24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Λέμε «αντίο» στα πλαστικά μιας χρήσης από τις 5 Ιουλίου — Με τι θα αντικατασταθούν

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Χώρα με λιγότερα πλαστικά μίας χρήσης θα γίνει η Ελλάδα από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου του 2021, καθώς μπαίνει σε ισχύ η απαγόρευση στη διάθεση στην αγορά 10 πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.

Ποια πλαστικά προϊόντα καταργούνται:

  • μαχαιροπίρουνα
  • πιάτα
  • καλαμάκια
  • περιέκτες από φελιζόλ
  • κυπελάκια ποτών από φελιζόλ
  • περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ
  • αναδευτήρες ποτών
  • μπατονέτες
  • στηρίγματα για μπαλόνια
  • πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά)

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου παρουσίασε στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ τα είδη που καταργούνται, αλλά και αυτά που θα τα αντικαταστήσουν.

Στόχος της απαγόρευσης σε αυτά τα πλαστικά προϊόντα είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Για όσα προϊόντα απαγορεύονται, ορίζονται με ΚΥΑ εναλλακτικές λύσεις, ενώ η απαγόρευση αυτών έχει ξεκινήσει ήδη 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα.

Δύο Οδηγοί για ζωή χωρίς πλαστικά από το WWF Ελλάς

Το WWF Ελλάς ετοίμασε δύο εύχρηστους Οδηγούς, με τη βοήθεια των οποίων θα μπορέσουμε να πούμε οριστικά «αντίο» στα αχρείαστα πλαστικά μιας χρήσης, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις αντικατάστασης του πλαστικού.

© C.Minotou, WWF Greece

«Βάσει του ν. 4736/2020, από τις 3 Ιουλίου 2021 απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά κάποια πλαστικά μιας χρήσης, μεταξύ των οποίων καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, αναδευτήρες, ποτήρια από φελιζόλ. Βέβαια, η απαγόρευση δεν σημαίνει και αυτόματη κατάργηση από την αγορά, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εξακολουθήσουν να εμπορεύονται αυτά τα είδη για άλλους 10 μήνες, έως δηλαδή την εξάντληση των αποθεμάτων τους. Το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες να δείξουν υπεύθυνη στάση σταματώντας άμεσα να χρησιμοποιούν αυτά τα πλαστικά μιας χρήσης και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω, βγάζοντας και άλλα αχρείαστα πλαστικά από την καθημερινότητά τους. Οι δυο Οδηγοί που ετοιμάσαμε, ο Οδηγός αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών και ο Οδηγός για διακοπές χωρίς πλαστικά, θα βοηθήσουν τους συμπολίτες μας σε αυτή την προσπάθεια», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος αποτυπώματος στο WWF Ελλάς.

Ο Οδηγός αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών του WWF Ελλάς κυκλοφορεί σε ανανεωμένη έκδοση, εμπλουτισμένος με περισσότερες πληροφορίες, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης πλαστικού, αλλά και της σωστής ανακύκλωσης όσων πλαστικών απορριμμάτων δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Παράλληλα, δίνεται στη δημοσιότητα και ένας Οδηγός για διακοπές χωρίς πλαστικά, με πρακτικές συμβουλές που εστιάζουν στις καλοκαιρινές μας επιλογές.

Είναι ενδεικτικό πως κάθε άτομο στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο 68 κιλά πλαστικών απορριμμάτων ετησίως. Δυστυχώς, λόγω των χαμηλών ποσοστών ανακύκλωσης, το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει σε χωματερές, με υψηλό κίνδυνο διαρροής στο φυσικό περιβάλλον, κυρίως το θαλάσσιο. Μόλις συμβεί αυτό, τα πλαστικά απορρίμματα αυτομάτως μετατρέπονται σε «πλαστική παγίδα» για την άγρια ζωή, ενώ επιστρέφουν πίσω στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας, με τη μορφή μικροπλαστικών.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα πλαστικό καλαμάκι μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον 200 χρόνια μέχρι να διασπαστεί και ένα πλαστικό μπουκάλι νερού έως 450 χρόνια, είναι σαφές πως η πλαστική ρύπανση συνιστά σήμερα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον παγκοσμίως.

©C.Minotou, WWF Greece

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να γνωρίζουμε ποια πλαστικά προϊόντα καθημερινής χρήσης μπορούν πραγματικά να ανακυκλωθούν και με τι μπορεί να αντικατασταθούν. Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει ο Οδηγός αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών του WWF Ελλάς, με πληροφορίες για περισσότερα από 130 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, αντικείμενα και συσκευασίες. Για κάθε προϊόν, ο Οδηγός δίνει στοιχεία για το υλικό από το οποίο αποτελείται, αν ανακυκλώνεται και σε ποιον κάδο, τι χρειάζεται να προσέξουμε πριν το πετάξουμε και ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ώστε να προμηθευτούμε ό,τι χρειαζόμαστε, με στόχο να αποφύγουμε τη δημιουργία περισσότερων πλαστικών απορριμμάτων.

Για παράδειγμα, στον Οδηγό θα δει κανείς πως η εύκαμπτη συσκευασία ζυμαρικών, οι συσκευασίες από γαριδάκια και τσιπς, όπως επίσης και τα σελοφάν που υπάρχουν συνήθως στις συσκευασίες με φρέσκα προϊόντα κοτόπουλου και ψαριών, δεν ανακυκλώνονται στο σύστημα ανακύκλωσης που διαθέτει σήμερα η χώρα μας. Επίσης, δίνονται γενικές πληροφορίες για τους κύριους τύπους πλαστικών και αν ανακυκλώνονται εύκολα ή δύσκολα, αλλά και πού πρέπει να απορρίπτουμε τα πλαστικά της πανδημίας, όπως μάσκες, γάντια μιας χρήσης κλπ.

Την ίδια στιγμή, ο Οδηγός για διακοπές χωρίς πλαστικά εστιάζει στις επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για μείωση των πλαστικών στις θερινές διακοπές μας. Τι πρέπει να βάλουμε απαραίτητα στη βαλίτσα μας για να «γλιτώσουμε» τα πλαστικά στον τόπο που παραθερίζουμε; Τι παγωτό να προτιμήσουμε και πώς θα δροσιστούμε αποφεύγοντας τα αμέτρητα πλαστικά μπουκαλάκια νερού; Με ποιες απλές κινήσεις μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε να διατηρηθούν οι παραλίες μας καθαρές; Ο Οδηγός δίνει απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμα περισσότερα ερωτήματα.

www.ertnews.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Χρ. Σταϊκούρας: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας

Next Article

Οριοθετήθηκε η μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: