24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Μπάλες ηλιακού υλικού θα «χτυπήσουν» σήμερα τη Γη και ίσως προκαλέσουν ασθενείς διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Τα υπολείμματα μιας ηλιακής κηλίδας εξερράγησαν στις 11 Απριλίου, προκαλώντας μια μαζική εκτόξευση ηλιακού υλικού που τώρα κατευθύνεται προς τη Γη.

Η έκρηξη ήταν το προϊόν μιας νεκρής ηλιακής κηλίδας που ονομάζεται AR2987. Η έκρηξη της ηλιακής κηλίδας απελευθέρωσε σημαντική ποσότητα ενέργειας με τη μορφή ακτινοβολίας, η οποία οδήγησε σε εκτίναξη μάζας στέμματος (CME), δηλαδή «εκρηκτικές μπάλες ηλιακού υλικού».

Και τα δύο φαινόμενα μπορούν να οδηγήσουν σε πιο έντονο βόρειο σέλας στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Πιθανότατα, το υλικό από τη στεφανιαία μαζική εκτίναξη θα χτυπήσει τη Γη σήμερα, 14 Απριλίου.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές στην επιφάνεια του Ήλιου. Αυτά προκαλούνται από την έντονη μαγνητική ροή μέσα στο άστρο μας. Ταυτόχρονα, οι ηλιακές κηλίδες είναι παροδικές και μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως και μερικούς μήνες.

Οι εκρήξεις κατηγορίας C είναι αρκετά συχνές και σπάνια επηρεάζουν απευθείας τη Γη. Μερικές φορές, όπως και με την έκρηξη της 11ης Απριλίου, οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να προκαλέσουν εκτοξεύσεις μάζας στεμμάτων, δηλαδή τεράστιες εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από τον Ήλιο. Μπορούν να ταξιδέψουν στο διάστημα με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Η στεφανιαία εκτίναξη μάζας της 11ης Απριλίου θα μπορούσε να προκαλέσει μια μικρή γεωμαγνητική καταιγίδα στις 14 Απριλίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συμβούν μικρές επιπτώσεις στις δορυφορικές λειτουργίες και ασθενείς διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τα σέλας μπορεί επίσης να είναι ορατά σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη από το κανονικό.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Apple: Το AR headset της μάλλον θα έρθει το 2023

Next Article

Έρευνα: Η μικροβιακή ζωή στη Γη μπορεί να υπήρχε πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν έως τώρα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: