24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

stoiximan

Οι εξελίξεις για τα εμβόλια και τα φάρμακα για όλους τους κορονοϊούς – Tι λένε οι ειδικοί (video)

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Για την επικίνδυνη μετάλλαξη “Δέλτα“, τα νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την ανακοίνωση ενός επαναστατικού εμβολίου, που ενδέχεται να τεθεί σε κυκλοφορία το φθινόπωρο μίλησαν στην ΕΡΤ ο Νικος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας. 

«Η μετάλλαξη Δ αφορά τους μη εμβολιασμένους. Οι εμβολιασμένοι καλύπτονται από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια. Οι έχοντες κάνει μόνο μία δόση πρέπει να προσέχουν ακόμα. Ιδιαίτερα με το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί μέχρι να κάνουν τη δεύτερη δόση η κάλυψή τους είναι μόλις στο 65%», δήλωσε ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά του ο Νικος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, τόνισε ότι η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι πολύ πιο μεταδοτική. Αυτή τη στιγμή η κάλυψη απέναντι στη Δ, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι για το Phizer περίπου στο 80% και της AstraZeneca στο 60%. Τα ποσοστά αυτά είναι καλά. Για τα εμβόλια της Moderna και της J&J δεν έχουν ολοκληρωθεί τα εμβόλια, αλλά τα ποσοστά θα είναι αντίστοιχα. Οι μη εμβολιασμένοι όμως όντως κινδυνεύουν περισσότερο. Οι εμβολιασμένοι όμως δεν κινδυνεύουν από αυτή τη μετάλλαξη».

Τι συμπτώματα θα εμφανίσουν όσοι νοσήσουν

Σύμφωνα με τον κ. Πλατανησιωτη, «τα συμπτώματα είναι τα ίδια, απλώς είναι πολύ πιο μεταδοτική η Δέλτα… Ο ιός είναι ένα παρασιτικό όργανο που χρειάζεται έναν ξενιστή για να επιβιώνει: Δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι είμαστε αυτοί οι ξενιστές. Τι κάνει η φύση; Αυξάνει, λοιπόν, τη μεταδοτικότητά και συνήθως μειώνει την επικινδυνότητά του. Αν θέλουμε να κάνουμε διακοπές, ας σπεύσουμε να εμβολιαστούμε άμεσα».

Αναπτύσσεται ένα εμβόλιο για όλους τους κορονοϊούς

Για το πόσο κοντά είμαστε σε ένα εμβόλιο για όλους τους κορονοϊούς μίλησε ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος: «Αναπτύσσεται στις ΗΠΑ ένα εμβόλιο mRna για κορονοϊούς ευρύτερα. Ένα εμβόλιο που θα μας προστατεύει από άλλους τους κορονοϊους που μπορεί να εμφανισθούν στη φύση και να περάσουν στον άνθρωπο». Σύμφωνα με τον καθηγητή φαρμακολογίας το εμβόλιο αυτό είναι βέβαια ακόμα σε επίπεδο πειραματοζώων. «Έχει κάποια καλά αρχικά αποτελέσματα, αλλά απέχει από τη χρήση στην κλινική».

Πώς έχουν προχωρήσει οι φαρμακευτικές αγωγές

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο «υπάρχουν πρωτόκολλα βάσει των οποίων ήδη χρησιμοποιούμε φάρμακα. Πρέπει να δώσουμε έμφαση σε όσα χορηγούνται νωρίς, αμέσως μετά την θετικοποίηση ενός ατόμου. Είναι όμως πολύ ακριβά και περιορίζει τη χρήση τους, Για παράδειγμα εγχύνονται στο νοσοκομείο επί μία ώρα. Ο στόχος είναι ένα φάρμακο που να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά χορηγείται εύκολα και είναι φθηνά. Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση διέθεσε 3 δις δολάρια για να επιταχυνθούν αυτές οι μελέτες. Ίσως φανούμε τυχεροί και μέχρι το τέλος του χρόνου να φανούμε τυχεροί και να έχουμε και φαρμακολογική θεραπεία. Να έχουμε και φάρμακα εκτός από τα εμβόλια».

Πρέπει να εμβολιαστούν οι έφηβοι στην Ελλάδα;

Για το θέμα του εμβολιασμού των εφήβων, μετά και τη θετική εισήγηση της επιτροπής εμβολιασμων που εισήγηθηκαν τη χρήση τους άνω των 15 ετών μίλησαν οι δύο επιστήμονες. «Είμαι 100% υπέρ του να εμβολιαστούν οι έφηβοι. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι πέρυσι η νόσος δεν ακουμπούσε τα παιδιά. Η μετάλλαξη Δ αφορά πλέον τους νέους κυρίως και ναι πρέπει να εμβολιασθούν και για τους ίδιους και για την κοινότητα. Είναι επιτακτική η ανάγκη. Η νεολαία μας έχει ανάγκη να βγει και να διασκεδάσει. Για να το κάνει αυτό πρέπει να εμβολιαστούν», τόνισε ο κ. Πλατανησιώτης.

Από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος δήλωσε ότι θα ακολουθήσουμε και εμείς όπως η Κύπρος. «Να ανοίξει αυτή η δυνατότητα εμβολιασμού των εφήβων. Ένας σοβαρός λόγος είναι η διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ένας ακόμη λόγος είναι η συμβολή στην κοινωνική ανοσία και να μη ξεχνάμε ότι ότι δεν είναι μηδενικό το ποσοστό των νέων ανθρώπων που μπορούν να νοσήσουν και να νοσηλευθούν με κορονοϊό».

www.ertnews.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Κορωνοϊός: Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων στον κόσμο

Next Article

Τι υποστήριξε ο δράστης της κλοπής στην Εθνική Πινακοθήκη – Το 3ο έργο καταστράφηκε και κατέληξε στην τουαλέτα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: