Σε όλους έχει τύχει: να κοπούμε στο μαγείρεμα, να σκοντάψουμε και να γδάρουμε το γόνατό μας ή να τραυματιστούμε στην προπόνηση.
Μικροτραυματισμοί και εκδορές που δεν εμπνέουν μεγάλη ανησυχία, ωστόσο χρειάζονται προσοχή κατά την περιποίησή τους.
Τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να φροντίσουμε το δέρμα μας, προστατεύοντάς το από μια ενδεχόμενη μόλυνση.
Σύμφωνα με το News4helth, αρχικά, θα πρέπει να πλύνουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή να τα καθαρίσουμε με αντισηπτικό διάλυμα.
Στη συνέχεια, εάν η πληγή αιμορραγεί πιέζουμε απαλά με μια γάζα ή με ένα καθαρό πανί, αν δεν έχουμε γάζα, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία. Εάν η πληγή είναι βαθιά ή έχει ενσφηνωθεί ξένο σώμα για παράδειγμα ένα κομμάτι από γυαλί, θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να μείνουμε ψύχραιμοι και να αναζητήσουμε ιατρική φροντίδα.
Αν η πληγή δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή, την ξεπλένουμε με φυσιολογικό ορό ή άφθονο καθαρό νερό, ώστε να καθαρίσει η περιοχή και να απομακρυνθούν τυχόν ακαθαρσίες. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα ισχυρά καθαριστικά (π.χ., οξυζενέ ή οινόπνευμα), γιατί μπορεί να ερεθίσουμε την περιοχή.
Μόλις σταματήσει η αιμορραγία και η πληγή είναι καθαρή, μπορούμε να ακολουθήσουμε τον κλασικό τρόπο και να την καλύψουμε με ένα αποστειρωμένο επίθεμα ή γάζα, αφού πρώτα φροντίσουμε να απολυμάνουμε την περιοχή με κάποια αντισηπτική αλοιφή.
Ωστόσο, πέρα από την παραδοσιακή κάλυψη της πληγής, μια εναλλακτική, ιδιαίτερα εύκολη και αποτελεσματική λύση είναι και η χρήση ενός επουλωτικού σπρέι που θα περιποιηθεί και θα προστατεύσει την περιοχή χωρίς να χρειαστεί κάλυψη. Ψεκάζοντας με το σπρέι την καθαρή πληγή, θα αποτρέψουμε τη μόλυνση, επιταχύνοντας έτσι τη φυσική επούλωση. Αυτό συνήθως είναι σημαντικό όταν η πληγή είναι βαθιά.
{https://www.youtube.com/watch?v=faonl3-t6MA&feature=emb_imp_woyt}