24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Μελέτη: Η μείωση ή η κατάργηση του αλατιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων κατά σχεδόν 20%

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
salt-6728600_1280

Η κατάργηση του αλατιού από τη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά σχεδόν 20%, σύμφωνα με νέα μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της.

Έχει ήδη τεκμηριωθεί πώς η προσθήκη αλατιού στο φαγητό αυξάνει την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Τώρα οι ειδικοί τεκμηρίωσαν ότι η μείωση ή η κατάργηση του αλατιού βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Στην έρευνά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι δεν πρόσθεταν ποτέ αλάτι στο φαγητό είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή, μια καρδιακή πάθηση, σε σύγκριση με όσους έβαζαν αλάτι.

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο και συχνά ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, δύσπνοια και κόπωση. Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα UK Biobank, η οποία περιλαμβάνει δείγματα 500.000 εθελοντών ηλικίας 40 έως 70 ετών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξαιρέθηκαν όσοι είχαν ήδη διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την έναρξη της έρευνας.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες οι οποίοι παρακολουθήθηκαν επί 11 χρόνια, έπρεπε να πουν πόσο τακτικά αλάτιζαν το φαγητό τους (ποτέ, σπάνια, μερικές φορές, συνήθως ή πάντα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εκείνοι που δεν αλάτιζαν ποτέ το φαγητό, είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κολπική μαρμαρυγή. Οι συμμετέχοντες που αλάτιζαν μερικές φορές το φαγητό τους, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια.

«Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Αυτή η έρευνα είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι θα μπορούσαμε όλοι να επωφεληθούμε από την τήρηση της κυβερνητικής σύστασης για κατανάλωση όχι περισσότερων από 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα – περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού», δήλωσε ο καθηγητής Τζέιμς Λέιπερ από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Άμστερνταμ στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το μεγαλύτερο συνέδριο για την καρδιά στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Guardian

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Πώς το δέρμα επηρεάζει τη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού (long read)

Next Article

Έρχεται η σπάνια «μπλε υπερπανσέληνος» στις 30 Αυγούστου

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: