24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Ο Σ. Φάμελλος στο ΕΡΤNews: Τραγική αλλαγή στην Ελλάδα η ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Famelos

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου το οποίο και χαρακτήρισε: «ίσως μια τραγική αλλαγή στην Ελλάδα» και συνέχισε «Νομίζω έχει κριθεί ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Δηλαδή δεν χρειάζεται κάτι άλλο παραπάνω από την απλή λογική. Το Σύνταγμα λέει ότι απαγορεύεται να υπάρχουν πανεπιστήμια από ιδιώτες και ότι υποχρεωτικά αποκλειστικά μάλιστα είναι μόνο νομικά».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εαν ψηφίσει την αναθεώρηση απάντησε όχι και υπογράμμισε: «Εμείς θέλουμε το Πανεπιστήμιο να είναι η δυνατότητα του κάθε νέου και της κάθε νέας να έχει προοπτική στη ζωή του. Η κυβέρνηση έχει δυστυχώς οδηγήσει την ελληνική ανώτατη παιδεία σε μια κατάσταση που πολλά παιδιά οδηγούνται στο εξωτερικό. Λοιπόν, κοιτάξτε ποια είναι η κατάσταση. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα επιχείρημα το οποίο θεωρώ ότι είναι αρκετά εύληπτο στην κοινωνία που λέει γιατί να πηγαίνουν τα παιδιά μας να πληρώνουν στο εξωτερικό, να μένουν εδώ. Εγώ ρωτάω γιατί κόπηκαν 41.000 θέσεις με την ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ελληνικά πανεπιστήμια τα τρία τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει καμία διάθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την παιδεία. Καμία. Αντιθέτως την υποβαθμίζει συνέχεια. Το μόνο σχέδιο που έχουν εδώ και πέντε χρόνια και δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται και από τον κ. Πιερρακάκη, είναι να δώσουν στους ιδιοκτήτες των κολεγίων τη δυνατότητα να βγάλουν περισσότερα λεφτά εις βάρος των παιδιών. Είναι μόνο αυτό. Δεν έχει να κάνει καθόλου με πρόοδο, καθόλου με παιδεία, καθόλου με ισοτιμία το ανάποδο. Το νομοσχέδιο αυτό δεν βάζει ένα πλαίσιο».

Ακολούθως ο κ. Φάμελος τόνισε: « Αν κάποιος έκλεινε τη συζήτηση για την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση που είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση και έλεγε ελάτε να κάνουμε ένα θεσμικό πλαίσιο για την πιστοποίηση, τον έλεγχο σπουδών, τον έλεγχο εισαγωγής και τον έλεγχο επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων.Εμείς θα τη δεχόμασταν, αλλά μιλάμε για τα κολέγια. Δεν μιλάμε για τα πανεπιστήμια. Είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις. Δεν κάνει η κυβέρνηση ούτε καν έστω αυτή τη μικρή μεταρρύθμιση, που είναι η πιστοποίηση και η οργάνωση της λειτουργίας των κολεγίων, όπου δυστυχώς υπάρχουν κολέγια στον όροφο που τώρα θέλουν να τα κάνουν πανεπιστήμια. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα Έχουμε μια πληθώρα προβλημάτων με τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία πλέον είναι από πάρα πολλές πηγές, αν θέλετε μόρφωσης. Εγώ λοιπόν λέω ότι πράγματι μια μεταρρύθμιση που χρειαζόταν να συζητήσουμε είναι για τα πνευματικά δικαιώματα. Μια άλλη που έπρεπε είναι για την αυστηρή πιστοποίηση και τον έλεγχο των κολεγίων. Δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως δυστυχώς υποβαθμίζει και την έρευνα, άρα υποβαθμίζει το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας».

Ερωτηθείς για την κατάσταση σήμερα που επικρατεί στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Η κυβέρνηση την υποβαθμίζει με σχέδιο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, χρηματοδότησης υποδομών και φοιτητικής μέριμνας. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί, έρχεται και λέει γιατί να μην κάνουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια για να πηγαίνουν τα παιδιά και να μην πηγαίνουν. Συγχωρέστε με για το παράδειγμα που θα δώσω για την Κύπρο και τη Βουλγαρία απλά για να είμαστε κατανοητοί και εδώ, πολύ απλά για ποιο λόγο έκοψε αυτό που σας είπα 40 χιλιάδες θέσεις με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, άρα στέρησε τη δυνατότητα των νέων να πηγαίνουν σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα κατήργησε 37 πανεπιστημιακά τμήματα με απόφαση του 2020 με νόμο δικό της, δηλαδή έρχεται τώρα και κλείνει 37 σχολές. Είναι τεράστιο νούμερο. Μειώνει τους εισακτέους και τι να πεις στους νέους και στις νέες που ψάχνουν προοπτική. Θα σας κάνω ένα κολέγιο ανώτατο ίδρυμα για να μείνετε και ας παραβιάσω και το Σύνταγμα, το οποίο λέει αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Εντωμεταξύ ο κ. Φάμελος απάντησε και σε ερώτηση για τον προσωπικό γιατρό και είπε: «Παρότι στο επίπεδο της ανακοίνωσης γιατί και εσείς και εσείς είπατε και εγώ από εκεί το διάβασα. Εγώ θέλω να πω το εξής: Δεν σας κάνει εντύπωση που κάθε τι που κάνει ο κ. Γεωργιάδης στην Υγεία δημιουργεί κόστος στον πολίτη. Για ποιο λόγο δηλαδή αυτή η κυβέρνηση, κάθε νέα πρωτοβουλία, είτε μιλάμε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είτε μιλάμε για τον προσωπικό γιατρό, πρέπει να κοστίζει στον πολίτη. Όταν μιλάμε για την υγεία και την παιδεία, που είναι τα βασικά αγαθά της ζωής. Θα προτιμούσα να έχουμε μια κυβέρνηση σε μια χώρα που οτιδήποτε θα έκανε θα ήταν για να μειώνει το κόστος στα βασικά αγαθά και να δίνει δυνατότητα για πρόοδο στους ανθρώπους. Δυστυχώς είναι ξεκάθαρο ότι μέσα από το τρικ δεν μπορώ να βρω προσωπικό γιατρό, πάρε τον δικό σου τον ιδιωτικό, δεν μιλάει καθόλου για το κόστος. Σου λέει συνέχισε να πληρώνεις το γιατρό σου. Θεωρώ ότι είναι κόστος για τη δημόσια υγεία, άρα είναι επιβάρυνση της κοινωνίας».

ΓΙα την διπλή εισαγγελική παραγγελία ο κ. Φάμελος ανέφερε χαρακτηριστικά : «Έχετε την αίσθηση ό,τι αυτά τα δύο ζητήματα σχετίζονται όχι γιατί με κάποιο τρόπο προσπαθούν να πλασαριστούν στη δημοσιότητα. Είναι συνταγματική παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Βεβαίως είναι συνταγματική παραβίαση αυτό που είπαμε και στην Αρχή Δεδομένων αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ θέλω να πω ότι δημιουργείται μια εντύπωση για το πώς χρησιμοποιούνται οι ειδήσεις της δικαιοσύνης. Ο Στέφανος Κασσελάκης ήδη έχει πει ότι έχει αναθέσει σε νομικούς να ψάξουν την υπόθεση. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το ’23 θα υποβάλει πόθεν έσχες και θα κριθεί για αυτό. Όσον αφορά για το αν πρέπει να μεταβιβάσει την εταιρεία, εφόσον εκλέχθηκε τώρα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεσμεύτηκε να το λύσει. Η πολιτική εκμετάλλευση των κρίσεων της δικαιοσύνης μας δημιουργεί προβληματισμό. Εγώ θέλω να σας πω γιατί ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με το πόθεν έσχες του κυρίου Κασσελάκη για να ανοίξει ζήτημα στη Δικαιοσύνη. Για να το ξεκαθαρίσω αυτό, γιατί είναι μεγάλη συζήτηση, δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στον Άρειο Πάγο και να πει ότι καθυστερεί έρευνα για τις υποκλοπές και εαν αυτό θεωρείται παρέμβαση στη δικαιοσύνη λέω όχι, είναι υποχρέωση και πολιτική κριτική. Ναι, γιατί ως πολίτες πρέπει να κρίνουμε και οπωσδήποτε θέλω να σας πω ότι αυτό το έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί ότι καθυστερεί υπερβολικά η έρευνα για τις υποκλοπές. Και αυτό το λέω τώρα επίσημα εδώ. Αυτό θεωρώ ότι είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Για το θέμα της ευρωβουλεύτριας της Ν.Δ Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου υπογράμμισε: «Όμως επιτρέψτε μου να σας πω τι γίνεται ακριβώς με την κυρία Ασημακοπούλου. Γιατί προσπαθεί κάποιος υπόγεια αν θέλετε να το συγκρίνει στη δημόσια σφαίρα. Γιατί το είδα εγώ με μεγάλο ενδιαφέρον χθες δύο εισαγγελικές έρευνες, για όνομα του Θεού. Η μία είναι για κάτι το οποίο δεν έχει υποχρέωση να κάνει ως Στέφανος Κασσελάκης και η δεύτερη είναι για παραβίαση Συντάγματος. Λοιπόν, εμείς πήγαμε στον πρόεδρο της Αρχής για τη διαχείριση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και οφείλω να σας πω ότι του κατέθεσα και του ιδίου και μπορώ να πω δημόσια, την άποψή μας ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Έχουμε μία ακόμα παραβίαση Συντάγματος, γιατί τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται από το Σύνταγμα και μάλιστα υπάρχει ένα διαφημιστικό προεκλογικό ψηφοθηρικό e-mail της κας Ασημακοπούλου, μιας ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιας ευρωβουλευτή που χρησιμοποίησε προσωπικά δεδομένα των αποδήμων ψηφοφόρων Ελλήνων και Ελληνίδων, χωρίς να εχουν δώσει την άδειά τους. Λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι γι αυτό πολύ καλά έκανε τη Δευτέρα το πρωί και ξεκίνησε ο πρόεδρος της Αρχής έρευνα και μετά την επίσκεψή μας στον Πρόεδρο της Αρχής. Ενημερωθήκαμε την Τρίτη το μεσημέρι και ξεκίνησε η Δικαιοσύνη. Ήδη είχα πει ότι έπρεπε η δικαιοσύνη να κάνει κάτι. Θα μπορούσε να το κάνει και μια μέρα νωρίτερα. Δεν με πειράζει όμως αυτό είναι λεπτομέρεια και έχει περάσει ήδη στον πολιτικό χρόνο. Όμως εγώ αναρωτιέμαι δεν θα υπάρχει πολιτική ευθύνη από τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι ευρωβουλευτής της η κ. Ασημακοπούλου. Υπάρχει πολιτική ευθύνη και ήδη το είπα ήδη βγαίνοντας από τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Αρχής. Δεν μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν και να μην τρέχει τίποτα. Συγγνώμη, εσείς αισθάνεται ασφαλής σε μια χώρα όπου ο αρχηγός του στρατού παρακολουθούνταν για ένα χρόνο και δεν έχει δώσει κανείς απάντηση ακόμα».

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η «κραυγή» των γυναικών για ένα ισότιμο μέλλον, μέσα από ένα βίντεο της ΓΣΕΕ

Next Article

Φοιτητές απέκλεισαν την είσοδο προς την πρυτανεία του ΑΠΘ

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: