24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Ο ρόλος του μπρόκολου στην ανίχνευση εξωγήινης ζωής

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Astrophysical Journal» έδειξε ότι η παρουσία του αερίου που εκπέμπεται από το μπρόκολο σε άλλους πλανήτες, μπορεί να αποτελέσει ένδειξη εξωγήινης ζωής.

Το μπρόκολο, μαζί με πολλά άλλα φυτά και οργανισμούς, εκπέμπει αέρια που το βοηθούν να αποβάλλει τις τοξίνες. Τα φυτά αυτά αποβάλλουν ρυπογόνα συστατικά προσκολλώντας μερικά άτομα άνθρακα και υδρογόνου σε αυτά, μετατρέποντάς τα σε ένα ανεπιθύμητο χημικό στοιχείο. Η διαδικασία, γνωστή ως μεθυλίωση, μετατρέπει τις τοξίνες σε αέρια που απομακρύνονται με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα. Αν τα αέρια του μπρόκολου, ή άλλα, ανιχνεύονταν στην ατμόσφαιρα ενός άλλου πλανήτη, θα ήταν μια ισχυρή ένδειξη παρουσίας ζωής εκεί.

«Τα περισσότερα κύτταρα διαθέτουν μηχανισμούς για την αποβολή βλαβερών ουσιών», εξήγησε η Μικαέλα Λουνγκ, πλανητική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ρίβερσαϊντ (UCR).

Ένα τέτοιο αέριο, το βρωμιούχο μεθύλιο ή βρωμομεθάνιο έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα αέρια που παραδοσιακά στοχεύουν στην ανίχνευση ζωής εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Για παράδειγμα, παραμένει στην ατμόσφαιρα για μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι άλλες βιοϋπογραφές, που σημαίνει ότι αν ανιχνευθεί σε έναν εξωπλανήτη, είναι πολύ πιθανό αυτό που το παράγει, να είναι ακόμα ενεργό. Επιπλέον, το αέριο είναι πιο πιθανό να έχει παραχθεί από έμβια όντα από ό,τι άλλα αέρια, όπως το μεθάνιο.

«Υπάρχουν ελάχιστοι τρόποι να παραχθεί αυτό το αέριο με μη βιολογικές διεργασίες, οπότε είναι η πιο ισχυρή ένδειξη ζωής», σημείωσε η ερευνήτρια.

Επιπλέον, το βρωμιούχο μεθύλιο απορροφά το φως κοντά σε ένα άλλο αέριο, το χλωριούχο μεθύλιο, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εύρεση και των δύο.

Το βρωμιούχο μεθύλιο είναι εξαιρετικά κοινό στη Γη, αλλά δεν ανιχνεύεται εύκολα στην ατμόσφαιρά μας, λόγω της έντασης του υπεριώδους φωτός του Ήλιου. Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί χημικές αντιδράσεις που διασπούν τα μόρια του νερού στην ατμόσφαιρα, μετατρέποντάς τα σε προϊόντα που καταστρέφουν το αέριο.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανίχνευση του βρωμιούχου μεθυλίου γύρω από ένα αστέρι-νάνο κατηγορίας Μ είναι ευκολότερη από την ανεύρεσή του στο ηλιακό μας σύστημα. Τα αστέρια αυτά είναι μικρότερα και ψυχρότερα από τον Ήλιο και παράγουν λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην ατμόσφαιρα για περισσότερο διάστημα.

Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για τους αστρονόμους, επειδή τα συγκεκριμένα άστρα είναι τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερα στο γαλαξία από άστρα σαν τον Ήλιο, και θα είναι οι πρώτοι στόχοι στις επερχόμενες έρευνες για ζωή σε εξωπλανήτες.

Για τους λόγους αυτούς, οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι αστροβιολόγοι θα αρχίσουν να εξετάζουν το ρόλο του βρωμομεθανίου στις μελλοντικές τους έρευνες για ένδειξη ζωής σε άλλους πλανήτες.

Η ανάπτυξη νέων μεγάλων, επίγειων τηλεσκοπίων που είναι βελτιστοποιημένα για την ανίχνευση πλανητικών ατμοσφαιρών που μοιάζουν με τη Γη, επίσης θα βοηθήσει στην ανίχνευση της παρουσίας αερίων στην ατμόσφαιρα εξωπλανητών.

ΠΗΓΗ: Innovation News Network 

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Κρανίο ηλικίας 6.000 ετών αποδεικνύει την ύπαρξη μικρόσωμων ιθαγενών στην Ταϊβάν

Next Article

Ένα μικρό ασύρματο εμφύτευμα εξάλειψε τους εγκεφαλικούς όγκους σε ποντίκια

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: