«Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου».
- Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣΑ) και προσθέτει ότι η πασχαλινή εορταστική περίοδος είναι μικρής διάρκειας και περιορισμένης κατανάλωσης, καθώς δεν υπερβαίνει τα 1,5 δις ευρώ σε τζίρο και δεν επαρκεί να «αναστήσει» την ελληνική αγορά.
Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων, χθες, Κυριακή των Βαΐων αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι οι καταναλωτές ήταν μουδιασμένοι και η κατανάλωση περιορισμένη, παρά την αυξημένη κίνηση μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων και τις αγορές τροφίμων.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αττικής, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα μαγαζιά, μονοψήφιος.
Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής προσθέτει ακόμη τα εξής: «Ο εμπορικός κόσμος έχει προετοιμαστεί και για αυτή την «ιδιάζουσα» εορταστική περίοδο της νέας κρίσης που έχει δημιουργήσει το ενεργειακό και διατροφικό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η εικόνα, που ο εμπορικός κόσμος θέλει να βγάλει προς τα έξω, είναι μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας, με στόχο να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και τη διάθεση του αγοραστικού κοινού.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν «δείξει τον καλύτερο εαυτό τους» σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο απορροφώντας, μέχρι σήμερα, ότι ήταν δυνατό να απορροφηθεί στις τελικές τιμές που επηρεάζουν, τόσο τις δαπάνες, όσο και τις ακραίες αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά.
Παρά το κόστος της ενέργειας, που έχει εκτιναχθεί στα ύψη, γεγονός που, επί της ουσίας, έχει επιδράσει στις καταναλωτικές νέες συνήθειες, διάχυτη είναι η προσδοκία ότι η αγορά θα κινηθεί περισσότερο από το προηγούμενο διάστημα, καθώς ο καταναλωτής θα προμηθευτεί, έστω και τα αναγκαία, για να περάσει τις γιορτινές μέρες που προσδιορίζει το Ελληνικό Πάσχα.
Ο κόσμος έχει ανάγκη να αισθανθεί καλύτερα, να βελτιώσει την διάθεσή του και το εμπόριο έχει την ανάγκη του ευδιάθετου καταναλωτή για να ξεπεράσει ένα ακόμη «σκόπελο».
- Σε αυτή τη μάχη, πολιτεία και επιχειρήσεις δίνουν από κοινού τον αγώνα για να μην «παγώσει» η ελληνική αγορά από την ακρίβεια.
Η αγορά προσδοκά την Μεγάλη Εβδομάδα την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχεται στο 1 δις ευρώ, και του στοχευμένου επιδόματος των 200 ευρώ συνολικού ύψους 324 εκατ. ευρώ σε 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες και με δικαιούχους 1,4 εκατ. νοικοκυριά. Μετά τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα τι μπορεί να διεκδικήσει φέτος η αγορά από τον, συνήθη των τελευταίων ετών, πασχαλινό τζίρο του 1,5 δις ευρώ, ώστε να κάνει τη δική της «πρώτη ανάσταση», που έχει μεγάλη ανάγκη.
Αν και με υψηλότερο κόστος αναμένεται φέτος να επιστρέψει το σπιτικό οικογενειακό εορταστικό τραπέζι.
Εκτιμάται πάντως πως, έως 25% ακριβότερα, θα πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά το πασχαλινό τραπέζι και, σε συνδυασμό με τις άλλες αυξήσεις για τα πασχαλινά δώρα, οι οικογενειακές υποχρεώσεις της Ανάστασης θα είναι φέτος «τσουχτερές», φθάνοντας τα 300 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Σύμφωνα τώρα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς, λίγες μέρες πριν από το Πάσχα, η αύξηση στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού ενδέχεται να ξεπεράσει συνολικά το 18%.
Ήδη στη χονδρική, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της ΟΚΑΑ, οι τιμές στο αρνί κυμαίνεται μεταξύ 7-8,5 ευρώ το κιλό, ενώ για το κατσίκι διαμορφώνονταν μεταξύ 7,5-9,5 ευρώ το κιλό.
Οι έμποροι εκτιμούν ότι, με βάση αυτές τις τιμές, ο οβελίας θα ξεπεράσει φέτος τα 13 ευρώ το κιλό, από τα 12 ευρώ πέρυσι.
Επίσης φέτος τα διαθέσιμα αμνοερίφια είναι περιορισμένα, λόγω μειωμένων εισαγωγών, με τους παραγωγούς να διεκδικούν τιμές αρκετά αυξημένες από πέρσι.
Σημαντικές είναι και οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα που φτάνουν το 15%, με ορισμένα είδη να ξεπερνούν το 30%, ενώ οι αυξήσεις σε τυροκομικά ξεπερνούν το 7%, και σε σοκολατοειδή και αρτοσκευάσματα, τσουρέκια, κουλουράκια οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 15%.
Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που περιλαμβάνονται στο πασχαλινό τραπέζι, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα περιορίσουν την κατανάλωση και τον πασχαλινό τζίρο έως και 30% σε πολλούς άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου, όπως τα εποχικά δώρα, παιχνίδια, λαμπάδες, σοκολατοειδή, παιδική ένδυση και υπόδηση, που αποτελούν μεγάλο μέρος των πασχαλινών εορταστικών δαπανών.
Οι κεντρικές και περιφερειακές αγορές της Αττικής, παρά τις πολλές δυσκολίες, τις ανατιμήσεις και το ενεργειακό κόστος, που έχουν υποστεί όλες οι επιχειρήσεις, εγγυώνται την απόλυτη επάρκεια όλων των πασχαλινών ειδών και τροφίμων για τους καταναλωτές, είτε φύγουν για Πάσχα στο χωριό, είτε μείνουν στο Λεκανοπέδιο».
www.ertnews.gr