Τα άτομα με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας των ασθενών με την εν λόγω διαταραχή θα μπορούσε να ωφελήσει την ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), ανέλυσαν δεδομένα από 20.880 άτομα που συλλέχθηκαν σε διάστημα επτά μηνών και επιβεβαίωσαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος. Ωστόσο, η μελέτη -στην οποία συμμετείχαν εθελοντές από 106 χώρες– δεν αποδεικνύει ότι η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί κατάθλιψη. Υποδηλώνει όμως, ότι υπάρχει μια σύνδεση που αξίζει να διερευνηθεί. Αν κάτι τόσο απλό όσο το να διατηρείται κανείς δροσερός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, τότε αυτό έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
«Από όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα η οποία εξετάζει τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος – που αξιολογείται τόσο με μεθόδους αυτοαναφοράς όσο και με φορετούς αισθητήρες – και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ένα γεωγραφικά ευρύ δείγμα», εξήγησε η ψυχίατρος του UCSF Άσλεϊ Μέισον.
Οι ερευνητές λένε ότι η σχέση αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Μπορεί η κατάθλιψη να συνδέεται με μεταβολικές διεργασίες που παράγουν επιπλέον θερμότητα ίσως, ή να συνδέεται με βιολογικές λειτουργίες που δεν λειτουργούν σωστά. Ή μπορεί να υπάρχει μια κοινή αιτία, όπως το ψυχικό στρες ή η φλεγμονή που επηρεάζει τόσο τη θερμοκρασία του σώματος όσο και τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαν να εξετάσουν μελλοντικές μελέτες. Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη κατάσταση, πιθανότατα με πολλά διαφορετικά εναύσματα, και η θερμοκρασία του σώματος θα μπορούσε να παίζει κάποιο ρόλο.
Ένας μικρός αριθμός μελετών έχουν διαπιστώσει ότι το υδρομασάζ και η σάουνα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
«Κατά ειρωνικό τρόπο, το να ζεστάνουμε το ανθρώπινο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του η οποία διαρκεί περισσότερο από το να το δροσίζαμε απευθείας, όπως για παράδειγμα μέσω ενός παγωμένου μπάνιου, εξήγησε η Μέισον.
«Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος των ανθρώπων με κατάθλιψη για να εφαρμόσουμε την κατάλληλη στιγμή θεραπείες που βασίζονται στη θερμότητα», πρότεινε η ερευνήτρια.
Τα δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι καθώς τα συμπτώματα κατάθλιψης επιδεινώνονταν, η μέση θερμοκρασία του σώματος αυξανόταν. Υπήρξε επίσης κάποια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων βαθμολογιών κατάθλιψης και χαμηλότερων ημερήσιων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, αλλά όχι σε στατιστικά σημαντικό επίπεδο.
Με περίπου το 5% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να πιστεύεται ότι ζουν με κατάθλιψη, οι προσπάθειες για την κατανόηση και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι πλέον πιο επείγουσες από ποτέ. Κάθε νέα ανακάλυψη δίνει περισσότερες ελπίδες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports».
ΠΗΓΗ: Science Alert
www.ertnews.gr