Μετά την πρόκριση επί της Αϊντχόφεν την περσινή σεζόν, στο μυαλό του Μαρτίνς, μπήκε το 3-4-3. Μία τακτική που δεν ταιριάζει με το ρόστερ της ομάδας, χρειάζεται σπουδαία μπακ και ήταν η κυρία αιτία που χάθηκε το κύπελλο και ήρθε ο αποκλεισμός από το Champions League, από δύο κατώτερους αντιπάλους.
Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τον δανεισμό του Λόπες και προσπαθεί να αντικαταστήσει τον Σεμέδο με τον Κώστα Μανωλά. Είναι ξεκάθαρο, πως το επίπεδο που κινείται μεταγραφικά, είναι πιο υψηλό από των υπολοίπων.
Εάν ολοκληρωθεί η απόκτηση του Μανωλά, θα δημιουργήσει συνθήκες για να χτίσει ο Ολυμπιακός το κέντρο της άμυνας του, σε ένα Ελληνικό δίδυμο, με υψηλές παραστάσεις. Η αλήθεια όμως είναι, πως στην Εθνική μας ομάδα, η συνύπαρξη Παπασταθόπουλου, Μανωλά δεν κούμπωσε. Για έναν περίεργο λόγο, δεν μπόρεσαν να ταιριάξουν παίζοντας μαζί.
Ασφαλώς τα πράγματα στον Ολυμπιακό θα είναι τελείως διαφορετικά. Θα υπάρχει χρόνος, να δουλέψουν μαζί και να καλύψουν τις όποιες δυσλειτουργίες, εμφανίζει η συνύπαρξη τους. Κάτι που θα πρέπει να το αξιοποιήσει και η Εθνική μας ομάδα.. Προς το παρόν φαίνεται, πως και οι δύο κουμπώνουν καλύτερα με τον Μπα. Αυτά όμως είναι θέματα που αφορούν το μέλλον.
Καταλαβαίνουν πως αφήνει σημαντικό κενό ο Σεμέδο
Όπως γίνεται συχνά με κάποιον ποδοσφαιριστή, που είναι φευγάτος, γίνεται μία προσπάθεια αποδόμησης του Σεμέδο. Στον Ολυμπιακό όμως, δείχνουν πως καταλαβαίνουν την αξία του, το μεγάλο κενό που θα αφήσει η αποχώρηση του και προσπαθούν να το καλύψουν με μεταγραφή από το πάνω ράφι.
Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως η προσθήκη του Σεμέδο, βοήθησε σημαντικά την προηγούμενη διετία στην εγχώρια κυριαρχία του Ολυμπιακού και στην καλή πορεία στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι, του 2019 έβαλε στην τελευταία γραμμή άμυνας του, έναν ποδοσφαιριστή με προσόντα που δεν συναντάς στο ποδόσφαιρο μας.
Ο Σεμέδο μπορούσε να είναι κυρίαρχος στην περιοχή της ομάδας του, στερούσε τη δυνατότητα στον αντίπαλο, να ψάχνει για γκολ με την εύκολη λύση της γιόμας. Το όπλο του, όμως ήταν οι γρήγορες αντιδράσεις του εκτός περιοχής. Ύψος, διασκελισμός, κυριαρχία στον αέρα, διαγώνιες καλύψεις. Ένας συνδυασμός προσόντων, που στα διαστήματα που ο Πορτογάλος αμυντικός ήταν καλά, ήταν ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός έχει στο κέντρο της άμυνας του, τον καλύτερο.
Ο λόγος που ήρθε στην Ελλάδα, είναι ο ίδιος με αυτόν που δημιουργεί την υποχρέωση, αποχώρησης. Ο Σεμέδο είναι δύσκολος χαρακτήρας.
Δεν κρύβει, πως έχει κουραστεί και χρειάζεται ένα καινούριο περιβάλλον, που θα του επαναφέρει το κίνητρο, με το οποίο εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2019 στον Ολυμπιακό, μέχρι να κουραστεί και να το ξαναχάσει.
Επαναλαμβάνω το καλό είναι, πως μέσα από τη δυνατή πρόταση που έχει κάνει η διοίκηση του Ολυμπιακού στον Κώστα Μανωλά, φαίνεται πως υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση πως παρά τις δυσκολίες που κατά περιόδους δημιουργούσε ο χαρακτήρας του, το αγωνιστικό κενό που αφήνει είναι μεγάλο. Οι ερυθρόλευκοι, χάνουν τον με διαφορά καλύτερο αμυντικό του πρωταθλήματος και πρέπει να τον αντικαταστήσουν, με κάποιον που μπορεί άμεσα να είναι ο κορυφαίος.
Χωρίς περιθώριο αποτυχίας
Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε ένα διάστημα, διαπραγματεύσεων, για πωλήσεις και αγορές. Οι 12 ημέρες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδο είναι πολύ κρίσιμες. Μέσα σε αυτήν την έτσι και αλλιώς καυτή καθημερινότητα, καλείται να δώσει δύο παιχνίδια με την Σλόβαν, χωρίς περιθώριο λάθους.
Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, μετά τον αποκλεισμό με την Λουντογκόρετς, επισκέφτηκε το Ρέντη, δείχνοντας πως οι ανοχές, δεν είναι και μεγάλες. Καλό θα είναι, να μην χρειαστεί να τις δοκιμάσουν.
Το 3-4-3 έφερε δύο αποτυχίες με κατώτερους αντιπάλους
Η αλήθεια είναι, πως ο απόλυτα πετυχημένος Πέδρο Μαρτίνς, έχει ταλαιπωρήσει το τελευταίο διάστημα την ομάδα του, με την ξαφνική του αγάπη, στο 3-4-3. Μπέρδεψε τον Ολυμπιακό, χρησιμοποιώντας ένα δύσκολο σύστημα, που δεν ταιριάζει στο ρόστερ που έχει στα χέρια του και το οδήγησε σε δύο σημαντικές αποτυχίες με κατώτερους αντιπάλους. Έχασε το κύπελλο από τον ΠΑΟΚ και την πρόκριση στους ομίλους από την Λουντογκόρετς.
Είναι περίεργο πως ένας τόσο αξιόλογος προπονητής, αποφάσισε να μπλέξει με ένα σύστημα που για να μπορέσεις να το εφαρμόσεις χρειάζεσαι σπουδαίους ποδοσφαιριστές, στις δύο θέσεις που ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρο έλλειμμα ποιότητας.
Σύστημα που χρειάζεται μπακάρες
Δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος της σχολής της Κολονίας για να γνωρίζεις πως το 3-4-3 θέλει μπακάρες. Με αυτήν την τακτική μεταμόρφωσε την Τσέλσι ο Τούχελ και κατέκτησε το Champions League, όμως την εφάρμοσε επειδή βρήκε το κατάλληλο ρόστερ. Μία ομάδα που είχε τους Τζέιμς, Αλόνσο, Τσιλγουέλ και Αθπιλικουέτα στα άκρα της άμυνας.
Μπακ που παίρνουν όλη την πλευρά, σκοράρουν, δημιουργούν πατάνε και τις δύο περιοχές και μπορούν να ανταπεξέλθουν ανασταλτικά στο ένας με ένας.
Ο Ολυμπιακός με το δίδυμο Τσιμίκα, Ομάρ ασφαλώς και μπορούσε, να χτίσει σε μία λογική, που θα τους προσέφερε την απόλυτη ελευθερία. Με δίδυμο όμως στα άκρα της άμυνας των Ρέαμπτσιουκ, Ανδρούτσο είναι μία μικρή αυτοκτονία, ειδικά σε παιχνίδια που ο αντίπαλος, μπορεί να ανεβάσει τον ρυθμό, αλλά και να τους απομονώσει.
Συνθήκες απομόνωσης
Πέρα από τη συνολική δυσλειτουργία, που δημιουργεί μία τακτική που από τη στιγμή που τα μπακ δεν μπορούν να γίνουν εξτρέμ και αφήνει την ομάδα με δύο χαφ, το κύπελλο χάθηκε στην απομόνωση των ακραίων στόπερ, που πέτυχε ο ΠΑΟΚ. Η πρόκριση με την Λουντογκόρετς σε σημαντικό βαθμό, στην απομόνωση του Ανδρούτσου.
Πάμε πίσω τώρα, όμως είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό, να γίνει κατανοητό πως δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο με το 3-4-3, τουλάχιστον αν δεν αποκτηθούν οι ακραίοι ποδοσφαιριστές που να μπορούν να το υποστηρίξουν.
Στην ρεβάνς με την Λουντογκόρετς ο Μαρτίνς, μετά από ένα σημαντικό διάστημα, αποφάσισε να επαναφέρει το 4-3-3. Ο Ολυμπιακός καλός δεν ήταν, όμως είχε τον έλεγχο. Σε μεγάλο βαθμό, η επιλογή του, να μην αντικαταστήσει τον Μπουχαλάκη με τον Κουντέ, αλλά με τον Παπασταθόπουλο, επέτρεψε στην Λουντογκόρετς, να χτίσει σκηνικό ανατροπής. Πίεσε πολύ από την πλευρά του Ανδρούτσου και έφερνε εύκολα την μπάλα στην περιοχή.
Πρόβλημα και στην στελέχωση του ρόστερ
Το γεγονός όμως, πως ο Μαρτίνς ξαφνικά άρχισε να σκέφτεται την λειτουργία της ομάδας στο 3-4-3, έχει φέρει και άλλα προβλήματα. Δημιούργησε όμως και πρόβλημα στην στελέχωση του ρόστερ, καθώς το γεγονός πως ο Πορτογάλος τεχνικός, είχε ψηλά στο μυαλό του το 3-4-3, τον οδήγησε στο να μην ψάξει αντικαταστάτη του Φορτούνη και να κοπεί η έτοιμη λύση του Μπελχαντά, που άρεσε στον Μοντεστό.
Δεν είχε λόγο να φοβηθεί τον Βάτσλικ
Πέρα από το 3-4-3, δεν βοήθησε η επιμονή του στον Τζολάκη. Ο νεαρός μπορεί να άκουσε πολύ όμορφα λόγια για τις εμφανίσεις του, ασφαλώς και έχει ταλέντο και στο μέλλον μπορεί να αποδειχτεί μία σπουδαία λύση, για τον Ολυμπιακό, όμως τα παιχνίδια με την Λουντογκόρετς ήταν πολύ σημαντικά και ο Ολυμπιακός έπρεπε να έχει κάτω από τα δοκάρια, τον καλύτερο.
Επίσης η αλήθεια είναι, πως μπορεί να έκανε καλή εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι, όμως έφταιγε στο γκολ που δέχτηκε και η αχρείαστη έξοδος του, στην τελευταία φάση του αγώνα, παραλίγο να αποκλείσει από το πρώτο παιχνίδι τους ερυθρόλευκους.
Ενώ στην ρεβάνς, η συνολική του στάση, ήταν γεμάτη με υπερβολή και δεν βοήθησε, ώστε να έχει ασφάλεια και σιγουριά η ομάδα του. Ακόμα και στο ψυχολογικό κομμάτι, θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα, αν οι Βούλγαροι γνώριζαν στην διαδικασία των πέναλτι, πως απέναντι τους έχουν τον βασικό τερματοφύλακα της Εθνικής Τσεχίας και όχι ένα άπειρο παιδί, που προσπαθεί να πάρει αυτοπεποίθηση, με αχρείαστα τεχνάσματα, πριν εκτελέσουν τα πέναλτι.
Η διοίκηση δεν έφερε ένα τυχαίο τερματοφύλακα, αλλά τον βασικό της Εθνικής Τσεχίας, που πρόσφατα έδειξε στο Euro 2020 την ετοιμότητα του. Δεν είχε λόγο να τον φοβηθεί ο Μαρτίνς.
Ακόμη και οι καλύτεροι κάνουν λάθη
Προσέξτε για να μην παρεξηγηθώ, έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Πορτογάλο προπονητή. Έχει πολύ σημαντικό μερίδιο σε όσα πέτυχε ο Ολυμπιακός, την προηγούμενη διετία, όμως μετά από την πρόκριση με την Αϊντχόφεν, παρουσίασε και αυτός, ένα μικρό ντεφορμάρισμα και έχει ευθύνη και για το κύπελλο που χάθηκε, από τον κατώτερο ΠΑΟΚ και για τον αποκλεισμό από την Λουντογκόρετς.
Ακόμα και οι καλύτεροι όμως, κάνουν λανθασμένες σκέψεις και παίρνουν προβληματικές αποφάσεις. Πρέπει όμως να το καταλαβαίνουν έγκαιρα, πριν κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά, στη δουλειά τους.
Σε πρώτη φάση, η λογική λέει, πως ο Μαρτίνς πρέπει να πάει αρκετά πίσω στις επιλογές του, το 3-4-3. Για την ηρεμία της ομάδας, είναι σημαντικό στα δύο παιχνίδια με την Σλόβαν, προπονητές και παίκτες να δείξουν τον καλό τους εαυτό και να πάρουν με άνεση την πρόκριση.