Παραδοσιακά η οικοδομή στην Ελλάδα είναι από τους πλέον νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες, η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης. Προς αυτό βοηθούν η πίστωση, που άνοιξε μετά από χρόνια χειμερίας νάρκης, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών και η απαλλαγή των νεόδμητων από τον ΦΠΑ.
Εκσκαφείς και μπετονιέρες έπιασαν δουλειά… Στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά τρυπάνια άρχισαν να χτυπούν, οικοδομές να σηκώνονται και η ζήτηση για καινούργια διαμερίσματα να αυξάνεται.
«Έχει αυξηθεί η ζήτηση για ποιοτικά σπίτια, με ενεργειακές προδιαγραφές …λείπουν τέτοιες κατασκευές και ο κόσμος πλέον τις ζητάει. Αυτό είναι το στοίχημα» δήλωσε ο αρχιτέκτονας Στέλιος Πατσουμάς.
Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2021 τα οικοδομήσιμα τετραγωνικά εκτοξεύθηκαν στο 85% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 η αύξηση στη συνολική οικοδομική δραστηριότητα της χώρας έφτασε το 27,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020.
«Η έξαρση της οικοδομικής δραστηριότητας οφείλεται και στο ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, κατά ένα ποσοστό, που διευκολύνει μηχανικούς και πολίτες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.
Το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών εξελίσσεται και αναβαθμίζεται. Όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μετά τις προεγκρίσεις της Πυροσβεστικής που ενσωματώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη, σύντομα θα διασυνδεθούν τα δασαρχεία και η αρχαιολογία.
«Είναι εύχρηστο το σύστημα, μας έχει βοηθήσει γιατί πλέον δεν στηνόμαστε σε ουρές στις πολεοδομές. Ήταν άλλωστε μονόδρομος στον καιρό της πανδημίας» σημείωσε η αρχιτέκτονας Σοφία Λάγιου.
Την ίδια ώρα, η απαλλαγή των νεόδμητων από τον ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την κατασκευή νέων οικοδομών, μετά από μία δεκαετία στασιμότητας. Αγκάθι, ωστόσο, αποτελεί η αύξηση της τιμής των οικοδομικών υλικών που βρίσκονται και αυτά στη δίνη της ακρίβειας.
Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα
www.ertnews.gr