Στο ετήσιο μνημόσυνο για τις 102 ψυχές που χάθηκαν σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια περίσσευαν τα γιατί. “Γιατί μείναμε αβοήθητοι; Γιατί δεν ειδοποιηθήκαμε εγκαίρως;” ρωτάνε κάτοικοι με τις πληγές ακόμα ανοιχτές: οικογένειες που παραμένουν υπό φιλοξενία και άλλες που το σπίτι τους έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
“Και μέσα στη θάλασσα έπεφταν σπίθες πάνω μας, κουκουνάρια που μας έκαιγαν. 13 χάθηκαν στο νερό”, υπενθυμίζει ο Πέτρος Δεμέναγας.
Οι “άγγελοι” που έσωσαν ζωές τη μαύρη νύχτα στο Μάτι
Από τους ήρωες εκείνης της βραδιάς ο Κώστας Αρβανίτης έφυγε από τη ζωή από καρκίνο. Η σύζυγός του Χρύσα Μακρή δήλωσε ότι «έκλεισε τη ζωή του με μια ευγενική πράξη», βοηθώντας να σωθούν 70 συνάνθρωποί του με το καΐκι του.
“Βούταγα, τους περνούσα σωσίβια, τους πήγαινα στη Ραφήνα, ξαναγύριζα”, θυμάται ο Δημήτρης Αρβανίτης.
23 Ιουλίου 2018, ώρα 18.20 το απόγευμα
Δεκάδες εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, στην προσπάθειά τους να φύγουν από τα σπίτια τους και να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Ο παραλιακός δρόμος και όλοι οι κάθετοι δρόμοι στο Μάτι μετατράπηκαν σε νεκροταφείο ανθρώπων και αυτοκινήτων.
Ο Δημήτρης Φιλιππής γύρισε από το θάνατο. 1,5 μήνα σε καταστολή στην Εντατική και 5 μήνες συνολικά στο νοσοκομείο.
“Από τη θάλασσα μαζέψαμε παιδάκι καμμένο. Από το SEA JET ειδοποιηθήκαμε και πήραμε κοριτσάκι καμμένο, ήταν η Φύτρου”, θυμάται ο κάτοικος Ματιού, Γιάννης Ρήγος.
Η δικαστική έρευνα για τις ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μετρά σχεδόν τρία χρόνια. Πριν από δύο μήνες, ολοκληρώθηκε η ανάκριση και πλέον αναμένεται η εισαγγελική πρόταση για το αν θα παραπεμφθούν σε δίκη οι 20 κατηγορούμενοι.
Τα πολιτικά μηνύματα για τη συμπλήρωση τριών χρόνων
Στη θλιβερή επέτειο αναφέρθηκαν ο Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή τους.
“Πριν από 3 χρόνια θρηνήσαμε πάνω από εκατό νεκρούς. Μία τραγωδία που στιγμάτισε τη χώρα και μας πλήγωσε βαθύτατα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κομίζοντας το ειδικό σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας.
“Πράγματι κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει την οδύνη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, καθώς και την αξιοπρέπεια και την υπομονή που έχουν επιδείξει οι άνθρωποι που επέζησαν”, ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Η προσομοίωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου έδειξε ακραία συμπεριφορά πυρός που κατατάσσεται στην κατηγορία 7, με συνθήκες πυροθύελλας. Δηλαδή πυρκαγιά που είναι αδύνατον να ελεγχθεί. Δεν περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη για την τότε συμπεριφορά του. Δυστυχώς δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία των πολιτικών”, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε:
“Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του θράσους. Καλούν για συγγνώμη για τις εγκληματικές αμέλειες ή μήπως για τις στημένες συνεντεύξεις με τους δορυφορικούς χάρτες και το θέατρο που έπαιζαν ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του, όταν ήξεραν ότι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους;”
Από τα Γεράνεια Όρη, όπου έκανε αυτοψία στα καμένα της μεγάλης φωτιάς στο Σχίνο Κορινθίας, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι κανείς δεν ξεχνά τους νεκρούς του Ματιού.
«Ένα μεγάλο γιατί πλανάται στην ατμόσφαιρα μέχρι να βγάλει τις αποφάσεις της η δικαιοσύνη. Οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι φαίνεται να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας», ανέφερε.
Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται: «Τρία χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, δεν έχουμε δικαίωμα να μην παλέψουμε ενάντια στις αιτίες που παραμένουν και προετοιμάζουν την επόμενη καταστροφή».
Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι «ελάχιστη υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν να υιοθετήσει την πρόταση της Ελληνικής Λύσης για διενέργεια εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους της τραγωδίας».
“Όσα χρόνια και αν περάσουν κανείς δεν θα ξεχάσει πόσο άδικα χάθηκαν οι συνάνθρωποί μας. Χάθηκαν αλλά είναι εδώ. Οι ψυχές τους, η μνήμη τους, η παρακαταθήκη τους μας οδηγεί στο θωρακίσουμε τη χώρα μας και να μην έχουμε ποτέ ξανά ένα νέο Μάτι”, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
“Να δώσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα να ξαναγυρίσουν οι άνθρωποι στις εστίες τους”, δήλωσε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς.
«Έχουμε αρκετά προβλήματα ακόμα. Αρκετές οικογένειες μένουν σε κατασκηνώσεις περιμένοντας να χτιστούν τα σπίτια τους», ανέφερε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας.
Υπ. Περιβάλλοντος: Η πολεοδόμηση της περιοχής έχει και πιλοτικό χαρακτήρα
Η κατασκευή 100 κοινωνικών κατοικιών για τους πυρόπληκτους στα Σκουφέικα χαρακτηρίζεται ως προτεραιότητα του χωρικού σχεδιασμού για το Μάτι, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Το σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής προβλέπει διάνοιξη ρεμάτων και κατεδάφιση κτιρίων που βρίσκονται σε ρέματα και δασικές εκτάσεις.
«Μέσα σε 3 χρόνια θα έχουμε ολοκληρώσει και τις δύο φάσεις, διαδικασία που στο παρελθόν απαιτούσε 15 χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
Ειλημμένη είναι η απόφαση για την κατεδάφιση 55 κτιρίων που βρίσκονται σε ρέματα και δασικές περιοχές, ενώ συνολικά 130 αιτήσεις για ανακατασκευή παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Κώστας Παπαδόπουλος, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Χαρά Γιαννοπούλου
www.ertnews.gr