«Έχουμε πλήρη επάρκεια. Οι τιμές είναι κανονικές, όπως ήταν και το προηγούμενο διάστημα, θα είναι και το επόμενο. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής» επισήμανε ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, για την αγορά των οπωρολαχανικών, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία.
«Οι καταναλωτές που έρχονται στις λαϊκές αγορές γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι όλα τα προϊόντα είναι σε πλήρη επάρκεια σε όλη τη χώρα, αυτή τη στιγμή. Είχαμε κάποια προβλήματα στη Θεσσαλία, στις λαϊκές αγορές, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και στο Βόλο ήταν πέντε, έξι μέρες κλειστά οι λαϊκές και κάποιοι από το στεγασμένο εμπόριο εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάσταση και μάλιστα αισχροκέρδησαν και σε κάποια προϊόντα, πράγμα που ήταν απαράδεκτο» τόνισε ο κ. Μόσχος.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, η ντομάτα κοστίζει για τον καταναλωτή από 1 ευρώ έως 2,5 με μέσο όρο τα 1,5-2, ενώ οι πατάτες που έχουν ακριβύνει, είναι στα 90 λεπτά μέχρι 1, 20 ευρώ και τα κρεμμύδια από 1 ευρώ έως 1.5.
«Υπάρχουν προϊόντα, γίνεται ανταγωνισμός στις λαϊκές αγορές» περιέγραψε ο κ. Μόσχος, ωστόσο τόνισε. Πως το μεγάλο πρόβλημα στο οποίο καλούν οι παραγωγοί να σκύψει η πολιτεία, είναι το κόστος παραγωγής και η λήψη μέτρων μείωσής του. Επισήμανε μάλιστα, πως επειδή υπάρχουν οι λαϊκές αγορές, δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να αγοράζει σε τιμές 40-50% φθηνότερα συγκριτικά με το στεγασμένο εμπόριο, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.
Ακόμα, ο κ. Μόσχος διευκρίνισε πως οι τιμές μπορεί να έχουν φέτος μια διαφορά σε σχέση με πέρσι, αλλά η σημαντική απόκλιση είναι σε σχέση με μια διετία πίσω.
«Το θέμα είναι όμως ότι αυτή τη στιγμή, αυτή η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο. Δηλαδή το πετρέλαιο δεν μπορεί να είναι σε αυτή την τιμή για τους αγρότες, τόνισε ο κ. Μόσχος, φέρνοντας σε αντιδιαστολή το τι συμβαίνει με την ελληνική ναυτιλία και τα ναυτιλιακά καύσιμα.
«Η πολιτεία πρέπει να πάρει θέση. Το πετρέλαιο στην Κύπρο, όπως πας στο βενζινάδικο και λέει βενζίνη, πετρέλαια, λέει αγροτικό πετρέλαιο 99 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά. «Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το αγροτικό πετρέλαιο το έχει αγροτικό πετρέλαιο και στην Ελλάδα δηλαδή, περιμένουμε κάθε δύο χρόνια να δώσουμε 50 εκατομμύρια, να πάρει κάθε αγρότης, ένα πεντακοσάρικο, τη στιγμή που εμείς ένα πεντακοσάρικο γεμίζουμε σε ένα φορτηγό αυτοκίνητο ή για να ποτίσουμε το θέλουμε σε μια βδομάδα» επισήμανε.
Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής, ο κ. Μόσχος εξήγησε πως κάποια στιγμή «έκανε μια κοιλιά ένα 10% προς τα κάτω, αλλά ξανά το πετρέλαιο πήγε 1,80-1,90, η ΔΕΗ είναι διπλάσια από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια, αγροτικά εφόδια και ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουμε το τελευταίο διάστημα είναι τα εργατικά χέρια», καθώς, ανέφερε τα έμπειρα εργατικά χέρια φεύγουν για χώρες του εξωτερικού, όπως Ιταλία, Γερμανία, όπου βρίσκουν πολύ μεγαλύτερο μεροκάματο και πολύ πιο εύκολα μπορούν να βγάλουν τα χαρτιά τους, να είναι νόμιμοι και να έχουν δικαιώματα ως εργαζόμενοι.
www.ertnews.gr