24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Ο κόσμος το 2023 – The Economist Impact

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση «The world ahead 2023 Athens Gala Dinner από το Economist με θέμα “Ο Κόσμος το 2023”. Ομιλητές υπήρξαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Γεώργιος Τσούνης, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Noam Katz, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Πρόεδρος της Optima Bank Γεώργιος Τανισκίδης, ο Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων και Στρατηγικής στο Alba Graduate Business School, ο Τομ Στάντατζ, αρχισυντάκτης, “The World Ahead 2023”, The Economist και ο John Peet, πολιτικός συντάκτης, The Economist.

Τα κυριότερα σημεία των ομιλιών:

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
Κάνοντας έναν απολογισμό της οικονομικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη, που για το 2022 θα είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι η ποιότητα του ελληνικού ΑΕΠ βελτιώνεται μέσω της βελτίωσης των συνιστωσών του, όπως οι εξαγωγές, καθώς και ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώνουν ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, βουλευτής Ηλείας
To 2023 η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, αν και με μειωμένη ένταση, θα συνεχίσουν να «ταλαιπωρούν» την πραγματική οικονομία, την ίδια στιγμή που η ανεργία δύσκολα θα κατέβει κάτω από 10%.

Γεώργιος Τανισκίδης, Πρόεδρος, Optima bank
Είμαστε αισιόδοξοι για το 2023, τόνισε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Optima bank Γεώργιος Τανισκίδης, σημειώνοντας ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα είναι 1,7% φέτος, έναντι 0,3% στην ΕΕ. Το ονομαστικό ΑΕΠ για πρώτη φορά θα είναι ίσο με το ΑΕΠ του 2011, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι έτσι επιστρέφουμε στην «πεπατημένη» σε
ονομαστικούς όρους.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών
«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, όμως δεν είμαστε ανοιχτοί σε καμία συζήτηση που αφορά την κυριαρχία μας στα νησιά μας».

Τζορτζ Τσούνης, Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα είναι χώρα λύσεων, και σέβεται τους γείτονές της. Οι ΗΠΑ αναζητούν εταίρους που δρουν με αξιόπιστο και ηθικό τρόπο στην περιοχή. Οι αρχές και οι αξίες των χωρών μας είναι απολύτως ταυτόσημες», είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του Economist ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης. Όπως είπε, οι δεσμοί ΗΠΑ και Ελλάδα δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο ισχυροί. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωζώνη και πως αμερικανικές εταιρείες τοποθετούν κεφάλαια στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έρχονται κι άλλες επενδύσεις από τις ΗΠΑ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προοπτικές της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το ρόλο της χώρας ως ηγέτιδας στον συγκεκριμένο τομέα.

Νοάμ Κατς, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα
Για κοινές πρωτοβουλίες και κοινές ευκαιρίες Ελλάδας και Ισραήλ μίλησε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νοάμ Κατς. Έφερε ως παραδείγματα τον τουρισμό, την τεχνολογία και άλλους τομείς. Μίλησε για την «κοινή γειτονιά» Ελλάδας και Ισραήλ, την Ανατολική Μεσόγειο. Ένα καινούργιο «συστατικό» στην περιοχή είναι η ενέργεια, επεσήμανε, αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Κώστας Αξαρλόγλου, Καθηγητής και πρύτανης, AlbaGraduate Business School-TheAmerican College of Greece
Στην ανάπτυξη της εξ αποστάσεως μάθησης και της εξ αποστάσεως εργασίας συνεπεία της πανδημίας αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο Κώστας Αξαρλόγλου. Τόνισε ότι οι τοποθεσίες απέκτησαν σημασία από την άποψη του πού επιλέγει κανείς να πάει να
εργαστεί. Τα ταλέντα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, πρόσθεσε, και οι εταιρείες που προσλαμβάνουν αυτά τα ταλέντα διασυνδέονται και δημιουργούν νέα δίκτυα παγκόσμιας αλυσίδας αξιών. Όλα τα παραπάνω μπορούν να προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες σε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα.

Τομ Στάντατζ, αρχισυντάκτης, “The World Ahead 2023”, The Economist
«Η μη προβλεψιμότητα είναι η νέα κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχισυντάκτης της ετήσιας έκδοσης προβλέψεων του Economist“The World ahead 2023” Τομ Στάνταζ.

John Peet, political editor, The Economist
«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο δρόμος που έχει πάρει η Τουρκία, ιδίως ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου», τόνισε ο πολιτικός συντάκτης του The Economist John Peet, στον απόηχο του πρόσφατου δημοσιεύματος του βρετανικού περιοδικού που μάλιστα προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Πηγή: www.hazliseconomist.com

 

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Κ. Χατζηδάκης: Ξεκινά η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα “Κάλυψη”

Next Article

Χατζηδάκης: Ξεκινά η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών και το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: