Την εκτίμηση ότι δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση της αύξησης του πληθωρισμού και της ακρίβειας, καθώς «έχουμε δρόμο ακόμα» να διανύσουμε, εξέφρασε ο καθηγητής Οικονομικών, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Παναγιώτης Λαργκόβας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ήρεμα και πολύ πιο απλά αν δεν είχε γίνει αυτός ο πόλεμος, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τώρα θα συζητούσαμε για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, γιατί ο πληθωρισμός που είχε ξεκινήσει νωρίτερα οφειλόταν στις ανισορροπίες της προσφοράς και ζήτησης μετά την πανδημία. Εκεί τα πράγματα ήταν σχετικά ήπια και πολύ πιο διαχειρίσιμα σε σχέση με τώρα. Μετά ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα πράγματα άλλαξαν, γιατί μπήκε “λάδι στη φωτιά” του πληθωρισμού από την ενέργεια, από την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος και ανησυχεί τις αγορές», εξήγησε.
«Επομένως σε αυτή τη φάση βιώνουμε τις συνέπειες της πρόσθετης αναταραχής που δημιουργήθηκε και μάλιστα δεν είμαι σίγουρος εάν έχουμε φτάσει στην κορύφωση. Έχουμε δρόμο ακόμα γιατί ακόμα δεν έχει τελειώσει το θέμα τα προβλήματα με τον αγωγό του φυσικού αερίου που περνάει από την Ουκρανία, ή με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Αν γίνουν αυτά θα μειωθεί και άλλο η προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα προσθέσουν και άλλο “κάρβουνο” στη “φωτιά” του πληθωρισμού», επισήμανε.
«Από την άλλη πλευρά, έχουμε τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία σίγουρα βοηθούν, αναχαιτίζουν ένα κομμάτι του πληθωρισμού, αλλά βλέπετε ότι η πραγματικότητα είναι αρκετά σύνθετη. Από τη μια έχεις μέτρα κατά του πληθωρισμού, από την άλλη έχεις μέτρα υπέρ του πληθωρισμού. Τι θα γίνει στο τέλος;», διερωτήθηκε ο ίδιος.
«Είμαστε σε “κινούμενη άμμο”, σε “τεντωμένο σχοινί”, φοβάμαι ότι ακόμα δεν υπάρχει κορύφωση, δεν έχουμε κάποιο νέο ότι θα ηρεμίσουν τα πράγματα. Που σημαίνει ότι θα διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις σίγουρα και τον επόμενο μήνα και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα, εφόσον διαρκεί ο πόλεμος. Και θα δούμε εάν μέσα στο καλοκαίρι αρχίσει να αποκλιμακώνεται σχετικά. Αλλά μην περιμένουμε θεαματική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού γιατί υπάρχουν η κερδοσκοπία και διάφορα στρεβλά πράγματα τα οποία με αυτή την άνοδο μπορούν και λειτουργούν εκμεταλλευόμενη αυτή την αναταραχή», ξεκαθάρισε ο κ. Λιαργκόβας.
«Άρα φοβάμαι ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας και αυτό συνεπάγεται πολλά πράγματα και για το βιοτικό μας επίπεδο και γενικότερα, θα επηρεαστούν συμπεριφορές», πρόσθεσε.
Συνέστησε υπομονή, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος, «τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα δεν μας ανησυχεί, γιατί είναι χαμηλές οι δαπάνες εξυπηρέτησης του». Ωστόσο, διεμήνυσε πως αν αρχίσουν και ανεβαίνουν τα επιτόκια, θα μπει και αυτό σαν ένα πρόσθετο πρόβλημα. «Άρα για αυτό υπάρχει η ανησυχία, γιατί μπορεί να αλλάξει το περιβάλλον που μέχρι τώρα ήταν ευνοϊκό για το ελληνικό χρέος. Αν αλλάξει αυτό τότε θα έχουμε ζήτημα και εμείς. Για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν έχουμε και πολλά περιθώρια στον κρατικό προϋπολογισμό, μετά τα 3,2 δισεκατομμύρια που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για μέτρα ανακούφισης. Για να υπάρξουν πρόσθετα έσοδα χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, δηλαδή το 2% που έχουμε πει για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει να προκύψουν από κάπου, από τον Τουρισμό, από την υπεραπόδοση του ΦΠΑ. Και αυτό θα το δούμε το φθινόπωρο. Μέχρι τότε δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Για αυτό η πιο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή απάντηση και ευχόμαστε να υπάρξει για να μπορέσουν να διασωθούν και τα ελληνική νοικοκυριά», διευκρίνισε ο καθηγητής.
Επιπλέον, ο κ. Λιαργκόβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυσκολία που καταγράφεται στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους Γερμανούς να λένε «μήπως να δούμε να καταργηθεί το βέτο και να λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις με πλειοψηφία». «Σαφώς βλέπουμε τη δυστοκία. Αναγκαστικά θα πρέπει να πάρει αποφάσεις η Ευρώπη, δεν γίνεται αλλιώς. Αν δεν πάρει αποφάσεις το πρόβλημα θα παραμένει μεγάλο για όλους, καμία εθνική οικονομία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει από μόνη της. Είναι σαν να έχεις ένα τέρας απέναντί σου και εσύ να είσαι ένα μικρό μυρμήγκι. Πόσα όπλα να ρίξεις στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού; Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεσαι ένα αντίστοιχο μεγάλο, ισχυρό όπλο, που αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς, μόνο η ΕΕ μπορεί να το έχει. Για να μη φτάσουμε στο έσχατο που είναι η αύξηση των επιτοκίων, το οποίο μπορεί να μην το αποφύγουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
«Προς το παρόν δεν βλέπουμε μια κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση. Αλλά στο τέλος δεν θα αναγκαστεί η Ευρώπη να τη λάβει; Αλλιώς θα διαλυθούν, θα αρχίσει η κάθε χώρα να κάνει τα δικά της», κατέληξε ο κ. Λιαργκόβας.
www.ertnews.gr