Επιστήμονες και μηχανικοί μελετούν εδώ και χρόνια τα μυστήρια των πυραμίδων της Αιγύπτου. Ένα από τα μυστήρια αυτά αφορά τα δύο κενά της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας. Προηγούμενες σαρώσεις έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη δύο κενών στην αρχαία κατασκευή: ένα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη μεγάλη στοά της πυραμίδας, έχει μήκος περίπου 30 μέτρα και ύψος 6 μέτρα και ένα πολύ μικρότερο κενό, ακριβώς πέρα από τη βόρεια όψη της κατασκευής.
Τώρα, μια νέα ομάδα από το Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών Fermi σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια σάρωση της Μεγάλης Πυραμίδας με κοσμικές ακτίνες για να αποκαλύψει συγκεκριμένα τι βρίσκεται σε αυτά τα δύο κενά, σύμφωνα με ένα άρθρο που προδημοσιεύθηκε από τους επιστήμονες τον περασμένο μήνα.
Σάρωση με κοσμικές ακτίνες
Αυτή η νέα σάρωση βασίζεται στη χρήση μιονίων, των στοιχειωδών σωματιδίων που δημιουργούνται όταν οι κοσμικές ακτίνες προσκρούουν σε άτομα της γήινης ατμόσφαιρας. Τα σωματίδια αυτά είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερα από τα ηλεκτρόνια και, ως εκ τούτου, αντιδρούν διαφορετικά στην πέτρα ή στην πυκνή ύλη.
Όλο και περισσότερο, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ευαίσθητους ανιχνευτές για να υπολογίσουν την περιεκτικότητα των δομών σε μιόνια. Αυτή η διαδικασία επέτρεψε στους ερευνητές να χαρτογραφήσουν τους κενούς χώρους της Γκίζας.
Αυτή η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα επιστημόνων σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια ενισχυμένη εκδοχή της για να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
«Σκοπεύουμε να θέσουμε σε λειτουργία ένα σύστημα τηλεσκοπίου που έχει πάνω από 100 φορές μεγαλύτερη ευαισθησία από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στη Μεγάλη Πυραμίδα», αναφέρουν οι επιστήμονες στη δημοσίευσή τους που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.
Αλλά η αποστολή τους δεν είναι χωρίς εμπόδια.
«Δεδομένου ότι οι ανιχνευτές είναι πολύ μεγάλοι, δεν μπορούν να τοποθετηθούν στο εσωτερικό της πυραμίδας, επομένως θα τους τοποθετήσουμε έξω και θα τους μετακινήσουμε κατά μήκος της βάσης της. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συλλέξουμε μιόνια από όλες τις γωνίες, ώστε να δημιουργήσουμε το απαιτούμενο σύνολο δεδομένων», εξηγεί η ομάδα στο άρθρο της.
«Η χρήση πολύ μεγάλων τηλεσκοπίων μιονίων που τοποθετούνται έξω από τη Μεγάλη Πυραμίδα μπορεί να παράγει εικόνες πολύ υψηλότερης ανάλυσης λόγω του μεγάλου αριθμού ανιχνευόμενων μιονίων».
Τι μπορεί να ανακαλυφθεί σε αυτή τη μεγάλη αρχαία δομή; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι η μεγαλύτερη που χτίστηκε ποτέ στην αρχαία Αίγυπτο και είναι το μοναδικό σωζόμενο θαύμα του αρχαίου κόσμου. Χτίστηκε για τον φαραώ Χέοπα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του που διήρκεσε από το 2551 π.Χ. έως το 2528 π.Χ.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering
www.ertnews.gr