Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού εντοπίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε στη Γαλλία από το Καμερούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου IHU Mediterrannee, στη Μασσαλία. Ο ασθενής- ο οποίος είχε εμβολιαστεί κατά της Covid-19- εμφάνισε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού την ημέρα πριν τη διάγνωση. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί σε 20 ασθενείς.
Αυτή η νέα παραλλαγή, που ονομάζεται B.1.640.2, έχει 46 μεταλλάξεις και 37 διαγραφές σε έναν «άτυπο συνδυασμό», σύμφωνα με μια προδημοσιευμένη μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.
Στην παραλλαγή αυτή, οι επιστήμονες εντόπισαν τις δύο γνωστές μεταλλάξεις της πρωτεΐνης ακίδας, N501Y και E484K. Η μετάλλαξη N501Y, για παράδειγμα, εντοπίστηκε πολύ νωρίς στην παραλλαγή Άλφα, η οποία καθιστά τη μετάδοση του ιού πιο εύκολη. Η E484K είναι μία από τις μεταλλάξεις που βρίσκεται στην πρωτεΐνη ακίδα και ενδεχομένως μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αρκετά στοιχεία στη διάθεσή τους ώστε να γνωρίζουν τι σημαίνουν αυτές οι μεταλλάξεις και αν η παραλλαγή B.1.640.2 είναι πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2.
Επίσης, δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτα για την προέλευση αυτής της νέας παραλλαγής. Το γεγονός ότι ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε έναν ταξιδιώτη από το Καμερούν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η παραλλαγή προήλθε από εκεί.
Ωστόσο, τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ευνοούν γενικά την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού. Στο Καμερούν, μόνο το 2,4% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών. Όσο η εκστρατεία εμβολιασμού δεν προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο, νέες παραλλαγές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
Η γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας ανέφερε ότι παρακολουθεί την παραλλαγή B.1.640 από τις 12 Νοεμβρίου. Προς το παρόν πάντως, οι παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα αποτελούν την πλειοψηφία των κρουσμάτων στη Γαλλία.
ΠΗΓΗ: DW, Nice-Matin
www.ertnews.gr