Ποσοστά κάτω του 70% καταγράφουν αναφορικά με τον εμβολιασμό των κατοίκων τους 68 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας
Πολύ μακριά από τον στόχο της ανοσίας εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.
Σε 68 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας τα ποσοστά του εμβολιασμού των πολιτών παραμένουν «κολλημένα» κάτω του 70% στον γενικό πληθυσμό, με την εικόνα να είναι καλύτερη στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, αν και 24 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα κάτω από το «φράγμα ασφαλείας».
Ιδιαίτερα απογοητευτική η περίπτωση της Ευρυτανίας, όπου μόλις ένα 37% έχει εμβολιαστεί, αλλά και η Φωκίδα με 52% και η Αρκαδία με 59%.
Χαμηλά ποσοστά παρουσιάζει, παράλληλα, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και η Βόρεια Ελλάδα, με το Κιλκίς, την Πιερία και τη Δράμα να εμφανίζουν ποσοστά εμβολιασμού κάτω από 50% και άλλες 12 Π.Ε. (Σέρρες, Πέλλα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Έβρος, Φλώρινα, Ξάνθη, Καβάλα, Γρεβενά, Ροδόπη, Καστοριά, Λάρισα) να μην ξεπερνούν το 60%, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
Οι «πρωταθλήτριες» στον εμβολιασμό
Σε 30 περιοχές της χώρας η ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό από 70% έως 78%, ενώ μόλις σε 19 Περιφερειακές Ενότητες ξεπερνούν το 80%.
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, οι οποίες φαίνεται ότι συμμετείχαν μαζικά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», ενώ ένας από τους λόγους των υψηλών ποσοστών που καταγράφουν, ιδιαίτερα κάποια νησιά, όπως για παράδειγμα η Ικαρία (102%), η Κάρπαθος (103%) και η Μήλος (109%), είναι το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες ή ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών επέλεξαν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους.
Τι συμβαίνει με την Αττική
Στο λεκανοπέδιο αρνητική πρωτιά στους εμβολιασμούς έχει η Δυτική Αττική με 45%.
Ακολουθούν η Ανατολική Αττική με 55%, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 62%, ο Κεντρικός και Νότιος Τομέας με 66% και 67% αντίστοιχα, και τέλος ο Βόρειος Τομέας με 72%.