24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Ποιοι είναι οι δύο νέοι υπερυπολογιστές που θα βελτιώσουν την πρόγνωση του καιρού

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Δύο νέους υπερυπολογιστές έθεσε σε λειτουργία η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Πρόκειται για τους Dogwood και Cactus, οι οποίοι θα βελτιώσουν τις προβλέψεις του καιρού και του κλίματος γενικότερα.

«Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τη ΝΟΑΑ και την πρόγνωση του καιρού», δήλωσε ο Κεν Γκράχαμ, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της ΝΟΑΑ.

«Η μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύς θα επιτρέψει στη ΝΟΑΑ να παρέχει στο κοινό πιο λεπτομερείς καιρικές προβλέψεις πιο έγκαιρα», δήλωσε ο διοικητής της ΝΟΑΑ, Ρικ Σπίνραντ.

Οι δυο υπερυπολογιστές είναι τρεις φορές ταχύτεροι από τους προκατόχους τους, καθένας από τους οποίους εκτελεί πράξεις με ταχύτητα 12,1 petaflops, που σημαίνει ότι εκτελούν πάνω από 12 τετράκις εκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Αυτό τους κατατάσσει στην 49η και 50η θέση της λίστας με τους ταχύτερους υπολογιστές στον κόσμο του TOP500.

Η ενισχυμένη υπολογιστική και αποθηκευτική ικανότητα αυτών των νέων υπερυπολογιστών θα επιτρέψει στη NOAA να αναπτύξει μοντέλα υψηλότερης ανάλυσης για την καλύτερη αποτύπωση χαρακτηριστικών μικρής κλίμακας, όπως οι σοβαρές καταιγίδες. Θα παρέχουν επίσης μια πιο ρεαλιστική φυσική του μοντέλου που θα αποτυπώνει καλύτερα τον σχηματισμό των νεφών και των βροχοπτώσεων. Τέλος, οι επιστήμονες θα μπορούν να πραγματοποιούν περισσότερες μεμονωμένες προσομοιώσεις για να ποσοτικοποιήσουν καλύτερα τις προβλέψεις, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Οι υπερυπολογιστές Dogwood και Cactus θα «τρέχουν» μοντέλα πρόβλεψης που θα χρησιμοποιούν μετεωρολόγοι και κλιματολόγοι σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας έτσι στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να λαμβάνουν πιο έγκαιρα αποφάσεις με βάση τις προβλέψεις του συστήματος.

Από το φθινόπωρο, οι νέοι υπερυπολογιστές θα επιτρέψουν την αναβάθμιση του Παγκόσμιου Συστήματος Πρόβλεψης των ΗΠΑ (GFS). Πρόκειται για το μοντέλο πρόβλεψης που συχνά αναφέρεται ως «αμερικανικό μοντέλο». Αυτοί οι νέοι υπολογιστές θα επιτρέψουν επίσης την έναρξη λειτουργίας ενός νέου μοντέλου πρόβλεψης τυφώνων που ονομάζεται Σύστημα Ανάλυσης και Πρόβλεψης Τυφώνων (HAFS), το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία για την περίοδο τυφώνων του 2023, εν αναμονή των δοκιμών και της αξιολόγησης, δήλωσε η NOAA. Οι υπερυπολογιστές είναι στρατηγικά τοποθετημένοι σε διάφορα μέρη της χώρας.

«Οι Dogwood και Cactus πήραν τα ονόματά τους από τη χλωρίδα που είναι ενδημική στις γεωγραφικές τους τοποθεσίες Μανάσας στη Βιρτζίνια, και Φοίνιξ στην Αριζόνα, αντίστοιχα», εξήγησε η NOAA.

«Οι υπερυπολογιστές χρησιμεύουν ως βασικός και εφεδρικός για την απρόσκοπτη μεταφορά των λειτουργιών από το ένα σύστημα στο άλλο», πρόσθεσε.

Οι νέοι υπερυπολογιστες θα αντικαταστήσουν εκείνους που βρίσκονται στη Βιρτζίνια και την Φλόριντα.

ΠΗΓΗ: CNN

 

 

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

BioNTech – Pfizer: Ξεκινούν τεστ εμβολίων επόμενης γενιάς – Θα προστατεύουν από μεγάλη ποικιλία κορονοϊών

Next Article

Έρευνα: Πώς το ήπαρ ελέγχει τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά μας

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: