Διαθέσιμη είναι από σήμερα η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ» στον ιστότοπο exoikonomo2021.gov.gr για το πρόγραμμα που αναμένεται να προκηρυχθεί το Νοέμβριο.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μέχρι την εκκίνηση του προγράμματος προχώρησε στην ενεργοποίηση της ιστοσελίδας του «Εξοικονομώ», από όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες: exoikonomo.gov.gr.
Με σειρά αλλαγών και ειδική μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά δρομολογείται το νέο «Εξοικονομώ», το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών.
Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης και ταυτόχρονα σε όλη την Επικράτεια.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση στόχος είναι να κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 40%-75% και η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ επιδιώκεται η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.
H έναρξη υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», από ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ακινήτων που επιθυμούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους αναμένεται, κατά πληροφορίες και σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.
Το πρόγραμμα αφορά σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα, ενώ σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αλλά και όσοι έχουν δωρεάν παραχώρηση.
Τα κριτήρια επιλογής είναι:
Εξοικονόμηση ενέργειας (50%), εισόδημα (14%), μονογονεϊκές 7%, πολύτεκνοι – ΑΜΕΑ (7%), περιοχή (7%) κτλ.Ειδικά για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, έχει προβλεφθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός που θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Για φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%.
Οι αλλαγές στο νέο πρόγραμμα
Οι δύο αλλαγές που θα υπάρξουν στον Οδηγό του προγράμματος είναι οι εξής:
Αναπροσαρμόζεται το ύψος της επιδότησης για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις. Από 180 ευρώ/τ.μ. το μάξιμουμ, που προβλεπόταν αρχικά, αυξάνεται σε 200 ευρώ/τ.μ.
Για την αγορά «έξυπνων συσκευών» το αρχικό ανώτατο ποσό των 1.500 ευρώ που θα δινόταν αρχικά αυξάνεται σε 2.500 ευρώ.
Αντίθετα, θα παραμείνει σταθερό το ποσό της επιδότησης για το σύνολο των δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης, που φθάνει κατ’ ανώτατο όριο τις 28.000 ευρώ.
Το νέο «Εξοικονομώ» έχει ενσωματώσει την εμπειρία προηγούμενων προγραμμάτων, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτες βελτιώσεις. Πρώτα πρώτα, δεν θα ισχύει χρονική προτεραιότητα για την ένταξη δικαιούχων, δηλαδή, «όποιος πρόλαβε, μπήκε». Αντίθετα, έχουν προβλεφθεί οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα αξιολογείται κάθε αίτηση. Θα υπάρξει μάλιστα και λίστα επιλαχόντων, για την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων. Κατά δεύτερο, «προσγειώθηκε» ο υπερφιλόδοξος, όπως χαρακτηρίζεται, στόχος του προηγούμενου προγράμματος για την αναβάθμιση του ενεργειακού πιστοποιητικού.
Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ» σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα συνοψίζονται ως εξής:
Καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων.
Δημιουργείται νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας.
Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί σε προηγούμενα προγράμματα είναι περί τα 40.000 νοικοκυριά.
Το πρόγραμμα εστιάζει στα πιο ενεργοβόρα κτίρια και στις Περιφέρειες με περισσότερο κρύο τον χειμώνα.
Επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιδοτήσεων με γνώμονα την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ανά Kwh, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.
Με στόχο την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.
Αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.
Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία (1) αίτηση.
Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.
Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος.