Τι είπαν οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς στην Κεντρική Επιτροπή των κομμάτων τους- Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες.
Ένας παράλληλος «διάλογος», που αφορούσε στο μέλλον ολόκληρης της Αριστεράς, έμοιαζε να διεξάγεται το μεσημέρι του Σαββάτου ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον Αλέξη Χαρίτση. Βασική τους αιχμή, αποτελούσε η ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Ωστόσο, αυτό που δεν φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν, είναι τα επόμενα βήματα στα οποία θα προχωρήσουν προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό σχέδιο.
Φάμελλος: Στρατηγική επιλογή οι συνεργασίες
Για την Κουμουνδούρου τα πράγματα είναι σχετικά καθαρά. Επιθυμούν τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Χωρίς πολλούς αστερίσκους, η αλήθεια είναι. Αυτά, στα λόγια. Διότι στην πράξη, τις δύο φορές που χρειάστηκε να δείξει ότι όντως θέλει προσεγγίσει τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις -και κυρίως τη Νέα Αριστερά- έπραξε ακριβώς το αντίθετο.
Αρχικά, στην υπόθεση της υποψηφιότητας του Χρήστου Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μπορεί να προχώρησε ο Σωκράτης Φάμελλος σε μια εξαιρετική πρόταση, όπως είναι η Λούκα Κατσέλη, όμως ποτέ δεν απάντησε επαρκώς στο γιατί είπε όχι στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Δεύτερη φορά, ήταν όταν επέλεξε να ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες – δίνοντας «λευκή επιταγή» στις αλόγιστες και εν πολλοίς, άγνωστες, δαπάνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, να προχωρήσει σε ανοίγματα προς ολόκληρη την προοδευτική παράταξη, χωρίς να βάλει καμία προϋπόθεση.
«Θα επιδιώκουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στα συγκεκριμένα θέματα, μέσα στη βουλή, όσο και μέσα στην κοινωνία, για την οικοδόμηση ενός προοδευτικού αναχώματος στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της Δεξιάς», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Χαρίτσης: Λαϊκό μέτωπο δεν κάνει με όσους συμφωνείς σε όλα
Λίγες ημέρες μετά την απόφαση που έλαβε η Νέα Αριστερά -μετά κόπων και βασάνων- για την υπερψήφιση της υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη, ο Αλέξης Χαρίτσης ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του, υπενθύμισε το βασικό. Ότι αποτελεί συνεδριακή απόφαση του κόμματος.
Επίσης, είπε το προφανές. Ότι δεν φτιάχνεις «Λαϊκό Μέτωπο» με εκείνους που συμφωνούν σε όλα. «Με αυτούς φτιάχνεις κόμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «Λαϊκό Μέτωπο συγκροτούμε με εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη του, δεν έχουν το άγχος της περιχαράκωσης και θέλουν να συζητήσουν προγραμματικά».
Με απλά λόγια, σε αυτό, στην παρούσα φάση, χωράνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη και το «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά. Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να συμμετέχει το «ΜΕΡΑ25» του Γιάνη Βαρουφάκη και μάλλον η ιστορία τελειώνει κάπου εκεί.
Και το ΠΑΣΟΚ; Θα μπορούσε να συμμετέχει στο «Λαϊκό Μέτωπο»; «Μόνο υπό προϋποθέσεις. Θέλει να είναι ένα κόμμα παρακολούθημα της ΝΔ, όπως είναι τώρα ή θα κάνει ‘στροφή’ στα Αριστερά; Το αν χωράει ή όχι, έγκειται στο τι θέλει το ίδιο», είπε στο Dnews.gr κορυφαίο στέλεχος της Νέας Αριστεράς.