Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και οι διμερείς ρυθμίσεις με τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είναι τα τρία πλαίσια που μπορούν να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.
Κατ’ αρχήν υπάρχει το πλαίσιο για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι και η μοναδική που προστατεύεται αυτή τη στιγμή από τον πλειστηριασμό για την κύρια κατοικία, υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή από 7.000 έως 21.000 ευρώ.
Πέρα από την προστασία της κύριας κατοικίας, υπάρχει και μία διπλή δυνατότητα επιδότηση.
Η πρώτη έχει να κάνει με μια οικονομική ενίσχυση που κυμαίνεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού από τα 70 ως τα 210 ευρώ τον μήνα.
Και η δεύτερη είναι η διαδικασία που τρέχει αυτή την περίοδο με τη δυνατότητα μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης, να υπάρξει επιδότηση από τον Απρίλιο και μετά και για έναν χρόνο -ένα 12μηνο- επιδότηση ίση με το 50% των αυξημένων τόκων που έχουν προκύψει λόγω των αναπροσαρμογών του επιτοκίου που έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μάλιστα υπάρχει ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 14.000, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός μπορεί να φτάσει και στις 30.000 νοικοκυριά.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι το δεύτερο «όπλο» που μπορούν να αξιοποιήσουν οι δανειολήπτες. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αλλαγές προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος αλλά και να μειωθεί το επιτόκιο εξυπηρέτησης των δόσεων που θα προκύψουν μετά την λύση. Προς το παρόν, με βάση τα στοιχεία τα επικαλείται και το υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει 3.320 εντάξεις οφειλετών, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν χρέη που έχουν τακτοποιηθεί ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά εκκρεμούν ακόμη 47.600 αιτήσεις και ο στόχος το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η επιτάχυνση. Σε αυτό αποσκοπούν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα, που έχουν προαναγγελθεί από το υπουργείο Οικονομικών .
Η τρίτη διαδικασία, η οποία φαίνεται ότι μέχρι στιγμής συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχει να κάνει με την απευθείας διαπραγμάτευση είτε με την τράπεζα είτε με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων. Εκεί έχουν γίνει περίπου 590.000 αιτήσεις τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η ίδια η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων. Μιλάμε για 27 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν τακτοποιηθεί έως το τέλος του 2022.
Ο στόχος, αναφέρουν στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς να γίνουν επιπλέον ρυθμίσεις της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ.
Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος
www.ertnews.gr