24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Μ. Βορίδης στο Πρώτο: Σε αναστολή και οι εκπαιδευτικοί που θα αρνηθούν το τεστ (audio)

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Σε αναστολή εργασίας, θα τίθενται οι εκπαιδευτικοί που δεν θα συμμορφώνονται με το μέτρο της διενέργειας κα επίδειξης μοριακών τεστ, επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Οι εκπαιδευτικοί ναι μεν δουλεύουν με πολλούς ανθρώπους, τα παιδιά, ναι μεν τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, από την άλλη τα παιδιά προφανώς δεν προσβάλλονται από τον ιό με τον ίδιο σκληρό και επικίνδυνο τρόπο που προσβάλλονται οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Άρα η στάθμιση εδώ γίνεται διαφορετικά. Δεν υπάρχει η ανάγκη του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπάρχει όμως η ανάγκη των υποχρεωτικών μοριακών τεστ, με δικές τους δαπάνες, αλλιώς πράγματι θα εφαρμόζεται το μέτρο που εφαρμόζεται και για τους υγειονομικούς μη εμβολιασμένους, η αναστολή εργασίας».

Εξήγησε ο κ. Βορίδης πως μια από τις ομάδες που συζητήθηκε και για την οποία έπρεπε να ληφθεί απόφαση σε σχέση με τον εμβολιασμό ήταν οι εκπαιδευτικοί.

«Εχθές κατατέθηκε μια τροπολογία στην οποία θα υπάρξουν διαμορφώσεις. Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς, όμως είναι υποχρεωτικό να προσκομίζουν μοριακά τεστ με δικές τους δαπάνες, αλλιώς τότε πράγματι θα εφαρμόζεται το μέτρο που εφαρμόζεται και για τους υγειονομικούς μη εμβολιασμένους, το μέτρο της αναστολής».

Υπάρχουν περιπτώσεις που η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι προφανής και ευχερώς δικαιολογήσιμη, όπως οι υγειονομικοί και όσοι φροντίζουν υπερήλικες είπε ο κ. Βορίδης, «είναι ένα πεδίο που ευρύτερα θα συμφωνήσουμε νομίζω για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, για να προστατευθούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες στις οποίες προσφέρουν υπηρεσία οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων».

Τι θα γίνει στο δημόσιο

Σε σχέση με τις υπηρεσίες του δημοσίου που συναλλάσσονται με το κοινό, το front desk του δημοσίου, «πρέπει να δει κανείς ποια είναι η αναγκαιότητα. Θα συζητήσουμε με την επιστημονική κοινότητα για αυτό και θα δούμε αν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν τώρα και ουσιαστικά συνδέονται με τα σελφ τεστ είναι αρκετά ή αν θα προχωρήσουμε σε κάτι αυστηρότερο», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

«Συνδέεται με την εξέλιξη της πανδημίας, με την επικινδυνότητα της εργασίας και με τα μέτρα προστασίας που θα κριθεί αν είναι αρκετά ή ανεπαρκή, αυτό είναι μια επιστημονική συζήτηση».

Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου είναι εξαιρετικό μέτρο και ισχύει για συγκεκριμένους εργαζόμενους, υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, «αυτός ο οποίος έχει εμβολιαστεί πρέπει να δείξει το πιστοποιητικό, σύμφωνα με την τροπολογία. Στην περίπτωση που δεν το δείξει, θεωρείται μη εμβολιασμένος. Έχει θεσπιστεί νομική υποχρέωση να το δείξει, αν δεν το δώσει παραβιάσει νομική υποχρέωση. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη του. Ρυθμίζεται το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, η διάταξη έρχεται να καλύψει αυτόν τον ισχυρισμό. Λέει ότι ο ισχυρισμός των προσωπικών δεδομένων έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με μια συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη, άρα πρέπει να προσαρμοστείς και να υπακούσεις σε αυτή την νομοθετική διάταξη. Αν κάποιος επιλέξει να μην συμμορφωθεί, τότε η συζήτηση έχει μια άλλη διαδικασία».

 

Η παρατεταμένη αναστολή εργασίας δεν είναι απόλυση

Στο ερώτημα εάν η παρατεταμένη αναστολή εργασίας ισοδυναμεί με απόλυση, ο κ. Βορίδης, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος, εξηγώντας ότι  η απόλυση είναι διακοπή εργασίας. «Αναστολή είναι ότι η σύμβαση εργασίας παραμένει ενεργή, απλώς έχουν ανασταλεί οι υποχρεώσεις εξ αυτής». Συμπλήρωσε ότι στόχος του μέτρου δεν είναι να τιμωρήσει τον εργαζόμενο, είναι να απομακρύνει έναν επικίνδυνο εργαζόμενο για τους ασθενείς και τους υπερήλικες από τον χώρο εργασίας του. Και από την στιγμή που δεν παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν μπορεί να πληρώνεται. «Οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσει επιστρέφει στην εργασία του, αρκεί να εμβολιαστεί».

Αυτή η διάταξη έχει μια επανεκτίμηση τον Οκτώβριο, όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης και μέχρι στιγμής, «η εικόνα δείχνει ότι υπάρχει μια πολύ υψηλή συμμόρφωση στους γιατρούς, σε ποσοστό 95%. Θεωρώ ότι μέχρι την εφαρμογή του μέτρου θα έχουμε σχεδόν απόλυτη συμμόρφωση, αλλά και στους νοσηλευτές, ο εμβολιασμός σήμερα είναι στο 83%. Νομίζω ότι θα μας απασχολήσουν μεμονωμένες περιπτώσεις πια».


Η συνταγματικότητα των ρυθμίσεων θα κριθεί στα δικαστήρια

Σε ερώτηση αν η συνταγματικότητα των ρυθμίσεων θα κριθεί και στα δικαστήρια, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό και οι διατυπώσεις μας και η προσέγγισή μας ως κυβέρνηση είναι αρκετά νηφάλιες και προσεκτικές, γι’ αυτό και δεν μιλάμε για καθολική υποχρεωτικότητα και το συνδέουμε με συγκεκριμένες ομάδες και κατηγορίες εργαζόμενων. Νομίζω ότι και αυτό το μέτρο το λαμβάνουμε πολύ υπόψη μας με την έννοια της αναλογικότητας και με την έννοια ότι είναι προσήκον για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Έλεγχοι στα κορωνοπάρτυ

Σε σχέση με τα κορωνοπάρτυ, υπήρξε νομοθετική παρέμβαση, τόνισε ο κ. Βορίδης, «γιατί το πρόβλημα ήταν ότι αυτά τα πάρτι εμφανίζονταν ως ιδιωτικά, επομένως δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου με την έννοια ότι χρειαζόντουσαν διαδικασίες, εντάλματα καθώς υπάρχει και καλώς υπάρχει, ένα πλαίσιο που προστατεύει την ιδιωτικότητα της κατοικίας. Αυτό έχει ένα νόημα όταν κάνεις μια δεξίωση στο σπίτι σου, όταν παίρνεις λεφτά όμως, δεν είναι πια ιδιωτικό, είναι επαγγελματικό γι’ αυτό υπήρχε η ανάγκη μια διάταξης που και η οποία προβλέπει πως όταν υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, επιτρέπεται ο έλεγχος».

Φωτιά στην Σταμάτα- Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή και περίοδο

«Ήταν μια μεγάλη φωτιά, και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Και μόνο ο αριθμός των αντρών που επιχείρησαν, 370 άνδρες της πυροσβεστικής, πάρα πολλά πυροσβεστικά οχήματα και πολλά εναέρια μέσα, καθώς και η προετοιμασία που είχε γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πρόσθετης δυσκολίας στην περιοχή από τις μεγάλες χιονοπτώσεις τον περασμένο χειμώνα». Υπήρχε καύσιμη ύλη που έπρεπε να έχει απομακρυνθεί, όπως έγινε «σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πολύ σημαντική προσπάθεια που έκανε ο δήμος και βεβαίως με την πρόσθετη χρηματοδότηση από το Υπ. Εσωτερικών για τον σκοπό αυτό, είχε επιτευχθεί ο αυτός ο σκοπός και από πλευράς Πολιτικής Προστασίας είχε εκπονηθεί ένα πολύ αποτελεσματικό όπως φάνηκε σχέδιο άρα περιορίστηκε η  φωτιά και οι ζημιές στο ελάχιστο. Η σωστή προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο από πλευράς δήμων, Πυροσβεστικής και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας φέρνει αποτέλεσμα».

«Όλο αυτό το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε επανειλημμένες συσκέψεις, η μεγάλη μας αγωνία ήταν αυτή, επειδή εκεί έχουμε κατοικημένες περιοχές, και επειδή είχε προηγηθεί  η Μήδεια και έπρεπε να καθαριστούν πολύ μεγάλες εκτάσεις και όχι μόνο οι πολεοδομημένοι χώροι. Η δουλειά που προηγήθηκε απέτρεψε μια εξέλιξη παρόμοια με το Μάτι. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ενισχυμένη και από πλευράς ανθρώπων και μέσων, η Πολιτική Προστασία, εργάζεται συστηματικά και έχει εκπονήσει σχέδια, βρισκόμαστε σε εγρήγορση, και σκληρή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα».

Τα μαθήματα που πήραμε από το Μάτι

«Το Μάτι μας έμαθε ότι είναι πολύ σημαντικό το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, που το είχαμε και δεν το χρησιμοποιούσαμε, το 112. Το δεύτερο που μας έμαθε είναι ότι η Πολιτική Προστασία έχει πολλή σημασία, η οποία μέχρι το Μάτι ήταν ισχνή. Σήμερα είναι μια μεγάλη και ισχυρή υπηρεσία που ενισχύθηκε και σε προσωπικό και με ανθρώπους με εξειδικευμένη γνώση που μπορεί να παίξει αποτελεσματικό συντονιστικό και παρεμβατικό ρόλο και αυτό έχει φανεί σε μια σειρά από καταστροφές. Σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει στοιχείο που θα έχουμε στην πραγματικότητά μας το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, που να τακτοποιούν αποτελεσματικά όλη την κατάσταση που υπάρχει σε επίπεδο δομήσεων κυρίως σε οικισμούς. Υπάρχουν, είπε «οι κλασικές περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης που πάει κάποιος και χτίζει χωρίς καμιά διαδικασία και αυτό μετά γεννά πρόβλημα. Παρά ταύτα έχουμε και την πραγματικότητα πάρα πολλών οικισμών σε όλη την Ελλάδα που πρέπει να τακτοποιηθούν, να ενταχθούν στον πολεοδομικό ιστό, πρέπει να διαμορφωθούν πολεοδομικά. Το παράδειγμα του Ματιού είναι τέτοιο παράδειγμα, απλώς δεν είναι ανάγκη να γίνει αυτή η καταστροφή προκειμένου  να μπορέσουμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά στους οικισμούς, προκειμένου να υπάρξουν πολεοδομικά σχέδια. Θα γίνουν με σεβασμό στο περιβάλλον, με περιβαλλοντικά ισοζύγια, θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα των οικιστικών πυκνώσεων, άρα οι δασικοί χάρτες σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των πραγματικοτήτων που έχουν διαμορφωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, θεωρώ ότι θα δώσουν μια ισορροπία και θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό τοπίο από αυτό που έχουμε τώρα. Οι δασικοί χάρτες είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο. Μέχρι τώρα, όπως σωστά επεσήμανε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ήταν η ανυπαρξία δασικών χαρτών, στην πραγματικότητα προσπαθούσαμε να προστατέψουμε ένα δάσος που δεν ξέραμε πού ήταν, άρα υπήρξε μια πολύ αυστηρή νομοθεσία και από την άλλη μια πραγματικότητα απολύτως αναντίστοιχη με αυτή της νομοθεσίας. Οι δασικοί χάρτες θα έρθουν να αλλάξουν αυτή την εικόνα. Το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν στο 70-80% δασικοί χάρτες μη επιδεχόμενοι συζήτησης, είναι ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο αυτής της κυβέρνησης».

Πάντοτε σε μια μεγάλη πυρκαγιά υπάρχει επικινδυνότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι εδώ απεφεύχθησαν τα χειρότερα και ότι ουσιαστικά με κάποιες υλικές ζημιές, τελείωσε η πυρκαγιά αυτή, υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, «βεβαίως πάντα η απώλεια του δάσους είναι ένα μεγάλο περιβαλλοντικό ζήτημα».

Έτοιμο το Υπ. Εσωτερικών για πρόωρες εκλογές αλλά…

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντα έτοιμο, αλλά δεν θα χρειαστεί να πάμε σε επόμενες εκλογές και δεν θα πάμε σε επόμενες εκλογές.

 

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ολυμπιακοί 2020: Αποκλεισμός της Τελτσίδου στα ρεπεσάζ

Next Article

Πέτρος Φιλιππίδης: Από τη ΓΑΔΑ απευθείας στις φυλακές της Τρίπολης

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: