Ηλίας Μόσιαλος: Ανακοινώσεις που δεν συνοδεύονται από αναλυτική παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη

Το Dnews και με αφορμή τις ειδήσεις για το εμβόλιο του καρκίνου από την Ρωσία ζήτησε τη γνώμη του καθηγητή της πολιτικής της υγείας και κατόχου της έδρας «Μπράιαν Άμπελ Σμιθ», στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «ανακοινώσεις κυβερνήσεων ή και εταιρειών που δεν συνοδεύονται από αναλυτική παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη». Κατά τον κ. Μόσιαλο «το σίγουρο είναι ότι η ιατρική και η έρευνα της αντιμετώπισης του καρκίνου προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις».

mosialos-karkinos_7bde3.jpg

Αναλυτικά όσα αναφέρει για το ρωσικό εμβόλιο:

«Η ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ήδη το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) συνεργάζεται με την Biontech και έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για εξατομικευμένα εμβόλια εναντίον πολλών μορφών καρκίνων. Είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν θα είναι αποτελεσματικά, αν θα είναι για πρώιμα ή για προχωρημένα στάδια.

Η Moderna και η MSD βρίσκονται στην φάση κλινικών δοκιμών 3 για mRNA εμβόλια για το μελάνωμα και τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης της μελέτης ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Στην ουσία εξετάζουν το εμβόλιο αν μειώνει το ρίσκο της επανεμφάνισης του μελανώματος μετά την αρχική θεραπεία.

Με βάση τις ανακοινώσεις της ρωσικής κυβέρνησης χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που είναι ήδη γνωστή και η οποία ήδη χρησιμοποιείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας με φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι Ρώσοι δεν ανακοίνωσαν αν έχουν αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές αλλά και αν έχουν, από ποια φάση κλινικών δοκιμών, ενώ δεν έχουν δημοσιεύσει πουθενά τα ερευνητικά δεδομένα. Επομένως πρόκειται για μια τεχνολογία που γνωρίζουμε, η οποία ήδη εφαρμόζεται σε μεγάλες κλινικές δοκιμές στην Αγγλία και έχουμε ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το μελάνωμα ενώ αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα.

Ανακοινώσεις κυβερνήσεων που δεν συνοδεύονται από αναλυτική παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Το σίγουρο είναι ότι η ιατρική και η έρευνα της αντιμετώπισης του καρκίνου προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις. Θα έπρεπε όμως όταν έχουμε επίσημες ανακοινώσεις είτε από κυβερνήσεις είτε από φαρμακευτικές εταιρείες να συνοδεύονται σε ερευνητικά δεδομένα που θα μπορούν να επιβεβαιωθούν και για την ακρίβειά τους και για τον σωστό τρόπο συλλογής τους».

Τι λέει η Ρωσία για το εμβόλιο κατά του καρκίνου

O Alexander Gintsburg δήλωσε πως για τη λήψη εξατομικευμένων εμβολίων, χρησιμοποιούνται υλικά, που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια βιοψίας από όγκο συγκεκριμένου ασθενούς.

Πρώτα πραγματοποιείται, μια γενετική ανάλυση, δηλαδή γονιδιωματική αλληλουχία, του κακοήθους όγκου σε μια μοναδική πλατφόρμα για να προσδιοριστεί η μετάλλαξη που είναι μοναδική στον ασθενή, δημιουργείται δηλαδή ένα είδος «πορτραίτου» του όγκου. Λόγω της μετάλλαξης, εμφανίζονται νέες πρωτεΐνες στα καρκινικά κύτταρα – «νεοαντιγόνα», τα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει και δεν καταπολεμά. Το εμβόλιο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει να τα διακρίνει μεταξύ τους, ώστε να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Σε μελέτες σε ποντίκια με μελάνωμα, το εμβόλιο mRNA έδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα. Τα ζώα χωρίς εμβολιασμό πέθαναν σε 19 έως 22 μέρες ενώ εκείνα που εμβολιάστηκαν επέζησαν.

Στη Ρωσία, το νομικό πλαίσιο για τη χρήση τέτοιων εμβολίων επεκτάθηκε με τον νόμο για τη χρήση εξατομικευμένων φαρμάκων που εγκρίθηκε το 2024.

«Κατέστη δυνατή η δημιουργία μεμονωμένων προϊόντων για κάθε ασθενή οργανώνοντας τις δικές μας εγκαταστάσεις παραγωγής. Το αρχικό κόστος του εμβολίου mRNA είναι 300.000 ρούβλια. Όταν όμως εδραιωθεί η τεχνολογία και η παραγωγή, θα γίνει φθηνότερο. Επί του παρόντος, το ακτινολογικό κέντρο χρησιμοποιεί ρωσικά και κινεζικά αντιδραστήρια και εξοπλισμό, αλλά οι επιστήμονες ήδη εργάζονται για τη δημιουργία των δικών τους προϊόντων».

Αντικαρκινικές μέθοδοι στη Ρωσία

Σύμφωνα με τα ρωσικά Μέσα στη χώρα υπάρχουν ήδη αντίστοιχες μέθοδοι, όπως το φάρμακο «EnteroMix» ένα ογκολυτικό ιικό εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες από το Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο για την Ακτινολογία του Υπουργείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας που πήρε το όνομά του, και τα εμβόλια δενδριτικών κυττάρων, που θεωρούνται ως οι βηματοδότες του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά εφαρμόζονται στην περίπτωση που δεν έχουν απομείνει άλλες μέθοδοι.

Ο Andrey Kaprin σημείωσε ότι η υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε τεχνητά αναπτυγμένους όγκους θα ξεκινήσει το 2025.

«Τώρα χρειάζεται πολύς χρόνος για να δημιουργηθούν εξατομικευμένα εμβόλια επειδή ο υπολογισμός για τη χρήση ενός εμβολίου ή προσαρμοσμένου mRNA θα μοιάζει με τη χρήση μεθόδων matrix, με μαθηματικούς όρους. Συμμετέχει επίσης το Ινστιτούτο Ivannikov, το οποίο θα βασιστεί στην τεχνητή νοημοσύνη για να το κάνει αυτό με μαθηματική ακρίβεια, συγκεκριμένα με υπολογισμό νευρωνικών δικτύων, όπου αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να διαρκέσουν περίπου μισή έως μία ώρα», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου για την Επιδημιολογία και την Gamaleya Μικροβιολογία, ο Alexander Gintsburg.

karkinos-mrnaembolio1_2bef3.jpg

Αυτό είναι ένα μοναδικό καινοτόμο φάρμακο, σημείωσε ο Andrey Kaprin για το νέο εμβόλιο. Σημειώνεται ότι το 2024, μια ομάδα επιστημόνων που, υπό την ηγεσία της Irina Baldueva, ανέπτυξε ένα εμβόλιο δενδριτικών κυττάρων για τη θεραπεία του καρκίνου έλαβε το σημαντικό ιατρικό βραβείο «Vocation».

Τον Νοέμβριο του 2024, η Veronika Skvortsova, επικεφαλής του FMBA, σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησε για το έργο των Ρώσων επιστημόνων στη δημιουργία εμβολίων. Σημείωσε ότι ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που δημιούργησαν μια μοναδική πλατφόρμα για την παραγωγή εμβολίων mRNA, τα οποία παρουσίασαν πλεονεκτήματα έναντι των αντίστοιχων, ξένων.

Οι απορίες της Δύσης για το ρωσικό εμβόλιο

Σύμφωνα ωστόσο με το Newsweek, που επικοινώνησε με το ρωσικό Υπουργείο Υγείας, για να επιβεβαιώσει την είδηση, προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ποιους τύπους καρκίνου θεραπεύει το εμβόλιο, πόσο αποτελεσματικό είναι ή ακόμα και πώς λέγεται το εμβόλιο.

Επιστημονικά είναι εφικτό να έχουν αναπτυχθεί ορισμένα είδη εμβολίων με στόχο τον καρκίνο. Εξάλλου, και άλλες χώρες έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε ανάλογες κινήσεις.

Για παράδειγμα, το 2023 η Βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας για να αναπτύξει προσωποποιημένες θεραπείες καρκίνου ενώ φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Moderna και Merck & Co επί του παρόντος εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του καρκίνου του δέρματος.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα και εμβόλια ήδη σε κυκλοφορία, που στοχεύουν στην πρόληψη του καρκίνου. Ανάμεσά τους εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, δηλαδή του HPV, που συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, νευροεπιστήμονες του πανεπιστημίου της Φλόριντα βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο ελέγχου ενός πιθανού προσωποποιημένου εμβολίου mRNA για τον καρκίνο του εγκεφάλου.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, στο επιστημονικό περιοδικό Cell, εξηγούσε τα αποτελέσματα δοκιμαστικού εμβολίου σε τέσσερις καρκινοπαθείς, μετά τη χορήγησή τους σε ζώα που βρίσκονταν σε τερματικό στάδιο της νόσου.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η θεραπεία, που ενδεχομένως να είναι παρόμοια αυτής του ρωσικού εμβολίου, είναι ότι αρχικά αφαιρείται γενετικό υλικό, RNA, από τον όγκο κάθε ασθενούς, ο οποίος έχει αφαιρεθεί χειρουργικά.

Στη συνέχεια, το mRNA – το αποτύπωμα δηλαδή του τι βρίσκεται μέσα σε κάθε κύτταρο – ενισχύεται και «τοποθετείται» στα ειδικά σχεδιασμένα λιπαρά νανοσωματίδια, κάνοντας τα καρκινικά κύτταρα να φαίνονται επικίνδυνα για το ανοσοποιητικό σύστημα του καρκινοπαθούς. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως, σε λιγότερο από δύο ημέρες το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών ανταποκρίνεται στα καρκινικά κύτταρα και ξεκινά τα τους «επιτίθεται».

Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στις δοκιμές είτε έζησαν πάνω από το αναμενόμενο χωρίς καρκίνο είτε επέζησαν με την ασθένεια για πολύ περισσότερο χρόνο ωστόσο, Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι η μελλοντική εναλλακτική της ανοσοθεραπείας.

#ΕΜΒΟΛΙΟ #ΚΑΡΚΙΝΟΣ #MRNA #ΡΩΣΙΑ #ΗΛΙΑΣ_ΜΟΣΙΑΛΟΣ



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής

Next Article

Ο Τραμπ τρολάρει ξανά τον Καναδά και τον Τριντό – Ή μήπως δεν τρολάρει;

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: