Οι διπλές εκλογές ξανά στρατηγική του Μαξίμου- Καταρρίπτεται έτσι η μεταρρύθμιση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για εφαρμογή του εκλογικού νόμου από τη μεθεπόμενη αναμέτρηση αν δεν έχει την έγκριση των 2/3 της Βουλής.
Νέα σενάρια για τον εκλογικό νόμο διασπείρει στην αγορά το Μαξίμου, που κατά τα λοιπά …δεν εξετάζει αλλαγή του εκλογικού νόμου!
Αυτή τη φορά οι εκλογομάγειροι της ΝΔ εξετάζουν, λέει, το μπόνους που θα δίνεται στο πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία να εξαρτάται και από τη διαφορά που θα έχει από το δεύτερο!
Γιατί το κουράζουμε;
Πρόταση των «Παιχνιδιών Εξουσίας» είναι ο νέος εκλογικός νόμος να προβλέπει πως κόμμα που το όνομά του αρχίζει από Ν και Δ (ΝΔ) και το όνομα του αρχηγού του αρχίζει από Κ. και το επώνυμό του από Μ. παίρνει αυτομάτως την αυτοδυναμία. (Όπως, άλλωστε, λέει και ο λαός μας «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε – για σκεφτείτε το δεύτερο κόμμα να μειώσει τη διαφορά σε σχέση με αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και να κινδυνεύσει η «σταθερότητα» της χώρας!). Γι΄ αυτό και για να αποφύγουμε και κάποια άλλη έκπληξη ίσως να προβλέπεται από το νέο νόμο πως το όνομα της μητέρας του ΚΜ θα πρέπει να είναι …Μαρίκα!
Αλλά να σοβαρευτούμε …λίγο περισσότερο:
Στρατηγική του Μαξίμου είναι η εκ νέου διεξαγωγή διπλών εκλογών, όπως έγραψε από τις αρχές του καλοκαιριού η στήλη.. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εκτιμά ότι τα εκβιαστικά διλήμματα θα λειτουργήσουν υπέρ της ΝΔ ώστε ακόμα και να μην υπάρχει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, να διαπραγματευτεί καλύτερα το σχηματισμό κυβέρνησης.
Η αλήθεια, πάντως, είναι πως τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο πολλές φορές γυρίζουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους, οι οποίοι μπορεί να πέσουν μέσα στο λάκκο που σκάβουν για τους αντιπάλους τους.
ΥΓ1: Οι διπλές εκλογές που γίνονται για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος ουσιαστικά αμέσως, καταστρατηγεί τη ρύθμιση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που κατάφερε να μην εφαρμόζεται ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, παρά μόνο αν συγκεντρώνει 200 ψήφους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πίσω την πλέον εμβληματική, κατά τη γνώμη μας, μεταρρύθμιση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
ΥΓ2: Ο πρωθυπουργός έλαβε τα εύσημα γιατί κατά την πρώτη θητεία του δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο, παρά τις σχετικές εισηγήσεις που όντως είχε. Ο ίδιος υπογράμμιζε πόσο θεσμικός είναι. Τώρα πώς θα αλλάξει; Τι δικαιολογία μπορεί πειστικά να επικαλεστεί;