«Αυτά τα τέσσερα χρόνια, που έχω αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, με σκληρή δουλειά, με αστείρευτη επιμονή και υπομονή» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στα θέματα του χαρτοφυλακίου της, η υφυπουργός Εργασίας σημειώνει επίσης: «Από την πρώτη κιόλας ημέρα στο υπουργείο, κάναμε σημαία μας την παιδική προστασία σε όλες τις εκφάνσεις της. Τα παιδιά είναι για εμάς – και για εμένα προσωπικά – προτεραιότητα αδιαπραγμάτευτη. Τον Μάιο του 2022, θέσαμε, για πρώτη φορά, επιτέλους, σαφείς κανόνες και προδιαγραφές για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας», ενώ διευκρινίζει ότι κανόνες και προδιαγραφές σημαίνουν έλεγχος, στελέχωση και κτιριακές υποδομές, που διασφαλίζουν στο μέγιστο τα δικαιώματα των παιδιών.
Μάλιστα, η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ότι οι δομές σταδιακά προσαρμόζουν τη λειτουργία τους, βάσει αυτών των προδιαγραφών και «περιμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερες αλλαγές από τον Μάιο του 2023, όταν θα τεθεί σε πλήρη ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)».
Στο σημείο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ότι ως πρωταρχικός σκοπός των Μονάδων Παιδικής Προστασίας ορίστηκε η αποϊδρυματοποίηση και προσθέτει ότι στόχος είναι, στο τέλος αυτής της δεκαετίας, να εκλείψει εντελώς το μοντέλο ιδρυματικής φροντίδας, στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας τον θεσμό της αναδοχής. «Τέσσερα χρόνια τώρα, μένουμε πιστοί στον στόχο μας: να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα με όλους τους δυνατούς τρόπους και είμαι βέβαιη ότι θα το καταφέρουμε» εκτιμά η κ. Μιχαηλίδου.
Μιλώντας διεξοδικά για τον στόχο της αποϊδρυματοποίησης, για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής, για τον «Προσωπικό Βοηθό για Άτομα με Αναπηρία», για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», αλλά και για την αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων, η υφυπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι υλοποιούνται και άλλες δράσεις.
Ενδεικτικά, αναφέρει ότι έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 24 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας κατ’ οίκον. Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση κτιριακών παρεμβάσεων σε 4.700 κτίρια (4.000 οικίες και 700 ιδιωτικοί χώροι εργασίας) και απευθύνεται σε 4.700 άτομα, με πάνω από 67% αναπηρία.
Το πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης εστιάζει στην παροχή ενός πλέγματος εξατομικευμένων υπηρεσιών σε 1.635 παιδιά, ηλικίας 0-6 και τις οικογένειές τους, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η προώθηση της κοινωνικής ένταξής τους. «Υποστηρίζουμε την εργασιακή ενσωμάτωση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού» σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου και συμπληρώνει ότι από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν 200 άτομα, με κάλυψη του μισθολογικού τους κόστους, μέσω επιχορήγησης, που θα λαμβάνει ο εργοδότης τους.
Παράλληλα, για το διακύβευμα των εκλογών, η υφυπουργός Εργασίας σχολιάζει: «Το ερώτημα είναι ένα και ξεκάθαρο. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω σε μία εποχή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να αφήσει στο παρελθόν; Καλούμε τους συμπολίτες μας να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την προηγούμενη τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε τους συμπολίτες μας να κρίνουν τη συνέπεια λόγων και έργων. Αυτά τα τέσσερα χρόνια, όλες και όλοι μαζί, κάναμε σημαντικά βήματα, για να βελτιώσουμε έμπρακτα την καθημερινότητα».
Αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, η κ. Μιχαηλίδου δηλώνει ότι θα συνεχίσει, όπως κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να αγωνίζεται με έναν σκοπό: «Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, στη δημοσιογράφο, Γεωργία Μπάρλα, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ: Κυρία Μιχαηλίδου, πλέον, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου 2023. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης; Κατά τη γνώμη σας, ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα;
Απ: Το ερώτημα είναι ένα και ξεκάθαρο. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω σε μία εποχή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να αφήσει στο παρελθόν; Καλούμε τους συμπολίτες μας να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την προηγούμενη τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε τους συμπολίτες μας να κρίνουν τη συνέπεια λόγων και έργων.
Αυτά τα τέσσερα χρόνια, όλες και όλοι μαζί, κάναμε σημαντικά βήματα, για να βελτιώσουμε έμπρακτα την καθημερινότητα. Μειώσαμε την ανεργία κατά 7 μονάδες, μειώσαμε τις μεταναστευτικές ροές, μειώσαμε 50 φόρους και εισφορές, μειώσαμε τον χρόνο απονομής των συντάξεων, μειώσαμε την ταλαιπωρία των πολιτών με την ψηφιοποίηση του κράτους, προστατεύσαμε τα σύνορά μας, εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, οριοθετούμε τις ΑΟΖ μας, επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Η Ελλάδα πια εκπροσωπείται επάξια στο εξωτερικό και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πολιτεία στάθηκε δίπλα στους δοκιμαζόμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δαπανήσαμε πάνω από 50 δισεκατομμύρια την περίοδο του κορονοϊού, κρατώντας όρθια τη χώρα. Η Πολιτεία πλήρωσε μισθούς, για να διαφυλαχθούν θέσεις εργασίας.
Δεν υπάρχει πολίτης που δεν το γνωρίζει αυτό, όπως και ότι στρέψαμε και «κλειδώσαμε» το βλέμμα μας κυρίως σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Δράσαμε στοχευμένα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία.
Αν τα κάναμε όλα; Η απάντηση προφανώς και είναι αρνητική. Μην ξεχνάμε τις πολλαπλές κρίσεις – οικονομική, υγειονομική, περιβαλλοντική, ενεργειακή – με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι. Έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά.
Η χώρα μας χρήζει πολιτικής σταθερότητας, την οποία μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε και να επιτρέψουμε να μπούμε ξανά σε έναν φαύλο κύκλο πολιτικής αστάθειας.
Ερ: Οι αναποφάσιστοι και οι νέοι αποτελούν μία σημαντική «δεξαμενή» του εκλογικού σώματος. Ποια είναι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, για να προσεγγίσει αυτές τις δύο κατηγορίες ψηφοφόρων και να διεκδικήσει την ψήφο τους;
Απ: Το είπε ο πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι νέοι να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Η αποχή δεν είναι λύση. Η νέα γενιά έχει υποχρέωση να συμμετέχει στα κοινά.
Περάσαμε πολλά αυτή την τετραετία και, παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Ζήσαμε στιγμές οδύνης. Ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να ξεχάσει τα Τέμπη. Κληθήκαμε να συγκρουστούμε με παθογένειες και κενά δεκαετιών. Το κάναμε. Δίχως δεύτερη σκέψη. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά, χωρίς να κρύβουμε κάτω από το χαλί σφάλματα και αδυναμίες.
Οι συμπολίτες μας ξέρουν πολύ καλά ότι το έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέχει κατά πολύ από τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ: Πρώτη φορά, θέτετε υποψηφιότητα με τη ΝΔ στην Α΄ Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων. Από την επαφή που έχετε με τους πολίτες, ποια είναι τα κυρίαρχα θέματα που τους απασχολούν και πώς απαντά σε αυτά το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, σε περίπτωση που επανεκλεγεί;
Απ: Το πρώτο λιμάνι της χώρας αποκτά τη θέση που του αξίζει. Τα έργα στο λιμάνι μας, η ανάπτυξη του εμπορικού λιμανιού, η δημιουργία κοιτίδων έρευνας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, η ανάπλαση σημαντικών σημείων και κόμβων, οι εμβληματικές επενδύσεις, είναι μερικά από τα πεδία που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι εγώ προσωπικά ως Πειραιώτισσα, έχουμε αφοσιωθεί. Για έναν Πειραιά εξωστρεφή και στο κέντρο των εξελίξεων.
Επενδύουμε σε κοινωνικές δομές, δίνοντας έμφαση στην υγεία και την εκπαίδευση, δίνουμε κίνητρα για νέες επενδύσεις και, με στοχευμένες δράσεις, λύνουμε προβλήματα που χρονίζουν. Δίνουμε έμφαση στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά των νησιών μας, σεβόμενοι πάντα την ιστορία και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους.
Στόχος μας να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία ανάπτυξη η οποία θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα επιτρέψει στους κατοίκους τους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Στόχος μας η βιώσιμη ανάπτυξή τους, αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων, που θα δώσουν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και, κατά συνέπεια, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Μαζί με όλους τους πολίτες του Πειραιά και των νησιών μας και δίπλα στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά, θα συνεχίσω, όπως κάνω εδώ και τέσσερα χρόνια ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να αγωνίζομαι με έναν σκοπό: «Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».
Ερ: Περνώντας στα θέματα του χαρτοφυλακίου σας, ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέσατε ως βασική προτεραιότητα τον καθορισμό συγκεκριμένων προϋποθέσεων για την ίδρυση και τη λειτουργία Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο την παροχή της βέλτιστης δυνατής φροντίδας. Μετά τη θέσπισή τους, πώς κρίνετε την προσαρμογή των Μονάδων στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο; Ποια είναι η σημερινή εικόνα;
Απ: Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αριθμό 40494/3.5.2022 «Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», θεσπίσαμε, για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 200 χρόνια ύπαρξης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, προδιαγραφές για τις δομές όπου διαβιούν παιδιά.
Η ρύθμιση ήταν απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί το συμφέρον των παιδιών, αλλά και η επίτευξη του στόχου μας που δεν είναι άλλος από την αποϊδρυματοποίηση. Αποτελεί μέρος ενός συνόλου παρεμβάσεων που αφορούν στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των δομών κοινωνικής φροντίδας.
Είναι αναγκαίο, αναπόφευκτο, αλλά και απολύτως λογικό να δοθεί μία συγκεκριμένη προθεσμία συμμόρφωσης των υφιστάμενων ΜοΠΠ στο νέο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσαρμογή θα γίνει την 364η ημέρα. Παρακολουθούμε την πορεία προσαρμογής των δομών στην ΚΥΑ.
Ήδη, φορείς έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται. Σε κάποιες περιπτώσεις, συναντώνται δυσκολίες προσαρμογής. Είμαστε σε συνεργασία με τους φορείς και εξετάζουμε τυχόν αλλαγές ως προς δευτερεύοντα κτιριολογικά ζητήματα, χωρίς σαφώς να αλλοιώνεται η ουσία και το πνεύμα των ρυθμίσεων, χωρίς να είναι διαπραγματεύσιμο το υψηλό επίπεδο φροντίδας των παιδιών.
Οι δομές σταδιακά προσαρμόζουν τη λειτουργία τους, βάσει αυτών των προδιαγραφών και περιμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερες αλλαγές από τον Μάιο του 2023, όταν θα τεθεί σε πλήρη ισχύ η ΚΥΑ.
Ερ: Θεωρείτε ότι είναι επιτεύξιμος ο στόχος που έχετε θέσει για πλήρη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών;
Απ: Ορίσαμε ως πρωταρχικό σκοπό των Μονάδων Παιδικής Προστασίας την αποϊδρυματοποίηση. Το φωνάζω δυνατά εδώ και τέσσερα χρόνια. Η ιδέα ότι ένα καλά οργανωμένο ίδρυμα μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες ενός παιδιού είναι αναχρονιστική.
Από το 2020, όταν και καταγράψαμε, για πρώτη φορά, το σύνολο των παιδιών που διαβιούσαν σε δομές παιδικής προστασίας, μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τα μισά παιδιά και να βρούμε γι’ αυτά την κατάλληλη οικογένεια. Βρήκαμε οικογένεια (θετή ή ανάδοχη) σε πάνω από 1.200 παιδιά.
Στόχος μας, στο τέλος αυτής της δεκαετίας, να εκλείψει εντελώς το μοντέλο ιδρυματικής φροντίδας, στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας τον θεσμό της αναδοχής.
Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε κάνει πολύ συγκεκριμένα βήματα. Θέσαμε σε λειτουργία το νέο σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε, όταν θέλει κάποιος να γίνει ανάδοχος γονέας, μέσα σε 6 μήνες, μπορεί να έχει στην αγκαλιά του ένα παιδί. Διευρύναμε τα ηλικιακά όρια αναδοχής και, τώρα, μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης από 25 έως και 75 ετών (από 30-60, που ήταν μέχρι πρόσφατα). Ενισχύουμε τους ανάδοχους γονείς με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης – αυτόματα και ψηφιακά – μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr. Αναγνωρίσαμε το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε οροθετικούς συμπολίτες μας και φορείς ηπατίτιδας Β. Θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε την επαγγελματική αναδοχή, που αποσκοπεί στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία στο κατάλληλο γι’ αυτά οικογενειακό περιβάλλον, με μηνιαία αμοιβή και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για τον επαγγελματία ανάδοχο. Θεσμοθετήσαμε το πρόγραμμα «Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης», δίνοντας τη δυνατότητα σε εφήβους και ενήλικες να μεταβούν από ιδρυματικού τύπου μεγαλύτερες δομές σε μικρά διαμερίσματα εντός πόλεων με εξατομικευμένη φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Τέσσερα χρόνια τώρα, μένουμε πιστοί στον στόχο μας: να βγάλουμε όλα τα παιδιά από τα ιδρύματα με όλους τους δυνατούς τρόπους και είμαι βέβαιη ότι θα το καταφέρουμε.
Ερ: Το τελευταίο χρονικό διάστημα, υλοποιούνται προγράμματα και πρωτοβουλίες για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι, ενδεικτικά, η αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων, το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» και ο «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία». Πόσα άτομα ωφελούνται συνολικά; Θα υπάρξει συνέχεια τέτοιων δράσεων;
Απ: Θα ξεκινήσω, λέγοντας ότι τα αναπηρικά επιδόματα είχαν να αυξηθούν 12 χρόνια. Είχαμε δώσει 3 έκτακτες ενισχύσεις τα τελευταία 2 χρόνια, όμως, οι συμπολίτες μας χρειάζονταν η ενίσχυση να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Είμαστε εκεί έξω. Τους ακούμε, τους καταλαβαίνουμε, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να τους βοηθήσουμε. Οπότε στα 13 επιδόματα αναπηρίας δώσαμε 8% οριζόντια αύξηση, η οποία ξεκινά από την 1η Μαΐου.
Για το σύνολο των αναπηρικών προγραμμάτων, ο μέσος όρος του αριθμού των δικαιούχων αγγίζει, μηνιαίως, για το έτος 2023, τους 177.000.
Επιτέλους, ξεκίνησε και η υλοποίηση της υπηρεσίας του Προσωπικού Βοηθού. Με πράξεις κι όχι με λόγια, ενισχύουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Για πρώτη φορά, στη χώρα μας, παρέχουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής τους και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντά τους.
Για το πρόγραμμα, έχει προβλεφθεί, κατά τη διάρκεια της α’ φάσης (εφαρμογή μόνο στην Περιφέρεια Αττικής), να υπάρξουν 1.000 ωφελούμενοι, (αυτήν τη στιγμή, έχουν επιλεγεί, συνδεθεί και υπογράψει συμφωνητικό περίπου 50 ωφελούμενοι). Αναμένεται να ξεκινήσει, τους επόμενους μήνες και η β’ φάση του προγράμματος για την υπόλοιπη Ελλάδα για άλλους 1.000 ωφελούμενους, με στόχο την υποστήριξη, μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικά 2.000 ατόμων με αναπηρία. Το 2024, η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς.
Το πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 41 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πανελλαδική εφαρμογή θα χρηματοδοτηθεί, μέσω ΕΣΠΑ, με 320 εκατομμύρια ευρώ.
Για τους 1.600 άστεγους συμπολίτες μας των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή τους το 2018, θεσμοθετήσαμε το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους» και, μέσα σε δύο χρόνια, καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τους δήμους – από 14 σε 43 – σε όλη την επικράτεια που συμμετέχουν σε αυτό. Εντάσσουμε τους 800, δηλαδή τους μισούς, στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2014, όμως, το ενισχύσαμε, το επεκτείναμε και το θεσμοθετήσαμε ως μόνιμη δημόσια πολιτική το 2021, με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ ανά διετή κύκλο.
Δεν μένουμε σε αυτά. Συνεχίζουμε. Ενδεικτικά, να σας αναφέρω ότι έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης 24 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας κατ’ οίκον. Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση κτιριακών παρεμβάσεων σε 4.700 κτίρια (4.000 οικίες και 700 ιδιωτικοί χώροι εργασίας) και απευθύνεται σε 4.700 άτομα, με πάνω από 67% αναπηρία.
Το πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης εστιάζει στην παροχή ενός πλέγματος εξατομικευμένων υπηρεσιών σε 1.635 παιδιά, ηλικίας 0-6 και τις οικογένειές τους, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η προώθηση της κοινωνικής ένταξής τους. Υποστηρίζουμε την εργασιακή ενσωμάτωση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού. Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν 200 άτομα, με κάλυψη του μισθολογικού τους κόστους, μέσω επιχορήγησης, που θα λαμβάνει ο εργοδότης τους.
Ερ: Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιες ήταν οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις, που πραγματοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων;
Απ: Μιλήσαμε διεξοδικά για τον στόχο της αποϊδρυματοποίησης, για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής, για τον Προσωπικό Βοηθό, για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους».
Αυτά τα τέσσερα χρόνια, που έχω αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, με σκληρή δουλειά, με αστείρευτη επιμονή και υπομονή.
Από την πρώτη κιόλας ημέρα στο υπουργείο, κάναμε σημαία μας την παιδική προστασία σε όλες τις εκφάνσεις της. Τα παιδιά είναι για εμάς – και για εμένα προσωπικά – προτεραιότητα αδιαπραγμάτευτη.
Τον Μάιο του 2022, θέσαμε, για πρώτη φορά, επιτέλους, σαφείς κανόνες και προδιαγραφές για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Και σας θυμίζω ότι δέχθηκα πόλεμο, όταν έλεγα ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς κανόνες.
Οι θεσμικές μας παρεμβάσεις δεν ακολούθησαν, αλλά προηγήθηκαν των γεγονότων, που προκαλούν σε όλες και όλους πόνο.
Κανόνες και προδιαγραφές σημαίνουν έλεγχος, στελέχωση και κτιριακές υποδομές, που διασφαλίζουν στο μέγιστο τα δικαιώματα των παιδιών.
Αναφορικά με τον έλεγχο: Θεσπίσαμε, για πρώτη φορά, την υποχρέωση των δομών που φιλοξενούν παιδιά να διαθέτουν υπεύθυνο προστασίας ανηλίκων, ο οποίος έχει το ακαταδίωκτο. Ο υπεύθυνος προστασίας ανηλίκων έχει την ευθύνη να γνωστοποιεί στις αρμόδιες αρχές κάθε αναφορά περιστατικού κακοποίησης. Θέσαμε ως απαραίτητη – και αυτονόητη – προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο για όσους φροντίζουν τα παιδιά μας. Αναμορφώσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό, ώστε να κάνει ουσιαστικό κι όχι τύποις έλεγχο. Για πρώτη φορά, συστήσαμε, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτά κλιμάκια, με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους. Ορίσαμε ότι ο κοινωνικός σύμβουλος κάθε Μονάδας Παιδικής Προστασίας υποχρεούται να πραγματοποιεί αυτοψίες – και, μάλιστα, τουλάχιστον ανά εξάμηνο – συντάσσοντας σχετική έκθεση, ενώ του δόθηκε το δικαίωμα πρόσβασης στα αρχεία του φορέα, αλλά και σε ατομικούς φακέλους.
Ως προς τη στελέχωση των δομών, θα διαφωνήσει κανείς ότι κάθε δομή πρέπει να έχει κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομικούς, για να την υποστηρίζουν, με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση;
Το κτιριολογικό δεν είναι απλά ντουβάρια. Δεν μπορούμε να έχουμε πάνω από δύο εφήβους σε ένα δωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν σεβόμαστε τα δικαιώματά τους και ρισκάρουμε να έχουμε περιστατικά κακοποίησης, αν συμβιώνουν πολλοί μαζί στον ίδιο χώρο.
Διασφαλίζουμε ότι ο έλεγχος των δομών εκτείνεται όχι μόνο στα κτιριολογικά, αλλά και στα ουσιώδη ζητήματα για την παιδική ανάπτυξη, όπως αν τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο.
Προχωράμε όμως και ενισχύοντας τους κανόνες και αυστηροποιώντας το πλαίσιο που αφορά στον έλεγχο των δομών, στην οικονομική διαφάνεια, αλλά και στη διαχείρισή τους.
Θα συνεχίσω να μάχομαι με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μου απέναντι στα παιδιά που στερούνται την οικογένειά τους.
Το άρθρο Μιχαηλίδου: Τέσσερα χρόνια τώρα, κάναμε σημαντικά βήματα, για να βελτιώσουμε έμπρακτα την καθημερινότητα των ευάλωτων συμπολιτών μας και συνεχίζουμε εμφανίστηκε πρώτα στο voucherergasia.gr.