ΚΕΟΣΟΕ: Δεν καταργήθηκε -ακόμα- ο ΕΦΚ στο κρασί

Χωρίς σχόλια Share:

Τα πράγματα στη θέση τους φαίνεται πως έρχεται να βάλει η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ, που ξεκαθαρίζει πως η προχθεσινή απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά στην επιβολή ή όχι του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, αλλά στον τρόπο προσδιορισμού του. Πρόκειται για «ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί», τονίζεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Κοινοπραξία, όμως δεν πρόκειται για την άρση της νομολογίας, όπως άφηνε να εννοηθεί η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΕΟ.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την αριθ.1734 απόφασή του που εξέδωσε στις 3/9 ακύρωσε την αντίστοιχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ . Αλεξιάδη, που καθορίζει τους όρους, τις διατυπώσεις και την παρακολούθηση των προϊόντων για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΕΟΣΟΕ.

Επί της ουσίας, πλέον το ΥΠΟΙΚ δεν θα μπορεί να εισπράξει τον ΕΦΚ, αφού η -ακυρωθείσα από το ΣτΕ- ΔΕΦΚΦ 5026381/2015 καθορίζει βασικές έννοιες για την επιβολή του, όπως οι ορισμοί των προϊόντων που υπόκεινται στον φόρο, ο χρόνος επιβολής, η παρακολούθηση σε καθεστώς αναστολής ή φορολογικής αποθήκης, οι φύρες κ.ά.

«Η εξέλιξη αυτή ενέχει και σημαντικές αμφίσημες παραμέτρους, όπως αυτήν της καταβολής ή όχι και με ποιο καθεστώς, του τρέχοντος ΕΦΚ, αφού θεωρητικά είναι αδύνατο να εκδοθεί νέα ΔΕΦΚΦ, που θα ήταν άλλωστε πλήγμα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης ,αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για την εξέταση του αιτήματος και τον μηδενισμό του άδικου φόρου», τονίζει η Κοινοπραξία στην ανακοίνωσή της.

«Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να μηδενίσει μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγησή τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία κυρίως των νησιών του Αιγαίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή καλούμε τον πρωθυπουργό να απαλλάξει τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο, από ένα φόρο που μόνο έσοδα στέρησε από το ελληνικό δημόσιο, δημιούργησε όμως παράλληλα νοοτροπίες που δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος», καταλήγει η ανακοίνωση.

The post ΚΕΟΣΟΕ: Δεν καταργήθηκε -ακόμα- ο ΕΦΚ στο κρασί appeared first on ypaithros.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Χρήστος Τσιτσιρίγκος: «Αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά, παρά τον φόρο στο κρασί»

Next Article

Εντοπίστηκε κρούσμα βρουκέλλωσης

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: