24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

«Natura 2000 – Click στη φύση»: Οι βραβευμένες φωτογραφίες του 3ου πανελλήνιου διαγωνισμού

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
1ο_Vraveio_GR2310015

Τον ανεκτίμητο πλούτο της ελληνικής φύσης παρουσιάζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι συνολικά 42 φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον τρίτο κατά σειρά πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό «Natura 2000 – Click στη φύση». Οι 42 φωτογραφίες που ξεχώρισαν ανέδειξαν την ομορφιά των περιοχών Natura 2000 της χώρας μας, δίνοντάς μας μια ανεκτίμητη ευκαιρία να γίνουμε μάρτυρες ορισμένων πολύ ιδιαίτερων, μοναδικών στιγμών από τη φύση και τη ζωή που «κρύβει» μέσα της.

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός υλοποιήθηκε και φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP 4 ΝATURA, όπου το WWF Ελλάς και το Περιοδικό «Φωτογράφος», σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου, κάλεσαν για τρίτη συνεχή χρονιά επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους να αναδείξουν τη σπάνια ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας, των περιοχών Natura 2000.

Ο μοναδικός διαγωνισμός αποκλειστικά για τις 446 περιοχές Natura της χώρας, ο οποίος φέτος είχε νέες θεματικές και μεγαλύτερη διάρκεια, συγκέντρωσε φέτος πάνω από 1.000 συμμετοχές. Νέα πρόσωπα στην κριτική επιτροπή και ανανεωμένες ενότητες κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον της φωτογραφικής κοινότητας της χώρας μας, η οποία εμπιστεύτηκε στον διαγωνισμό, μέσα από φωτογραφίες πολύ υψηλού ποιοτικού επιπέδου, μερικές από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της ελληνικής φύσης.

Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις –πτηνά-ζώα-φυτά, νερά και θάλασσες, άνθρωπος και φύση και φυσικό τοπίο– και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές και επτά φωτογραφίες που πήραν έπαινο. Φέτος για πρώτη χρονιά εκτός από τα βραβεία που δόθηκαν στους νικητές των τεσσάρων κατηγοριών, υπήρχε και ξεχωριστό βραβείο για νέους φωτογράφους, ηλικίας από 18 έως 25 ετών. Το «Ειδικό Βραβείο Νέων Δημιουργών ΑΚΤΟ» έδωσε την ευκαιρία στους νέους φωτογράφους να διεκδικήσουν τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια και να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Μέσα από το φωτογραφικό ταξίδι του διαγωνισμού ανεβήκαμε στις κορυφές του Ταΰγετου, ψαρέψαμε ξημερώματα στη Λίμνη της Καστοριάς, κολυμπήσαμε στην παραλία της Πλατιάς Άμμου στην Κεφαλονιά και θαυμάσαμε τη γεωμετρία των βράχων στα Μετέωρα. Άγριες μέλισσες, κίτρινοι κρίνοι, πεταλούδες, όρνια, αργυροπελεκάνοι και αλκυόνες είναι μόνο μερικά από τα είδη που βρέθηκαν μπροστά στον φωτογραφικό φακό και μας έκαναν να υποκλιθούμε στο μεγαλείο της φύσης. Ας δούμε ανά κατηγορία τις φωτογραφίες που ξεχώρισαν!

Πτηνά – Ζώα – Φυτά

Στην κατηγορία «Πτηνά – Ζώα – Φυτά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Λάμπρο Λογοθέτη (βλ. κεντρική φωτογραφία άρθρου), το 2ο βραβείο στον Χρήστο Πανταζή και το 3ο βραβείο στον Παναγιώτη Δαλαγιώργο.

Χρήστος Πανταζής – 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Πτηνά, Ζώα & Φυτά”. Κίτρινος κρίνος της Ηπείρου (Lilium albanicum) στον Γράμμο, σε υψόμετρο 2020 μ. Ένα από τα πέντε είδη κρίνων που στολίζουν τα βουνά της Ελλάδας, τον συναντάμε κυρίως σε υποαλπικά λιβάδια, πετρώδεις πλαγιές αλλά και ανοίγματα δασών σε μεγάλα υψόμετρα. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και εμφανίζει, συνήθως, τρία πανέμορφα κίτρινα άνθη που διακρίνονται για το απαλό και ιδιαίτερο άρωμά τους.
Παναγιώτης Δαλαγιώργος – 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Πτηνά, Ζώα & Φυτά”. Άγριες μέλισσες που κοιμούνται γαλήνια πάνω σε μικρά κλαδάκια. Αυτή η χαριτωμένη σκηνή απαθατίστηκε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, στην περιοχή του Βούρινου στη Δυτική Μακεδονία. Περίπου το 80% των άγριων λουλουδιών και πάνω από το 80% των καλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτώνται άμεσα από την επικονίαση μέσω εντόμων, όπως οι μέλισσες, οι πεταλούδες, τα σκαθάρια κ.ά. Υπολογίζεται ότι η αξία των υπηρεσιών που προσφέρουν τα έντομα-επικονιαστές στον ευρωπαϊκό αγροτικό κλάδο αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ ετησίως.

Νερά & Θάλασσες

Στην κατηγορία «Νερά & Θάλασσες» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βαγγέλη Μάτσικα, το 2ο στον Κωνσταντίνο Μιχαήλ και το 3ο στον Χρήστο Βασιλειάδη.

Βαγγέλης Μάτσικας – 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Νερά & Θάλασσες”. Η συμμετρία του βραχώδους συμπλέγματος που καθρεφτίζεται στα νερά της Δρακόλιμνης Τύμφης προσφέρει ένα μαγευτικό στιγμιότυπο αυτού του αλπικού τοπίου.
Στην άκρη ενός οροπεδίου της Τύμφης, η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ., ανάμεσα στις κορυφές Πλόσκο στα δυτικά και Γκαμήλα στα ανατολικά, ενώ στα βόρεια βρίσκεται ο μεγάλος γκρεμός που αποτελεί το νότιο «τείχος» της χαράδρας του Αώου. Η Δρακόλιμνη έιναι γνωστή για τους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί, αλλά η ευρύτερη περιοχή αποτελεί βιότοπο για σπάνια και απειλούμενα θηλαστικά όπως αγριόγιδα, αρκούδες και λύκους.
Ντίνος Μιχαήλ – 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Νερά & Θάλασσες”. Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου συναντάμε την προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Αλυκής Κίτρους. Πρόκειται για ένα από μεγαλύτερα και πιο σύνθετα υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας, το οποίο σχηματίζει ένα εκτεταμένο σύμπλεγμα από ποτάμια, έλη, λιμνοθάλασσες και αλυκές που συμπληρώνεται από αλμυρόβαλτους και υγρολίβαδα, παρόχθια δάση και ορυζώνες.
Εδώ βρίσκουν καταφύγιο σχεδόν 300 είδη πουλιών, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος, και το νεροχελίδονο.
Χρήστος Βασιλειάδης – 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Νερά & Θάλασσες”. Μικρός καταρράκτης στο Αισθητικό Δάσος Στενής, στη νότια πλαγιά του όρους Δίρφυς, στην Κεντρική Εύβοια. Ένα υπέροχο δάσος από δρύες, έλατα, καστανιές και πλατάνια, αποτελεί ιδανικό βιότοπο για σπάνια είδη αρπακτικών πτηνών όπως ο φιδαετός και ο πετρίτης. Τα φαράγγια και τα ρυάκια που διατρέχουν το ορεινό ανάγλυφο συμπληρώνουν το τοπίο, χαρίζοντας εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Αποτελεί ένα από τα 19 αισθητικά δάση που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Άνθρωπος και Φύση

Στην κατηγορία «Άνθρωπος και Φύση» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Φώτη Καφέτση, το 2ο βραβείο στον Ανδρέα Μάρκου, και το 3ο βραβείο στον Ζήση Ζηκούλη.

Φώτης Καφέτσης – 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Άνθρωπος & φυσικό περιβάλλον”. Ένα όμορφο αλπικό τοπίο το οποίο μοιάζει να υποδέχεται δειλά δειλά την άνοιξη. Το όρος Λάκμος είναι ένα από τα πιο απομονωμένα βουνά της οροσειράς της Πίνδου. Ρέματα, χείμαρροι, και ποτάμια διαμορφώνουν το ανάφλυφο του βουνού το οποίο καλύπτεται από δάση δρυός και ελάτης. Στα βόρεια του εικονιζόμενου λιβαδιού βρίσκεται η υψηλότερη κορυφή του Λάκμου, Τσουκαρέλα. Το βουνό με νερό τροφοδοτεί τους ποταμούς Αχελώο και Αώο και αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πτηνών, θηλαστικών, και ερπετών.
Ανδρέας Μάρκου – 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Άνθρωπος & φυσικό περιβάλλον”. Ανάβαση τριών ορειβατών προς τον Προφήτη Ηλία, την ψηλότερη κορυφή του Ταύγετου, γνωστή και ως Πυραμίδα. Ο Ταΰγετος, το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, αποτελεί μια περιοχή με πλούσια και σημαντική βιοποικιλότητα. Ανάμεσα στα δάση της κεφαλληνιακής ελάτης και της μαύρης πεύκης της περιοχής βρίσκουν καταφύγιο απειλούμενα αρπακτικά πτηνά όπως το κιρκινέζι και ο σπιζαετός, αλλά και πολλά ακόμα είδη πτηνών, ερπετών και θηλαστικών της ελληνικής πανίδας.
Ζήσης Ζηκούλης – 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Άνθρωπος & φυσικό περιβάλλον”. Πρωινό ψάρεμα στα ήσυχα νερά της λίμνης της Καστοριάς. Μέσα στον χαρακτηριστικό για την περιοχή τύπο βάρκας, το καστοριανό καράβι, ξεκινάει ο ψαράς την ημέρα του. Η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί μια από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας και τα νέρα της είναι πλούσια σε ψάρια όπως γριβάδια, πέρκες, τσιρώνια και γουλιανούς, ενώ συχνά στις όχθες της βρίσκουν καταφύγιο είδη πτηνών όπως ερωδιοί, αργυροπελεκάνοι βουβόκυκνοι, και αγριόπαπιες.

Φυσικό Τοπίο

Στην κατηγορία «Φυσικό Τοπίο» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Πάνο Λασκαράκη, το 2ο στον Σταύρο Λαμπράκη και το 3ο στον Αθανάσιο Χριστάνα.

Πάνος Λασκαράκης – 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Φυσικό Τοπίο”. Περιτριγυρισμένη από αλπικά λιβάδια, η βασίλισσα της άνοιξης, λίμνη Βερλίγκα δεσπόζει στο βραχώδες τοπίο του Όρους Λακμος στην Πίνδο. Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί σημαντική περιοχή για την προστασία της βιοποικιλότητας καθώς σε αυτή βρίσκουν καταφύγιο προστατευόμενα είδη πουλιών όπως ο φιδαετός, ο πετρίτης, το δεντρογέρακο και ο σφηκιάρης. Στην περιοχή συναντάμε επιπλέον την καφέ αρκούδα, ένα ακόμα εμβληματικό είδος της ορεινής βόρειας Ελλάδας.
Σταύρος Λαμπράκης – 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Φυσικό Τοπίο”. Χιονισμένο τοπίο στην κορυφή Κουκουλέ. Τα Λευκά Όρη αποτελούν τη μεγαλύτερη οροσειρά της Κρήτης και έναν πραγματικό θησαυρό βιοποικιλότητας. αφού εμφανίζουν αξιοσημείωτη σε ποικιλία και ενδημισμό χλωρίδα και πανίδα. Στην περιοχή καταγράφονται 1000 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 24 είναι ενδημικά των Λευκών Ορέων, δηλαδή εντοπίζονται μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο. Επιπλέον έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, 200 είδη πουλιών, 3 είδη αμφιβίων και 11 είδη ερπετών.
Αθανάσιος Χριστάνας – 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Φυσικό Τοπίο”. Η αυστηρή γεωμετρία των βράχων τονίζεται περαιτέρω από τις έντονες αντιθέσεις του φωτός, στοιχείο χαρακτηριστικό για το άγριο, γυμνό, γεμάτο γκρεμούς και κορυφές, ιδιαίτερο τοπίο των Μετεώρων, το οποίο φιλοξενεί μια μοναδική βιοποικιλότητα. Αγαπημένο μέρος του ασπροπάρη, ενός από τους σπανιότερους γύπες της Ευρώπης, αλλά και του τσίφτη, του σφηκιάρη,του φιδαετού, της γερακίνας και του βραχοκιρκίνεζου, καθώς και άλλων πτηνών ευρωπαϊκού και εθνικού ενδιαφέροντος. Τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Ειδικό Βραβείο Νέων Δημιουργών ΑΚΤΟ

Τέλος, το Ειδικό Βραβείο Νέων Δημιουργών ΑΚΤΟ απονεμήθηκε στον Βασίλη Πασταπά, στον Αλεξάντερ Φράνσις Χάργκρεϊβ και στον Δημήτρη Λούκα.

Βασίλης Πασταπάς – ΕΠΑΙΝΟI στις κατηγορίες “Φυσικό Τοπίο” & “Νέοι δημιουργού“. Τα αλπικά λιβάδια της Τύμφης αντικατοπτρίζονται στα ήρεμα νερά της Δρακόλιμνης. Τα λιβάδια αυτά χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία ειδών χλωρίδας και σε αυτά βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πεταλούδων και νυχτοπεταλούδων αλλά και ορθόπτερα, κολεόπτερα και άλλα χερσαία ασπόνδυλα με ιδιαίτερη επιστημονική και βιογεωγραφική αξία. Μια από τις απειλούμενες και προστατευόμενες πεταλούδες, που τη συναντάμε στα αλπικά λιβάδια της ευρύτερης περιοχής, είναι η Parnassius apollo, είδος που προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
https://art.kunstmatrix.com/en/system/files/styles/large/private/art/32611/gr1430007_afh5579.jpg?itok=nenBEgwQ
Αλεξάντερ Φράνσις Χάργκρεϊβ – ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία “Νέοι δημιουργού”. Νεροχελίδονο (Glareola pratincola) στη Λίμνη Κάρλα. Αποδημητικό πουλί που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και επιστρέφει στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει. Δημιουργεί πολυπληθείς αποικίες στα υγρά λιβάδια γύρω από τους μεγάλους υγροτόπους της χώρας μας και γεννά σε μικρά κοιλώματα του εδάφους. Για να προστατέψει τα αυγά και τους νεοσσούς του, κάνει ριψοκίνδυνους ελιγμούς πάνω από τους «εισβολείς» φωνάζοντας δυνατά για να τους απομακρύνει, ή προσποιείται ότι είναι πληγωμένο για να δελεάσει και να αποπροσανατολίσει τους πιθανούς θηρευτές. Είναι είδος προστατευόμενο από τις διεθνείς συμβάσεις για τα μεταναστευτικά πουλιά, αλλά και από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
https://art.kunstmatrix.com/en/system/files/styles/large/private/art/32611/gr1410001_dsc_0857.jpg?itok=mCJODqr4
Δημήτρης Λούκας – ΕΠΑΙΝΟΣ στην κατηγορία “Νέοι δημιουργού”. Λαφίτης του Ασκληπιού (Zamenis longissimus) σε κλαδί θάμνου στις όχθες της τεχνητής Λίμνης Πλαστήρα (ή Ταυρωπού). Η περιοχή ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό τοπίο αλλά και για τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα διαθέτει την πλουσιότερη ερπετοπανίδα στην Ευρώπη, με 96 ιθαγενή είδη: 24 αμφίβια (βατράχια, φρύνοι, τρίτωνες και σαλαμάνδρες) και 71 ερπετά, δηλαδή σαύρες (40 είδη), φίδια (23 είδη), χελώνες (8 είδη θαλάσσιων, χερσαίων και των γλυκών νερών) και 1 είδος αμφίσβαινας. Μεταξύ αυτών 12 είδη ερπετών που συναντώνται μόνο στην Ελλάδα, καθώς και 3 είδη ενδημικών αμφιβίων.

Διαδικτυακή 3D φωτογραφική έκθεση

Μπορείτε να δείτε και τις 42 εντυπωσιακές φωτογραφίες του 3ου πανελλήνιου διαγωνισμού «Click στη Φύση» στην διαδικτυακή 3D έκθεση παρακάτω (ή εδώ), να βρεθείτε σε μαγευτικά φυσικά τοπία, καθώς και να συναντήσετε αργυροπελεκάνους, γύπες, κιρκινέζια σε απολαυστικές πόζες και σε απόσταση αναπνοής.

Το δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, έχοντας παράλληλα ως στόχο την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και την ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους, σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

To Cardlink maitre αναβαθμίζεται και γίνεται mobile app

Next Article

Δήλωση – βόμβα ειδικών: «Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί με εξαφάνιση την ανθρωπότητα»

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: