Ο Άρειος Πάγος εισάγει χρονομέτρο και περιορισμούς δικογράφων το 2025, προκαλώντας αντιδράσεις από τον Δικηγορικό Σύλλογο.
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα «Τα Νέα», ο Άρειος Πάγος προγραμματίζει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης, εισάγοντας ψηφιακό χρονομέτρο στις αγορεύσεις και περιορισμούς στον όγκο των δικογράφων.
Με τη χρήση χρονομέτρου και αυστηρών χρονικών πλαισίων για τους δικηγόρους, επιδιώκεται η μείωση των καθυστερήσεων, ενώ οι περιορισμοί στον όγκο των δικογράφων έχουν στόχο να περιορίσουν την επιβάρυνση της διαδικασίας. Ωστόσο, οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του δικηγορικού σώματος.
Έξι λεπτά για κάθε αγόρευση, μάξιμουμ 30 σελίδες
Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, από τον Σεπτέμβριο του 2025, κάθε δικηγόρος θα έχει στη διάθεσή του έξι λεπτά για την αγόρευσή του, με τον χρόνο να καταγράφεται από ψηφιακό χρονομέτρο το οποίο θα είναι ορατό σε όλους στην αίθουσα.
Η νέα αυτή ρύθμιση στοχεύει στην αποφυγή μακροσκελών και συχνά επαναλαμβανόμενων αγορεύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τους δικαστές, δεν συμβάλλουν στην επίτευξη μιας τεκμηριωμένης δικαστικής απόφασης.
Ταυτόχρονα, καθορίζονται αυστηρά όρια για τον όγκο των δικογράφων. Οι αιτήσεις αναίρεσης σε αστικές υποθέσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 30 σελίδες, οι πρόσθετοι λόγοι να μην ξεπερνούν τις 20, τα υπομνήματα τις 10 και οι αιτήσεις αναστολής τις 5. Σε περίπτωση υπέρβασης αυτών των ορίων, οι δικηγόροι θα έχουν προθεσμία ενός μήνα για να προσαρμόσουν τα έγγραφα.
Με αποχές απαντά ο δικηγορικός σύλλογος
Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη ανακοινώσει αποχή για τις 13 και 14 Ιανουαρίου 2025, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην εν λόγω μεταρρύθμιση και υποστηρίζοντας ότι οι νέοι κανόνες περιορίζουν την προφορικότητα της διαδικασίας και παραβιάζουν τα δικαιώματα των διαδίκων.
Από την πλευρά του, ο Άρειος Πάγος υποστηρίζει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και την εναρμόνιση του ελληνικού συστήματος με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή του χρονομέτρου δεν είναι κάτι καινούργιο.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος είχε ήδη δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Στην περίπτωση αυτή, οι δικηγόροι είχαν περιοριστεί σε εξάλεπτες αγορεύσεις, γεγονός που επέτρεψε την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε μόλις δύο ώρες.
Η εν λόγω εφαρμογή είχε χαρακτηριστεί ως «υποδειγματική» και αποτέλεσε το πρότυπο για τις νέες ρυθμίσεις του Αρείου Πάγου.