24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Όταν φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι – Τι είναι η Autophobia

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Σίγουρα όλοι μας έχουμε στο περιβάλλον μας κάποιον που φοβάται να μείνει μόνος του. Ο φόβος της μοναξιάς ή όπως πιο συχνά αναφέρεται η φοβία του να μείνει κάποιος μόνος (Autophobia), ευθύνεται για πολλές λανθασμένες αποφάσεις και πολλές δυστυχισμένες σχέσεις. Οι άνθρωποι με αυτή τη φοβία έχουν τρομερό άγχος ακόμα και στο να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι τους. Για να νιώθουν ασφάλεια, πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να είναι μαζί τους.

Ακόμα κι αν ξέρουν πως δεν κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, φοβούνται μήπως:

• γίνει διάρρηξη

• έρθουν σε επαφή με αγνώστους

• δεν τους αγαπούν

• είναι ανεπιθύμητοι

• αρρωστήσουν ξαφνικά

• ακούσουν απρόσμενους και ανεξήγητους θορύβους.

Ο φόβος της μοναξιάς μπορεί να μας οδηγήσει σε διάφορες συμπεριφορές και καταστάσεις,  Ακόμα και στην περίπτωση που αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο, το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα. Μπορεί να δυσκολεύεται να λειτουργήσει φυσιολογικά όσο δεν είναι κάποιος κοντά του. Όταν μείνει μόνος του νιώθει μια ακατανίκητη επιθυμία να βρεθεί άμεσα με άλλους ανθρώπους.

Τα συμπτώματα

έντονη ανησυχία ότι θα μείνει μόνος

• φόβο για το τι μπορεί να συμβεί 

• αποσύνδεση από το σώμα του 

• τρέμουλο, ιδρώτα, πόνο στο στήθος, ζαλάδα, ταχυπαλμίες, υπεραερισμό, ναυτία όταν είναι μόνος ή βρίσκεται σε μια κατάσταση κατά την οποία σύντομα θα μπορούσε να μείνει μόνος

• αίσθημα ακραίου τρόμου 

• ακατανίκητη επιθυμία να αποδράσει 

• άγχος για την μοναξιά που ενδεχομένως θα βιώσει.

Τα αίτια

Συνήθως πίσω  από τον φόβο της μοναξιάς κρύβονται  θέματα  χαμηλής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Έχει άμεση σχέση  με την παιδική ηλικία και τους γονείς μας, σχετίζεται  με μια βαθιά πεποίθηση ότι δεν αξίζουμε, η οποία πηγάζει από τραυματικές εμπειρίες και απαξιωτικές συμπεριφορές των γονιών.

Άλλες πιθανές αιτίες:

  • Μπορεί  να ήταν κάποιος μόνος κατά τη διάρκεια τραυματικού γεγονότος
  • Να  ένιωσε εγκατάλειψη στην  παιδική  του ηλικία, ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, ενός διαζυγίου ή ενός θανάτου στην οικογένεια

Επίσης, ο φόβος της μοναξιάς μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα διάφορων διαταραχών όπως η αγχώδης διαταραχή ή ακόμα και διαταραχών προσωπικότητας, όπως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας ή η εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Σε περίπτωση που υποπτεύεστε πως έχετε τη φοβία αυτή, θα πρέπει να μιλήσετε καταρχάς με έναν γενικό γιατρό για να αποκλείσει κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Εκείνος αν χρειαστεί θα σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος στη συνέχεια θα σας κάνει μια ψυχολογική εκτίμηση Ο φόβος της μοναξιάς θεωρείται φοβία που σχετίζεται με καταστάσεις. Αυτό σημαίνει πως η κατάσταση τού να μένει κάποιος μόνος ή η μοναξιά, προκαλεί υπερβολική δυσφορία. Εάν έχετε αυτή τη φοβία, το άγχος που αισθάνεστε είναι τέτοιο, που σας εμποδίζει να λειτουργήσετε στην καθημερινότητά σας.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ανάλογες φοβίες συχνά αντιμετωπίζονται με ψυχοθεραπεία. Τα συνηθέστερα είδη είναι η θεραπεία έκθεσης και η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

Θεραπεία έκθεσης
Η θεραπεία έκθεσης στοχεύει στην αντιμετώπιση συμπεριφορών αποφυγής που έχουν αναπτυχθεί με το πέρασμα του χρόνου. Μέσω αυτής της προσέγγισης, επιδιώκεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής σας, ώστε οι φοβίες σας να μην παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας.
Ο γιατρός  θα σας εκθέσει ξανά και ξανά στην πηγή της φοβίας σας – αρχικά σε ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου θα αισθάνεστε ασφαλής, και στη συνέχεια σε πραγματικές συνθήκες.
Όσον αφορά τη φοβία της μοναξιάς, θα εργαστείτε από κοινού με τον ψυχοθεραπευτή σας ώστε να αυξήσετε την ικανότητά σας να μένετε μόνοι για όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην αρχή, αυτό μπορεί να σημαίνει πως θα πρέπει απλώς να βγείτε από το γραφείο του ψυχοθεραπευτή σας και να σταθείτε λίγα μέτρα πιο μακριά, για σύντομο χρονικό διάστημα. Η απόσταση και η διάρκεια θα αυξάνονται σταδιακά.

Γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία

Στη γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, ο ψυχοθεραπευτής σας θα χρησιμοποιήσει εκτός από την τεχνική της έκθεσης και άλλες τεχνικές, με τις οποίες θα μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε και να διαχειρίζεστε με πιο εποικοδομητικό τρόπο το να είστε μόνοι. Μαζί θα εξετάσετε και το μοτίβο της σκέψης σας αναφορικά με τη φοβία σας.
Η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία μπορεί να σας εφοδιάσει με μια αίσθηση αυτοπεποίθησης, έτσι ώστε να νιώθετε λιγότερο ανίσχυροι όταν θα έρχεστε αντιμέτωποι με τον φόβο της μοναξιάς.

Φαρμακευτική αγωγή

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ψυχοθεραπεία είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της φοβίας αυτής. Ωστόσο, κάποιες φορές, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων, έτσι ώστε να αποδώσει η ψυχοθεραπεία.

Κάποια συνήθη φάρμακα για άτομα με τη συγκεκριμένη φοβία είναι τα εξής:

οι β-αναστολείς: εμποδίζουν τη διέγερση που προκαλείται στο σώμα από την αδρεναλίνη
ηρεμιστικά: οι βενζοδιαζεπίνες μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση, μειώνοντας την ένταση του άγχους. Αυτά τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή επειδή προκαλούν εθισμό, κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο για άτομα με ιστορικό εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ.
• οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης: αυτά τα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνται τόσο για φοβίες όσο και για αγχώδεις διαταραχές.

Ποια είναι η πρόγνωση

Το να μένει κάποιος μόνος έχει διαφορετικό νόημα για τον καθένα. Για κάποιους σημαίνει το να μην βρίσκεται κοντά τους ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, και για άλλους, οποιοδήποτε πρόσωπο. Όμως και η έννοια του «κοντά» διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι έχουν ανάγκη να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον άλλο, και για άλλους αρκεί να υπάρχει κάποιος στο ίδιο σπίτι ή στο κτίριο.

Όσοι έχουν αυτή τη φοβία, δεν μπορούν να απολαύσουν μια ευτυχισμένη, δημιουργική ζωή, καθώς ζουν διαρκώς με τον φόβο πως θα μείνουν μόνοι. Εάν πιστεύετε πως παρουσιάζετε ανάλογα συμπτώματα, να είστε βέβαιοι πως μπορείτε να βοηθηθείτε. Εάν ακολουθήσετε το πλάνο θεραπείας, η αντιμετώπιση της φοβίας αυτής είναι εφικτή.Με τον σωστό συνδυασμό θεραπειών, θα μάθετε να διαχειρίζεστε και να κατανοείτε καλύτερα τις αντιδράσεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας.

ΠΗΓΗ:Ηealthline.com

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ελληνικό – Experience Centre: Διαδραστική περιήγηση σε μια βιώσιμη και «έξυπνη» πόλη

Next Article

Βρετανία: Επιστήμονες εκπαίδευσαν ρομπότ να μαγειρεύει και να δοκιμάζει το φαγητό

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: