Υπάρχουν 11 μέτρα μέσα στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεν είναι μόνο το σύστημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι η διασύνδεση των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά ψηφιακά τιμολόγια, το πελατολόγιο, ο περιορισμός ή κατάργηση της χρήσης μετρητών για αγοραπωλησίες και μια σειρά άλλα μέτρα, είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος.
Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες λέμε κάτι πάρα πολύ απλό και λογικό κατά τη γνώμη μου ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να παίρνει τον ίδιο μισθό ή και χαμηλότερο από αυτόν τον οποίο παίρνει ένας μισθωτός που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό και να πληρώνει χαμηλότερο φόρο.
Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θα επιβάλουμε ουσιαστικά ένα τεκμήριο ελάχιστης αμοιβής, ούτως ώστε ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει έστω αυτό. Δεν του ζητάμε μόνο αυτό, γιατί κάποιοι οι οποίοι έχουν υπαλλήλους, είναι παλαιοί επαγγελματίες, έχουν αυξημένο τζίρο, θα πληρώσουν παραπάνω γιατί αυτό είναι και το δίκαιο. Όμως η μεγάλη εικόνα ποια είναι. Ότι δεν πρέπει να ανησυχούν εκείνοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μέχρι σήμερα πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και αυτοί δεν είναι λίγοι.
- Στις 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες περίπου το 40% δεν θα δει καμία απολύτως αύξηση στη φορολόγηση, είπε.
- Αντιθέτως, 120.000 από αυτούς θα δουν και μείωση λόγω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.
Άλλη μεγάλη κατηγορία που δεν πρέπει να ανησυχεί είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν παράλληλα και το καθεστώς του συνταξιούχου ή του μισθωτού ή έχουν και μια αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούν αυτοί; Γιατί θα συνυπολογίζονται τα εισοδήματα και ουσιαστικά δεν θα πληρώνουν το σύνολο του τεκμηρίου παρά μόνο τη διαφορά. Να σας πω κι ένα παράδειγμα: Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, είναι παράλληλα και μισθωτός και έχει εισόδημα 7.000 ευρώ από τη μισθωτή εργασία. Το τεκμήριο είναι στις 12.000 ευρώ, δεν θα πληρώσει φόρο για το τεκμήριο των 12.000, θα πληρώσει για την διαφορά 12.000 μείον 7.000 για τις 5.000 ευρώ.
- Επομένως, όποιος μας ακούει και έχει παράλληλα μισθωτή εργασία, αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα ή σύνταξη, να ξέρει ότι θα πληρώσει χαμηλότερο φόρο. Και υπάρχουν κι άλλες προβλέψεις για τους νέους επαγγελματίες, για τους αναπήρους που απαλλάσσονται πλήρως.
Οι έλεγχοι πλέον θα είναι πολύ πιο συστηματικοί κι εύκολοι από ένα σημείο και μετά επειδή εισάγουμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπως λέγονται, που ουσιαστικά είναι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ κυρίως για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δηλώνουν μεγάλες δαπάνες, δυσανάλογες ενδεχομένως σε σχέση με το μέσο όρο.
Θα δώσουμε έμφαση στους ελέγχους, θα δούμε και μέσα από τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε, που υπάρχουν οι μεγάλες πηγές της φοροδιαφυγής. Αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει παράλληλα να λαμβάνουμε κάτι από εκείνους τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι συστηματικά, κάποιοι από αυτούς, δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ εδώ και χρόνια.
- Υπάρχουν 170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες όπου για πάνω από πέντε χρόνια δηλώνουν ή μηδέν εισοδήματα ή ζημίες.
Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξουν μαζικές απολύσεις εργαζομένων για να φαίνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι δεν έχουν υπαλλήλους, άρα να μην πληρώνουν αυξημένο φόρο. Κοιτάξτε, θεωρούμε ότι κανένας ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος σέβεται πρωτίστως τον εαυτό του και την επιχείρησή του, δεν θα αλλάξει άρδην, δεν θα φέρει τούμπα την επιχείρηση του προκειμένου να γλιτώσει αυτή τη μικρή επιβάρυνση.
Δεν θεωρώ ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας που μας ακούει θα προχωρήσει στο κλείσιμο της επιχείρησής του, στην απόλυση υπαλλήλων του, στην απώλεια πελατολογίου του, ενδεχομένως προκειμένου να γλιτώσει αυτά τα λίγα ευρώ παραπάνω που του ζητάμε σε σχέση με αυτά τα οποία πλήρωνε πιο πριν.
Λέμε συνεχώς ότι στη Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, κι αυτό γιατί δεν εμφανίζουν τις πραγματικές οικονομικές τους καταστάσεις.
Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, να ξέρουμε ακριβώς τι εύρος και τι ευρωστία έχει η κάθε επιχείρηση, προκειμένου να έχουν και ευκολότερη πρόσβαση στα πολλά χρήματα που πρόκειται να έρθουν στη χώρα μας και από το Ταμείο ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ αλλά και από την δανειοδότηση των τραπεζών.
Αναφερόμενος στο Τέλος Επιτηδεύματος είπε ότι σε βάθος τριετίας θα υπάρξει συνολική κατάργηση του. Από το 2026 και μετά να υπάρξει οριστική κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε.
www.ertnews.gr