24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

stoiximan

Κορονοϊός και διατροφή: Μικρότερος ο κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρά όσοι είναι φυτοφάγοι και ψαροφάγοι

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Κορονοϊός και διατροφή: Μικρότερος ο κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρά όσοι είναι φυτοφάγοι και ψαροφάγοι

Προέχει ο εμβολιασμός για να μη νοσήσει κάποιος σοβαρά από τον κορονοϊό, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό ότι μπορεί να γίνει και μέσω της διατροφής με τους φυτοφάγους και τους ψαροφάγους να έχουν μικρότερες πιθανότητες για βαριά λοίμωξη. 

Ο εμβολιασμός είναι το βασικό «όπλο» για να μη νοσήσει κάποιος σοβαρά από τον κορονοϊό, αλλά διεθνή επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι σ’ αυτό παίζει ρόλο και η διατροφή.

Βάσει των στοιχείων αυτής της έρευνας, οι άνθρωποι που είναι κατά κύριο λόγο φυτοφάγοι ή ψαροφάγοι, έχουν μικρότερες πιθανότητες για μέτρια ή βαριά λοίμωξη Covid-19, κατά 73% και 59% αντίστοιχα.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα και στη διάρκεια των συμπτωμάτων του κορονοϊού, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρχε σαφής και τεκμηριωμένη εικόνα. Η νέα μελέτη, που δημοσίευσε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φαίνεται, όμως, να επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Σάιντελμαν του Νοσοκομείου Στάμφορντ του Κονέκτικατ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό επιστήμης της διατροφής «BMJ Nutrition Prevention & Health», ανέλυσαν στοιχεία για 2.884 υγειονομικούς με εκτεταμένη έκθεση στον κορονοϊό, οι οποίοι εργάζονταν σε έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ).

Η μελέτη συνέλεξε στοιχεία για τη διατροφή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος και συσχέτισε αυτές τις πληροφορίες με τη σοβαρότητα όσων λοιμώξεων Covid-19 εμφανίστηκαν στους συμμετέχοντες (επρόκειτο για 568, από τους οποίους οι 138 είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη από κορονοϊό, ενώ οι 430 ήπια).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν προηγουμένως κατά βάση φυτοφαγία ή ψαροφαγία, είχαν 73% και 59% μικρότερο κίνδυνο μέτριας έως βαριάς νόσου Covid-19. Επίσης, σε σχέση με όσους έκαναν φυτοφαγία αποφεύγοντας το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, όσοι έκαναν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλές πρωτεΐνες, είχαν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα Covid-19.

Αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το βάρος κάποιου και από το αν είχε υποκείμενα νοσήματα. Από την άλλη, δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο είδος της διατροφής και στην πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί από κορονοϊό.

Η φυτοφαγική διατροφή περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα ψάρια είναι πηγή άφθονων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Πρωτάκουστη προσφορά στο Σιάτλ: Τσιγάρο μαριχουάνας σε όποιον εμβολιάζεται

Next Article

Αγριεύει σήμερα ο καιρός: 1.000 κεραυνοί έπεσαν την Τετάρτη – Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: