Ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Κώστα Καζάκου εξέδωσε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Ο Κώστας Καζάκος πέθανε σε ηλικία 87 ετών μετά από προβλήματα υγείας. Ο σπουδαίος ηθοποιός, που γεννήθηκε στον Πύργο Hλείας το 1935 και σε νεαρή ηλικία μετακόμισε για να σπουδάσει στην Αθήνα.
Σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά από πολυήμερη νοσηλεία. Έχει γράψει μια μακρά και πολύτιμη καριέρα στο θέατρο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Το ιατρικό ανακοινωθέν
Το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εξέδωσε ιατρικό ανακοινωθέν για την απώλεια του μεγάλου ηθοποιού. Ακολουθεί η ανακοίνωση:
«Ο Κωνσταντίνος Καζάκος εισήχθη στο Γ.Ν.Α. “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ” στις 26-7-2022 με αναπνευστικά προβλήματα. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαίως, όπου και σήμερα Τρίτη 13-9-2022 απεβίωσε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας. Τα θερμά συλλυπητήρια μας στους οικείους του».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, στις 26 Ιουλίου ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με πλευριτική συλλογή και αναπνευστικά προβλήματα.
Μετά από λίγο διάστημα, και συγκεκριμένα στις 7 Αυγούστου, διαγνώστηκε θετικός σε τεστ για τον κορονοϊό. Ανάρρωσε από την Covid-19 σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα (14 Αυγούστου).
Ωστόσο, σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια και από το παραπάνω ιατρικό ανακοινωθέν, ο Κώστας Καζάκος κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.
Θλίψη στον πολιτικό κόσμο
Θλίψη σκόρπισε στον πολιτικό κόσμο της χώρας η είδηση του θανάτου του μεγάλου ηθοποιού, σκηνοθέτη και πρώην βουλευτή Κώστα Καζάκου. «Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Κώστα Καζάκου», τόνισε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Κώστα Καζάκου.
«Μιας πληθωρικής και δυναμικής προσωπικότητας, που υπήρξε διαρκώς παρούσα στην Τέχνη, όπως και στη δημόσια ζωή ως βουλευτής. Και από τις δύο θα λείψουν, τώρα, τόσο η επιβλητική του εμφάνιση, όσο και η χαρακτηριστική φωνή του», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
ΚΚΕ: Δεν θα ξεχαστεί
Η κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση όπου τονίζει ότι ο μεγάλος ηθοποιός «δεν θα ξεχαστεί, γιατί ήταν ένας γεμάτος πάθος και δύναμη πρωταγωνιστής, όχι απλά στη σκηνή, στα πλατό, στις εξέδρες των διαδηλώσεων, αλλά τελικά στην Ιστορία». Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ, τονίζονται μεταξύ άλλων, ότι ο Κώστας Καζάκος «δεν ήταν μόνο προικισμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής θεατρικών έργων». Παράλληλα ήταν «μια γενναιόψυχη προσωπικότητα, με διεισδυτικό στοχασμό και βαθιά συνείδηση της κοινωνικής αποστολής της τέχνης να εξανθρωπίζει τον άνθρωπο».
«Αισθάνονταν πάντα την τέχνη ως αγώνα για ανάταση, πρόοδο, εξέλιξη που δεν σταματάει ποτέ και θεωρούσε σύμφυτη με τον καλλιτέχνη την αγωνιστική στάση ζωής, την οποία ο ίδιος ακολούθησε σταθερά και αταλάντευτα μέχρι το τέλος. Ανταποκρινόμενος στην ιστορική αναγκαιότητα της εποχής μας, ο Κώστας Καζάκος συστρατεύθηκε επί δεκαετίες, στην πρώτη γραμμή, με το ΚΚΕ, ακόμα και από τη θέση του βουλευτή του, πάντα παρών σε όλους τους αγώνες του εργατικού-ταξικού και του αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος. Η πολιτική δράση του ήταν μια αρμονική συνύπαρξη της ζωής και της καλλιτεχνικής πράξης. Η ιδεολογία του καθόριζε τη ζωή του και αυτό έβγαινε αβίαστα και στη δουλειά του. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε στον Κώστα Καζάκο την πολιτική δράση από την καλλιτεχνική του δραστηριότητα. Πρώτα από όλα με το έργο του υπηρέτησε τα προωθημένα κοινωνικά ιδανικά του και την τάξη – φορέα τους κι έπειτα, με την ενεργή παρουσία του σε όλες τις μεγάλες πολιτικές μάχες, επιβεβαίωσε όσα με το έργο του εννοούσε», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Με οδύνη τον «αποχεραιτούν» συνάδελφοί του
Στο χώρο του θεάτρου και όχι μόνο έχει προκαλέσει βαρύ πένθος η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Κώστα Καζάκου. Ο Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Γαλανός, ¨Άγγελος Αντωνόπουλος, Λίλα Καφαντάρη τον αποχαιρετούν συγκλονισμένοι και συγκινημένοι.
Με λυγμούς μίλησε ο Άγγελος Αντωνόπουλος για τον σπουδαίο ηθοποιό. Τι είπε η Λίλα Καφαντάρη για την διαδρομή του Κώστα Καζάκου στον πολιτισμό και στην πολιτική.
«Έφυγε ένας μεγάλος άνθρωπος, με Α κεφαλαίο, ήταν σπουδαίος ηθοποιός, ήταν λεβέντης σαν άνθρωπος», είπε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την απώλεια του Κώστα Καζάκου.
Όπως συμπλήρωσε, «ήταν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ, άφησε σπουδαίο έργο σε αυτόν τον τομέα, με ανδρισμό, ήθος και κατανόηση».
«Ήταν συνεπής στην ιδεολογία του και αυτό έχει μεγάλη σημασία», είπε για την ενασχόληση του Κώστα Καζάκου με την πολιτική.
Αμέσως μετά στον ant1 μίλησε ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος, ο οποίος μη μπορώντας να συγκρατήσει την συγκίνηση του, είπε βουρκωμένος «Δεν είναι απώλεια, ο Καζάκος είναι παρών. Δεν μπορεί να μην είναι παρών ο Καζάκος» και με λυγμούς έκλεισε το τηλέφωνο.
Η ηθοποιός και συνοδοιπόρος του στο ΚΚΕ, Λίλα Καφαντάρη, είπε πως «ο Κώστας Καζάκος είχε βαθιά γνώση του θεάτρου, ήταν ένα πολιτικό ον και στον τρόπο που έπαιζε, στον τρόπο που δίδασκε τους νεότερους μαθητές, είχε μια στάση από την οποία ο πολιτισμός είχε μεγάλο κέρδος σε όλα τα επίπεδα».
«Ως σύντροφος ήταν πάντα ακέραιος και πάντα συνεπής με πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος. Ήταν κέρδος μου ότι γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο, ήταν πάντα μπροστά σε κινήματα, ήταν πάντα μπροστά, πάντα με το δίκιο των ανθρώπων του μόχθου», είπε η Λίλα Καφαντάρη.
O Νίκος Γαλανός, είπε πως θα θυμάται τον Κώστα Καζάκο ως μια μεγάλη προσωπικότητα με μεγάλες επιτυχίες, με μεγάλο εκτόπισμα και στον πολιτισμό και στην πολιτική.
«Ήταν ένας γλυκός άνθρωπος, με το γέλιο και το καλαμπούρι, με έναν στόχο να κάνουμε μια δουλειά. Σου έβαζε όταν μιλούσες μαζί του ότι πρέπει πάντοτε να έχεις έναν στόχο».
«Έχω κάνει πολλές ταινίες μαζί του, από την πρώτη μου ταινία και αρκετές ακόμη, ενώ έχουμε παίξει και σε πολλές παραστάσεις μαζί στο θέατρο».
Τεράστια καριέρα σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση
Στη μακρόχρονη καλλιτεχνική του πορεία, ο Κώστας Καζάκος πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες στον κινηματογράφο, ενώ έκανε μεγάλες επιτυχίες στο θέατρο και την τηλεόραση.
Πρώτη φορά ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι το 1954, στο έργο «Η μικρή μας πόλη». Έκτοτε ακολούθησαν 12 θεατρικά έργα στα οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το απόγειο της καριέρας του όμως, ήταν στον κινηματογράφο, όπου σημείωσε αναρύθμιτες επιτυχίες. Έπαιξε συνολικά σε 40 ταινίες ενώ είχε και παρουσιά σε τηλεοπτικές σειρές, 11 στον αριθμό. Τελευταία πρωταγωνιστική του εμφάνιση ήταν στην παράσταση “Πόλεμος και Ειρήνη” σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, όπου ερμήνευσε τον Λέο Τολστόι και τον Στρατηγό Κουτούζοφ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη σεζόν 2019 – 2020.
Το 1973, τιμήθηκε με το Α’ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την αρτιότερη παραγωγή, της μεταφοράς της Λυσιστράτης. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Άδειας Άσκησης επαγγέλματος του Ηθοποιού, συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου (μαζί με τον Λέοντα Τριβιζά) και ιδρυτής του ιδρύματος «Τζένη Καρέζη».
Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης.
Τιμήθηκε με τον «Χρυσό Απόλλωνα», βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967, και Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή («Λυσιστράτη»).
Τιμήθηκε ακόμα με το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για το σύνολο της προσφοράς του.