Μια ομάδα ερευνητών που συνεργάζεται με διάφορα ιδρύματα στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έμαθε σε μια μικρή μάζα ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων να παίζει “Pong”, ένα βιντεοπαιχνίδι πρώτης γενιάς.
Η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μίνι-εγκεφάλους που αποτελούνται από 800.000 έως ένα εκατομμύριο ζωντανά ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα, σε ένα τρυβλίο Petri, αναφέρει το New Scientist. Οι επιστήμονες δημιούργησαν τη μάζα cyborg όπως την αποκαλούν, τοποθετώντας ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα πάνω σε μια συστοιχία πολλαπλών ηλεκτροδίων. Στη συνέχεια, ένα σήμα αποστέλλεται είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά της συστοιχίας για να υποδείξει πού βρίσκεται η μπάλα, και οι νευρώνες των εγκεφαλικών κυττάρων στέλνουν σήματα πίσω για να μετακινήσουν το κουπί. Για παράδειγμα, εάν πυροδοτηθούν τα ηλεκτρόδια στα δεξιά μιας συστοιχίας, τότε τα εγκεφαλικά κύτταρα γνωρίζουν ότι η μπάλα βρίσκεται στα αριστερά τους. Η απόσταση του σήματος δίνει στα κύτταρα πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα. Όπως και στο πραγματικό Pong, το κουπί μπορεί να κινείται μόνο αριστερά και δεξιά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύστημα έμαθε να παίζει το παιχνίδι σε περίπου πέντε λεπτά – σημαντικά ταχύτερα από τις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης. Σημειώνουν ωστόσο ότι το επίπεδο δεξιοτήτων του συστήματος ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανθρώπων ή των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι η εργασία τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιώσεις στο σχεδιασμό συστημάτων μηχανικής μάθησης ή σε χρήση σε άλλες εφαρμογές, όπως η δοκιμή θεραπειών που στοχεύουν στον εγκέφαλο.
Τα ευρήματα της μελέτης προδημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο bioRxiv.
ΠΗΓΗ: Medicalxpress
www.ertnews.gr