Ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας που «λιώνει» τους όγκους αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες θεραπείας ορισμένων μορφών καρκίνου του εντέρου και μπορεί ακόμη και να εξαλείψει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής. Η ανοσοθεραπεία, η οποία ονομάζεται πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab), στοχεύει και μπλοκάρει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία στη συνέχεια αναζητούν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.
Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο. Επικεφαλής της μελέτης ήταν το University College London, το νοσοκομείο University College London, το Christie NHS foundation trust στο Μάντσεστερ, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο St James’s στο Λιντς, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
Ο καθηγητής Μαρκ Σόντερς, σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο Christie, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι «συναρπαστικά».
«Η ανοσοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει τα δεδομένα για τους ασθενείς που πάσχουν από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Αφενός το αποτέλεσμα είναι καλύτερο, αφετέρου οι ασθενείς δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, η οποία συχνά προκαλεί περισσότερες παρενέργειες. Στο μέλλον, η ανοσοθεραπεία μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση» δήλωσε.
Ο καρκίνος του εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά και περισσότεροι από 900.000 θάνατοι.
Στην κλινική δοκιμή η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Μerck και χορηγήθηκε από το University College του Λονδίνου, οι ερευνητές στρατολόγησαν 32 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου (στάδιο 2 ή 3) και συγκεκριμένο γενετικό προφίλ (καρκίνος του εντέρου με ανεπάρκεια MMR/MSI-High) από πέντε νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου το 15% των ασθενών με καρκίνο του εντέρου έχουν αυτόν τον τύπο. Οι ασθενείς έλαβαν το φάρμακο – το οποίο είναι γνωστό και ως Keytruda- για εννέα εβδομάδες και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Οι βιοψίες που έγιναν στη συνέχεια έδειξαν ότι το 59% των ασθενών δεν έφερε καμία ένδειξη καρκίνου μετά τη θεραπεία. Στο υπόλοιπο 41% των ασθενών, οι γιατροί αφαίρεσαν τους εναπομείναντες όγκους με χειρουργική επέμβαση.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα αξιολογήσουν τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης και υποτροπής.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η πεμπρολιζουμάμπη είναι μια ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου υψηλού κινδύνου, αυξάνοντας τις πιθανότητες θεραπείας της νόσου σε πρώιμο στάδιο» δήλωσε ο Δρ. Κάι-Κιν Σίου, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής και σύμβουλος ιατρικός ογκολόγος στο UCLH.
Ο ερευνητής σημείωσε πως η ομάδα θα πρέπει να εξακριβώσει για πόσο καιρό θα παραμείνουν χωρίς καρκίνο οι ασθενείς αλλά πρόσθεσε ότι οι αρχικές ενδείξεις είναι «εξαιρετικά ενθαρρυντικές».
«Η ανοσοθεραπεία μπορεί να εξαφανίσει τους όγκους πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αν λιώσεις τον όγκο πριν από τη χειρουργική επέμβαση, συνήθως τριπλασιάζεις τις πιθανότητες επιβίωσης» κατέληξε ο ερευνητής.
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr