Λίγα λεπτά προτού να ξεκινήσει η συνεδρίαση στην Εθνοσυνέλευση, συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο το οποίο έδωσε στην κυβέρνηση το πράσινο φως ώστε να προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, με το οποίο μπορεί να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία.
Μέχρι και σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφηνε να εννοηθεί ότι δεν ήθελε να προσφύγει σε αυτό το άρθρο και προτιμούσε να τεθεί στην κρίση των βουλευτών η μεταρρύθμιση, αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα χρειαζόταν να στηριχθεί στις ψήφους των βουλευτών της παραδοσιακής δεξιάς, των Ρεπουμπλικάνων.
Περίπου 1.500 νέοι πραγματοποιούν πορεία προς τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία αλλά με προεδρικό διάταγμα, της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μανού, Μανού, με το 49.3 ή όχι, τη μεταρρύθμισή σου δεν τη θέλουμε» ή «Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να ψηφίσει, ο δρόμος θα την καταργήσει», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στην κινητοποίηση μετείχαν εκπρόσωποι πολλών νεολαιίστικων οργανώσεων. «Ο στόχος είναι να πάμε μέχρι την Εθνοσυνέλευση για να ακουστεί η φωνή των νέων», είπε η Ελεονόρ Σμιτ, η εκπρόσωπος του κινήματος. Για τον Ματίς Αβερσένκ, 23 ετών, μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης NPA, «η κυβέρνηση προτίθεται να περάσει (τη μεταρρύθμιση) δια της βίας. Ό,τι και αν γίνει στο Κοινοβούλιο, ο δρόμος μπορεί να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει».
Σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM, ο οποίος αναφέρει πως ρώτησε τους 340 βουλευτές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο (δηλαδή όσους δεν ανήκουν στην άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν ούτε στην αριστερά του Ζαν-Λικ Μελανσόν), η συγκέντρωση της αναγκαίας πλειοψηφίας κάθε άλλο παρά ήταν εξασφαλισμένη. Από τους 340 βουλευτές που πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν και στους Ρεπουμπλικάνους, μόνο οι 189 δήλωσαν πως έχουν αποφασίσει να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, για την έγκριση του οποίου απαιτούνται ωστόσο 287 ψήφοι.
Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης καταγγέλλουν ένα «άδικο» σχέδιο, που τιμωρεί κυρίως τους μισθωτούς των βαρέων επαγγελμάτων, και καταδικάζεται μαζικά στις δημοσκοπήσεις. Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ προέβλεψε μία ημέρα «εξαιρετικά ισχυρών κινητοποιήσεων» και κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να μην κωφεύει» στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας , ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει για τους πλέον ευάλωτους Γάλλους η παράλυση της χώρας.