Επιστήμονες και αξιωματούχοι υγείας σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά την υποπαραλλαγή της Όμικρον, BA.2, που έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτή η υποπαραλλαγή του κορονοϊού θεωρείται ευρέως πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη από την αρχική έκδοση της Όμικρον, εξαιτίας συγκεκριμένων γενετικών χαρακτηριστικών της. Δανοί επιστήμονες ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι μπορεί να είναι 1 1/2 φορά πιο μεταδοτική από την αρχική παραλλαγή. Ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουν ακόμα γι’ αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.
Πού έχει εξαπλωθεί
Περισσότερες από 18.000 γενετικές αλληλουχίες της BA.2 έχουν καταχωρηθεί στο GISAID, μια παγκόσμια πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τους κορονοϊούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τα ερευνητικά εργαστήρια του Scripps Research. Η υποπαραλλαγή αυτή έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 54 χώρες και 24 πολιτείες των ΗΠΑ.
«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει να αρχίζει να κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Δρ. Γουέσλι Λονγκ, παθολόγος στο Χιούστον Μεθοδιστής στο Τέξας, ο οποίος εντόπισε τρία κρούσματα από τις αρχές της εβδομάδας.
Η υποπαραλλαγή εμφανίζεται πιο συχνά στην Ασία και την Ευρώπη. Στη Δανία, είναι η κυρίαρχη παραλλαγή, σύμφωνα με το Κρατικό Ινστιτούτο Ορών, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας της Δανίας.
«Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι η BA.2 είναι μιάμιση φορά πιο μεταδοτική από την BA.1, την αρχική έκδοση της Όμικρον», δήλωσε η Δρ. Τάιρα Γκρόουβ Κράουζε σε δελτίο Τύπου του ινστιτούτου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Αν είναι πιο μεταδοτική, πιθανώς το κύμα των λοιμώξεων θα είναι υψηλότερο και θα συνεχίσει να εξαπλώνεται περισσότερο μέσα στον Φεβρουάριο σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις».
Τι είναι γνωστό για αυτή την υποπαραλλαγή
Η υποπαραλλαγή BA.2 έχει πολλές μεταλλάξεις. Περίπου 20 από αυτές στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού είναι κοινές με την αρχική έκδοση της Όμικρον. Οι επιστήμονες όμως έχουν εντοπίσει και πρόσθετες γενετικές αλλαγές στην BA..
Δεν είναι σαφές πόσο σημαντικές είναι αυτές οι μεταλλάξεις, ειδικά σε έναν πληθυσμό που έχει έρθει σε επαφή με την πρώτη έκδοση της Όμικρον, δήλωσε ο Δρ. Τζέρεμι Λούμπαν, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.
Προς το παρόν, η αρχική έκδοση της Όμικρον (BA.1) και η BA.2 θεωρούνται υποομάδες της Όμικρον. Ωστόσο οι ηγέτες της παγκόσμιας υγείας θα μπορούσαν να της δώσουν το δικό της ελληνικό γράμμα, εάν κριθεί ότι είναι μια παγκόσμια σημαντική «παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία».
Οι επιστήμονες του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της συμπτωματικής νόσου φαίνεται να είναι παρόμοια για τις BA.1 και BA.2. Εξετάζοντας όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ήταν περίπου 70% αποτελεσματικά κατά της συμπτωματικής νόσου από την BA.2, δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά και την αναμνηστική δόση.
Μια πρώτη ανάλυση από επιστήμονες στη Δανία δεν έδειξε διαφορές στις νοσηλείες για την BA.2 σε σύγκριση με την αρχική Όμικρον.
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα αν κάποιος που έχει ήδη νοσήσει από την Όμικρον μπορεί να νοσήσει ξανά από την BA.2. Παραμένουν όμως αισιόδοξοι, ειδικά επειδή μια προηγούμενη μόλυνση από την Όμικρον, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου αν κάποιος προσβληθεί από την BA.2 αργότερα.
Οι δύο παραλλαγές της Όμικρον έχουν αρκετά κοινά στοιχεία ώστε είναι πιθανό η μόλυνση με το αρχικό μεταλλαγμένο στέλεχος να «προσφέρει προστασία έναντι της BA.2», δήλωσε ο Δρ. Ντάνιελ Κουρίτζκες, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.
Οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν δοκιμές για να δουν αν τα αντισώματα από μια μόλυνση με την αρχική Όμικρον «είναι σε θέση να εξουδετερώσουν την BA.2 στο εργαστήριο.
Πόσο ανησυχούν οι φορείς υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινομεί συνολικά την Όμικρον στις παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία, τον πιο σοβαρό χαρακτηρισμό των μετάλλαξων του κορονοϊού, αλλά δε δίνει ξεχωριστό χαρακτηρισμό στην BA.2. Δεδομένης, ωστόσο, της έξαρσής της σε ορισμένες χώρες, ο οργανισμός αναφέρει ότι οι έρευνες για τα χαρακτηριστικά της «θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα».
Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας, εν τω μεταξύ, έχει χαρακτηρίσει την BA.2 ως «παραλλαγή υπό διερεύνηση», επικαλούμενος την αύξηση των αριθμών που βρέθηκαν στη χώρα και διεθνώς.
Γιατί είναι πιο δύσκολο να ανιχνευτεί
Η αρχική εκδοχή της Όμικρον είχε συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά που επέτρεπαν στους αξιωματούχους υγείας να το διακρίνουν γρήγορα από τη Δέλτα χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο εργαστηριακό τεστ PCR, εξαιτίας αυτού που είναι γνωστό ως «αποτυχία στόχου του γονιδίου S».
Η BA.2 δεν έχει την ίδια γενετική ιδιορρυθμία. Έτσι, στο τεστ, είπε ο Λονγκ, μοιάζει με τη Δέλτα.
Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε
Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να ακολουθούν τις ίδιες προφυλάξεις, δηλαδή να εμβολιαστούν, να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, να αποφεύγουν τα πλήθη και να μένουν στο σπίτι όταν αισθάνονται άρρωστοι.
«Τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν καλή άμυνα κατά της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου», τόνισε ο Λονγκ.
Η τελευταία υποπαραλλαγή είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
«Όλοι ευχόμαστε να είχε τελειώσει», δήλωσε ο Λονγκ, «αλλά μέχρι να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, θα κινδυνεύουμε από την εμφάνιση νέων παραλλαγών».
ΠΗΓΗ: AP
www.ertnews.gr