Αλεξάνδρα Μπάλου: «Για το αγροδιατροφικό ζήτημα»

Χωρίς σχόλια Share:

Η Αλεξάνδρα Μπάλου είναι υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η παραγωγή των τροφίμων καθορίζεται κυρίως από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και υλοποιούν οι περιφέρειες και οι δήμοι. Η πολιτική τους είναι: Η προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στο κέρδος της αγοράς. Η εξασφάλιση φθηνής πρώτης ύλης σε μεγαλέμπορους, μεταποιητές.

Η πολιτική αυτή χειροτερεύει τη διατροφή των λαϊκών στρωμάτων. Οι βιοπαλαιστές αγροκτηνοτρόφοι, απέναντι στο μεγάλο κόστος παραγωγής, τους αβάσταχτους φόρους, τις ανοιχτές και κάτω του κόστους τιμές, τα χρέη και τις αντίξοες συνθήκες καλλιέργειας και ζωής, συνεχώς ξεκληρίζονται. Στα Ιόνια Νησιά, που έχουν εδαφοκλιματικά πλεονεκτήματα, αλλά μικρό κλήρο, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής. Από χρήσεις γης προσανατολισμένες σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Από συνεχή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Από καταστροφή παραγωγικών δυνατοτήτων των νησιών, όταν δεν είναι κερδοφόρες για το κεφάλαιο.

Η σταφίδα, από εξαγώγιμο προϊόν, εγκαταλείφθηκε στην Κεφαλονιά, και στη Ζάκυνθο πάει προς εξαφάνιση. Στην παραγωγή λαδιού και κρασιού, στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία και στην αλιεία, το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές και η μη ύπαρξη κρατικών υποδομών και υπηρεσιών και για αντιμετώπιση ασθενειών (δακοκτονία κ.λπ.) οδηγούν στην εγκατάλειψη, στην καταστροφή του Ελαιώνα της Κέρκυρας, στη μετατροπή της αγροτικής παραγωγής σε συμπληρωματική απασχόληση.

Κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι, στο όνομα της «ανάπτυξης» και των «θριάμβων», με αποκορύφωμα τις 2.953.000 αφίξεις εξωτερικού το 2018, σπέρνουν αυταπάτες για την «παραγωγική ανασυγκρότηση», την «ανάπτυξη της αγροδιατροφής», σε σύνδεση με τον τουρισμό, με δημιουργία σχημάτων όπως η «Ιόνια γη», με στόχο τη διαφήμιση ορισμένων επιχειρηματιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Είναι απάτη, αφού οι πολυεθνικές του τουρισμού και οι επιχειρηματικοί τουριστικοί όμιλοι, που ξεζουμίζουν τους εργατοϋπαλλήλους, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα εισαγόμενα προϊόντα και τρόφιμα για να αυξήσουν παραπάνω τα κέρδη τους.

Οι παραγωγικές δυνατότητες και των νησιών μπορούν να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού, των εκατομμυρίων επισκεπτών, να γίνονται εξαγωγές. Γι’ αυτό, το αγροδιατροφικό ζήτημα αποτελεί μέρος της συνολικής μας πρότασης.

Αυτό μπορεί να γίνει πράξη σε μια οικονομία που θα έχει ως βασικό κριτήριο παραγωγής την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Με κεντρικό σχεδιασμό και αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, των χρήσεων γης και των αναγκαίων υποδομών με τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με την ένταξη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, μέσω των παραγωγικών συνεταιρισμών στην κοινωνικοποιημένη αγροτική παραγωγή και απαλλαγή τους από το κεφάλαιο, τις τράπεζες, τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να εξασφαλιστεί φιλολαϊκή ισόρροπη ανάπτυξη στα νησιά μας να διασωθεί και να αναπτυχθεί η αγροτοπαραγωγή. Το αγροδιατροφικό ζήτημα αποτελεί μέρος της συνολικής μας πρότασης. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα δώσουμε τις δυνάμεις μας για τη στήριξη των αιτημάτων και των αγώνων του αγροτικού κινήματος σε σύγκρουση με την στρατηγική της ΕΕ. Καταψηφίζουμε την ΕΕ, τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και τους υποψηφίους τους στις περιφέρειες και τους δήμους. Ψηφίζουμε ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση.

The post Αλεξάνδρα Μπάλου: «Για το αγροδιατροφικό ζήτημα» appeared first on ypaithros.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Αλέξανδρος Αλεξάκης: «Προτεραιότητες για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων»

Next Article

Επιπτώσεις στην πιστοληπτική θέση των κατασκευαστών τρακτέρ από τους δασμούς Τραμπ στο εμπόριο

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: