Όσοι εισηγούνται την αλλαγή του εκλογικού νόμου με πριμοδότηση του πρώτου κόμματος πιθανολογούν ότι το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα διαφωνήσει διότι σε άλλη περίπτωση θα ήταν ομολογία ήττας!
Να ημερέψει το εσωκομματικό «θεριό» δίνοντας ξανά ελπίδα σε ένα εκλογικό κοινό που εμφανίζεται απογοητευμένο, επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση αφήνοντας τον «αστερίσκο» της αλλαγής του εκλογικού νόμου να υπάρχει για παν ενδεχόμενο.
Ανοίγει και κλείνει
Η συζήτηση στα κυβερνητικά γραφεία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ανοίγει και κλείνει κατά διαστήματα σαν ακορντεόν.
Το Μαξίμου μπορεί να επιμένει ότι δεν υπάρχει τέτοια κουβέντα όμως οι εισηγήσεις πέφτουν βροχή.. Σε ένα κατακερματισμένο τοπίο όπου η αυτοδυναμία (37,5%) μοιάζει δύσκολη- αν όχι απίθανη αυτή τη στιγμή- με ολοένα και περισσότερα μικρότερα κόμματα να κάνουν την εμφάνιση τους και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εσωκομματικού μετώπου στη ΝΔ η συζήτηση (έστω) καθίσταται επιτακτική.
Στις εισηγήσεις που φθάνουν στο Μαξίμου προκρίνεται η αύξηση του ορίου εισόδου στη βουλή για κάθε κόμμα από το 3% στο 5% και η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος κατά μία έδρα για κάθε μονάδα που το χωρίζει από το δεύτερο με την προϋπόθεση ότι η μεταξύ τους διαφορά θα είναι εξώφθαλμα μεγάλη (;)
Όσοι εισηγούνται την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος πιθανολογούν ότι το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα διαφωνήσει διότι σε άλλη περίπτωση θα ήταν ομολογία ήττας.
Στην πραγματικότητα λίγοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει αντιπολιτευτικό κόμμα που θα δεχθεί να εξυπηρετήσει τα εκλογικά σχέδια της Ν.Δ. Ξέρουν ότι αν φέρουν νέο εκλογικό κόμμα θα τον ψηφίσουν μάλλον μόνοι τους, που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές. Και εδώ είναι το «κλειδί» της συζήτησης. Με τα σημερινά δεδομένα στην κυβέρνηση επικρατεί η άποψη ότι ούτως ή άλλως θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές εάν τα ποσοστά της Ν.Δ. κυμαίνονται γύρω στο 33% χωρίς ισχυρό δυνητικό κυβερνητικό σύμμαχο.
Η μεσαία τάξη στο επίκεντρο
Ο πρωθυπουργός πιο ανοιχτά παρά ποτέ δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι από το 2026 έρχονται μειώσεις φόρων αφήνοντας «παράθυρο» για την μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ενώ άφησε μικρότερο παράθυρο για μία ενδεχόμενη μείωση στον ΦΠΑ.
Στόχος να αναπτερώσει το χαμένο ενδιαφέρον μέρους των κεντρώων και κεντροδεξιών ψηφοφόρων της Ν.Δ.
Ταυτόχρονα επιχειρεί να ανακόψει τυχόν διαρροές προς τα δεξιά – μετά και την διαγραφή Σαμαρά – ανασύροντας μετά από πολύ καιρό την επιθετική ρητορική έναντι της Τουρκίας. Αφορμή οι πρόσφατες δηλώσεις του Χακάν Φιντάν που άφησε να εννοηθεί ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών , η Άγκυρα έθεσε όλη την γκάμα των προκλητικών διεκδικήσεων της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
«Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε. Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» απάντησε σε αυστηρό ύφος η Αθήνα απορρίπτοντας και τα περί «τουρκικής μειονότητας» που επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Να κλείσει το εσωκομματικό ρήγμα
Με σχετική ανακούφιση υποδέχθηκε το Μαξίμου την παρέμβαση του Κ. Καραμανλή ο οποίος αν μη τι άλλο επέλεξε να μην ρίξει ..καυτό λάδι στην εσωκομματική φωτιά που σιγοκαίει μετά την διαγραφή Σαμαρά.
Ο Κ. Καραμανλής προφανώς δεν άφησε ακάλυπτο τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα», όμως δεν προχώρησε παρακάτω..
Φυσικά το ότι απέρριψε εκ προοιμίου την πρόταση Σαμαρά προς το Μαξίμου να τον προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, έχει διπλή ανάγνωση. Ότι θέλει να έχει λυμένα τα χέρια του στο μέλλον (να μην είναι εξαρτημένος από το Μαξίμου) αλλά και ότι δεν υπήρξε προ συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά να τον προτείνει για το συγκεκριμένο αξίωμα.
«Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει» τόνισε ο Κ. Καραμανλής στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.