24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Παγκόσμια Τράπεζα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική περίπου 141 δισ. δολάρια ετησίως

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική περίπου 141 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, καλώντας τις χώρες της περιοχής να κάνουν τις οικονομίες τους «πιο πράσινες». Η έκθεση επισημαίνει ότι το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκτός από τη ρύπανση των θαλασσών και των ακτών, «εκτιμάται σε περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ» σε ορισμένες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Υεμένη, σημειώνοντας ότι « Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις της περιοχής είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο».

«Η παραγωγικότητα πέφτει εάν οι κάτοικοι δεν μπορούν να εργαστούν αφού αρρωστήσουν οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης», ανέφερε η έκθεση, με τίτλο «Καθαροί ουρανοί, καθαρές θάλασσες», προσθέτοντας: «Το κόστος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να είναι τεράστιο βάρος για τα άτομα και κυβερνήσεις».

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε άτομο που κατοικεί στην περιοχή θα περάσει τουλάχιστον 60 ημέρες ασθενείας κατά τη διάρκεια της ζωής του λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ότι οι κάτοικοι των πόλεων αναπνέουν κατά μέσο όρο περισσότερο από 10 φορές το επίπεδο των ρύπων στον αέρα που θεωρείται ασφαλές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

Μεταξύ των βασικών αιτιών των ατμοσφαιρικών ρύπων είναι τα «χαμηλά περιβαλλοντικά πρότυπα» στους τομείς των μεταφορών και της βιομηχανίας, η «κακή ποιότητα των καυσίμων» που χρησιμοποιούνται και η «καύση απορριμμάτων».

 Επισήμανε ότι «η Μεσόγειος Θάλασσα είναι από τις θάλασσες που είναι πιο μολυσμένες με πλαστικό στον κόσμο», σημειώνοντας ότι κάθε άτομο στην περιοχή ρίχνει στη θάλασσα κατά μέσο όρο έξι κιλά απορριμμάτων ετησίως.

Τόνισε ότι η θαλάσσια ρύπανση συνδέεται με τη διάβρωση των ακτών, η οποία απειλεί τη στέγαση και «τα μέσα διαβίωσης, ειδικά μεταξύ των φτωχών ομάδων», σημειώνοντας ότι το εκτιμώμενο άμεσο κόστος της διάβρωσης των ακτών μπορεί να φτάσει το 2,8 τοις εκατό του ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες των οποίων η οικονομία βασίζεται στον τουρισμό, Οπως την Τυνησία.

 Ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Ferid Belhaj, δήλωσε ότι «οι μολυσμένοι ουρανοί και οι θάλασσες είναι δαπανηρές για την υγεία, την κοινωνική και οικονομική ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Βόρειας Αφρικής». Πρόσθεσε ότι «καθώς οι χώρες της περιοχής ανακάμπτουν από την πανδημία του κορονοϊού, υπάρχει η ευκαιρία να αλλάξουν την πορεία τους και να επιλέξουν μια πιο πράσινη, πιο γαλάζια και πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές και να μειωθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση».

 Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Google: Tips προστασίας για τα προσωπικά σας δεδομένα

Next Article

Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν πλήξει πολλές χώρες της Ευρώπης

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: