Μικρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (21/12) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, όπως και τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης.
του Παντελή Μάνου
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για αύξηση 5,2%. Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο δείκτης που η Fed παρακολουθεί για τον πληθωρισμό, διαμορφώθηκε στο 2,6%.
Σε εγχώριο επίπεδο, σε 1,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος… ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 5,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 8,7 δισ. ευρώ.
Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών και η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση κατά 6,5% σε τρέχουσες τιμές, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 11,5%.
Παράλληλα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 14,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 19,6 δισ. ευρώ στο 10μηνο.
Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 14,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 10,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,7% σε τρέχουσες τιμές ( 3,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 17,2% σε τρέχουσες τιμές (-6,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές α-γαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 5,8% σε τρέχουσες τιμές (-7,6% σε σταθερές τι-μές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 3,4% σε τρέχουσες τιμές (-3,1% σε σταθερές τιμές).
Στο μεταξύ, η Κομισιόν έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα. Μετά την ισχυρή επέκταση της παραγωγής το 2022, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να μετριαστεί, με την αύξηση του ΑΕΠ ωστόσο να υπερβαίνει τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική. Σύμφωνα με την έκθεση, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2023, 2,3% το 2024 και 2,2% το 2025.
Επίσης, μετά την απότομη πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε το 2023 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Το δημοσιονομικό ισοζύγιο προβλέπεται να σημειώσει σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα. Το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε, αλλά η μείωση ήταν άνιση: ενώ η πρόοδος ήταν ικανοποιητική στον τομέα των συντάξεων, το επίμονα υψηλό απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία απαιτεί διαρθρωτικές βελτιώσεις. Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει ισχυρή, αλλά η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως από τους servicers, συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση. Η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) έχει ανακοπεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 και αυτό σημαίνει πιθανές δυσκολίες των τραπεζών να διατηρήσουν τη μείωση των ΜΕΔ μέσω οργανικών κινήσεων, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.
Χρηματιστήρια
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 0,34%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,27%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται οριακά χαμηλότερα κατά 0,06%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,37%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει πτώση σε ποσοστό 0,24%.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές περίπου στα 60 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1298,56 μονάδες παρουσιάζοντας απώλειες κατά 0,25%.
Ομόλογα
Νέες πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται πτωτικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 1,95%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 3 bps στο 3,56%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 2 μονάδες, στο 2,87% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει πτώση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,02%.
Εμπορεύματα-Συνάλλαγμα
Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από δύο ανοδικές συνεδριά-σεις.
Το αμερικανικό αργό εμφανίζει πτώση κατά 1,51%, στα 73,10 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχες απώλειες 1,71%, βρίσκεται στα $ 78,34.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0996 δολ./ευρώ.
www.ertnews.gr